Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 juli 2024 05:35
Del på Facebook
Foto: Thibault Camus / AP / NTB
Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til 1. juli.

Nasjonal samling fikk hver tredje stemme i Frankrike

Frankrikes president Emmanuel Macron står overfor en uke med intens valgkamp etter fiasko i første runde av valget. Ytre høyre-partiet Nasjonal samling vant stort.

Annonse
Annonse

Marine Le Pens Nasjonal samling (RN) fikk drøyt 33 prosent av stemmene, viser resultater natt til mandag. Ytre-venstre alliansen NFP blir nest størst med drøyt 28 prosent, mens Macrons sentrumsallianse får mellom 21 og 22 prosent.

Målinger tyder på at RN ligger an til å flest av de 577 setene i nasjonalforsamlingen etter andre valgrunde, men det er langt fra klart om det kan få de 289 som trengs for absolutt flertall.

Nyhetsbyråer: USA vil be Boeing om å inngå forlik etter ulykker

USAs utenriksdepartement vil fremme bedrageritiltale mot Boeing for to dødsulykker og be flyprodusenten inngå forlik eller møte i retten, melder Reuters og AP.

Det angivelige forliket innebærer økonomisk straff og at det etableres en uavhengig observatør for å holde oppsyn med selskapets sikkerhets- og tilsynsarbeid i tre år, opplyser kilder til Reuters.

Justisdepartementet gir angivelig Boeing frist ut uka på å svare på tilbudet. Om Boeing ikke erkjenner straffskyld, vil påtalemyndigheten ta saken til retten, heter det videre.

Den britiske regjeringen advarer om russisk valgpåvirkning

Storbritannias visestatsminister Oliver Dowden advarer mot russiske påvirkningsforsøk før det britiske valget denne uka.

Den australske kringkasteren ABC har i forkant av valget avdekket fem Facebook-profiler som har spredt de samme prorussiske meldingene. Noen av dem oppfordret folk til å stemme på ytre høyre-partiet Reform UK, som ledes av brexit-general Nigel Farage og anses som en stor utfordring for toryene i valget.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det er en fare i alle valg, og vi ser det også i dette, for at fiendtlige, statlige aktører forsøker å påvirke utfallet av valgkampen, sier Dowden til Sky News.

Colombiansk opprørsgruppe inngår våpenhvileavtale med regjeringen

Den væpnede gruppa Segunda Marquetalia har etter flere dager med forhandlinger gått med på ensidig våpenhvile, opplyser den colombianske regjeringen.

Forhandlingene har foregått i Venezuelas hovedstad Caracas. Våpenhvilen er et steg mot en endelig fred og en slutt på volden som har herjet landet i lang tid. Segunda Marquetalia er en gruppe utbrytere fra den nå nedlagte Farc-geriljaen.

Gruppa gikk med på fredsavtalen i 2016, men grep til våpnene igjen tre år senere fordi de mener løfter ikke var fulgt opp.

Ecuador klare for kvartfinale i Copa America

Mexico og Ecuador spilte uavgjort 0–0 i søndagens siste runde i gruppe B i Copa America. Dermed slår Ecuador følge med Venezuela til kvartfinalene.

Med det målløse oppgjøret endte Ecuador på andreplassen i puljespillet på målforskjell – med et plussmål mer enn Mexico. Begge lagene endte på fire poeng. Åtte minutter på overtid fikk Mexico først tildelt et straffespark, men avgjørelsen ble annullert etter VAR-sjekk.

Venezuela, som vant 3–0 over Jamaica i sin kamp, var allerede før siste runde klare for kvartfinale.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDu kan ta deg ein misjoneringsdag på Åndalsnes, i Valldal og Geiranger og dselge inn visjonen din.Du vil bli møtt ...
@Geir Ole SætremyrTrenger ikke regneark for å avgjøre om samme regning betales to ganger - først ved et øremerket tilskudd til fylkeskommunen ...
@Terje SundsbøFørste avsnitt: Sett opp eit rekneark slik at du får saklig underbygging i talande tall.Andre avsnitt: 40-50 millionar og innføring ...
@Geir Ole SætremyrEt spleiselag der staten betaler samme regning to ganger. Først med 127 millioner til fylkeskommunen for rassikring av fylkesveier inklusive ...
@Terje SundsbøNoreg er eit spleiselag for å løyse viktige oppdrag, i så måte må det vere ei prioritert oppgave at innbyggarane ...
@Geir Ole SætremyrEnten så betaler fylkeskommunen for rassikring av fylkeskommunale veier, med de øremerkede midlene de får til dette. Eller så betaler ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse