Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
01 juli 2024 07:52
Del på Facebook
Tilhengere av Nasjonal samling feirer idet de første valgresultatene ble offentliggjort i Frankrike. Foto: Thibault Camus / AP / NTB
Tilhengere av Nasjonal samling feirer idet de første valgresultatene ble offentliggjort i Frankrike. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Frankrikes president Emmanuel Macron står overfor en uke med intens valgkamp etter fiasko i første runde av valget. Ytre høyre-partiet Nasjonal samling vant stort.

Marine Le Pens parti Nasjonal samling (RN) fikk drøyt 29 prosent av stemmene, viser foreløpige resultater mandag. Totalt fikk RN og dets allierte hele 33 prosent av stemmene, opplyser innenriksdepartementet.

Annonse
Annonse

Men ytre-venstre alliansen NFP ble nest størst med drøyt 28 prosent, noe som øker spenningen rundt utfallet av andre og avgjørende valgomgang om en uke.

Macrons sentrumsallianse måtte nøye seg med 20 prosent, opplyser departementet. Det tradisjonelle høyrepartiet Republikanerne fikk 6,5 prosent av stemmene.

Valgdeltakelsen økte kraftig sammenlignet med valget i 2022. Nesten 67 prosent av de stemmeberettigede deltok, opp fra 47 prosent, ifølge foreløpige tall.

– Nærmest utradert

Valgresultatene ble mottatt med stor glede av Nasjonal samlings frontfigur Marine Le Pen, som sa hun håper partiet får absolutt flertall i nasjonalforsamlingen etter andre valgrunde neste helg.

– Tallene viser at det franske folk har satt Nasjonal samling i front, sa Le Pen på partiets valgvake søndag kveld til jubel fra sine tilhengere og la til at «Macrons leir er nærmest utradert». Hun understreket samtidig at ingenting er avgjort ennå.

– Ingenting er vunnet ennå, og det er andre valgrunde som avgjør. Vi må få absolutt flertall slik at Jordan Bardella om åtte dager kan bli utnevnt til statsminister av Emmanuel Macron, sa hun.

Bardella har sagt at han kun vil danne regjering om partiet får absolutt flertall. Får de ikke det, kan det være duket for månedsvis med stillstand og forhandlinger for å finne en regjering som kan overleve mistillitsvoteringer.

I en tale kort tid etter at de første resultatene ble kjent, sa partileder Bardella at den avgjørende valgrunden neste helg blir «det viktigste valget i Frankrikes historie som republikk».

75 plasser fordelt

Målinger tyder på at RN ligger an til å få flest representanter i nasjonalforsamlingen etter andre valgrunde, men det er langt fra klart om det kan få de 289 som trengs for absolutt flertall.

75 av nasjonalforsamlingens 577 plasser ble fordelt i første valgomgang, ifølge innenriksdepartementet. De fylles av kandidater som fikk mer enn 50 prosent av stemmene søndag. 37 av dem er fra RN, 32 fra venstrealliansen.

I andre omgang blir det, på papiret, kamp mellom tre kandidater i over 300 distrikt. I seks distrikter står det mellom fire kandidater.

– Katastrofe for Macron

Eksperter omtaler valget som en katastrofe for president Macron.

– Vi ser en kraftig nedgang for Macrons støtteparti. De vil være veldig svake i den nye nasjonalforsamlingen og kommer ikke til å få særlig innflytelse lenger, sier Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, til NRK.

Den høye valgdeltakelsen kan ha hatt en negativ konsekvens for Macron, tror Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap ved Universitetet i Oslo.

– Det er til fordel for både Le Pen og alliansen på venstresiden. For Macron er det negativt. Hans velgere har tidligere hatt høy valgdeltakelse, sier Aukrust til Aftenposten.

Ber om allianse

Også NFP-leder Jean-Luc Mélenchon omtaler resultatene som et knusende og ubestridt nederlag for Macron.

Presidenten tok søndag til orde for en bred front mot ytre høyre foran neste valgrunde 7. juli.

– Tiden er kommet for en bred, og tydelig demokratisk og republikansk allianse i andre valgrunde, sa Macron da valgdagsmålingene ble offentliggjort.

Macron har varslet at han blir sittende til perioden hans utløper i 2027.

Ikke aktuelt

Ledere fra venstresiden og fra president Emmanuel Macrons sentrumsparti sier deres kandidater vil trekke seg i valgdistrikter der en annen kandidat ligger best an til å vinne over Nasjonal samlings kandidat.

Det er imidlertid ikke aktuelt å oppfordre velgerne til å stemme på kandidater fra det ytterliggående venstrepartiet LFI, understreker finansminister Bruno Le Maire.

– LFI er en fare for nasjonen, sier han til radiokanalen France Inter.

LFI er det største partiet i venstrealliansen NPF, som kom på andreplass i første valgrunde.

Le Maire oppfordrer velgerne til å stemme på kandidater fra andre venstrepartier i de distriktene der sentrumskandidater trekker seg, men «aldri» på LFIs kandidater.

– Stor sannsynlighet

Tross Macrons drømmer om en bred allianse, er det likevel stor sannsynlighet for at Nasjonal samling får absolutt flertall i valget, ifølge seniorrådgiver ved den danske tankesmia Tænketanken Europa, Kirsten Malling Biering.

– Det har for alvor blitt et landsdekkende parti som har en stadig voksende tilhengerskare. Muligheten for at de ikke bare vinner valget, men også får absolutt flertall i nasjonalforsamlingen, er helt klart stor, sier hun til nyhetsbyrået Ritzau.

Macron utlyste nyvalget på nasjonalforsamlingen kvelden etter EU-valget tidligere i juni. Også da gjorde sentrumsalliansen hans et katastrofevalg, og Nasjonal samling ble klart største parti.

Nyvalget førte til usikkerhet i Europas nest største økonomi. Hovedindeksen på børsen i Paris hadde i juni sin største månedsvise nedgang på to år, med 6,4 prosent i minus.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDu kan ta deg ein misjoneringsdag på Åndalsnes, i Valldal og Geiranger og dselge inn visjonen din.Du vil bli møtt ...
@Geir Ole SætremyrTrenger ikke regneark for å avgjøre om samme regning betales to ganger - først ved et øremerket tilskudd til fylkeskommunen ...
@Terje SundsbøFørste avsnitt: Sett opp eit rekneark slik at du får saklig underbygging i talande tall.Andre avsnitt: 40-50 millionar og innføring ...
@Geir Ole SætremyrEt spleiselag der staten betaler samme regning to ganger. Først med 127 millioner til fylkeskommunen for rassikring av fylkesveier inklusive ...
@Terje SundsbøNoreg er eit spleiselag for å løyse viktige oppdrag, i så måte må det vere ei prioritert oppgave at innbyggarane ...
@Geir Ole SætremyrEnten så betaler fylkeskommunen for rassikring av fylkeskommunale veier, med de øremerkede midlene de får til dette. Eller så betaler ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse