Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 juli 2024 11:36
Del på Facebook
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lovet kutt i antall direktorater før valget i 2021. Foto: Jan Langhaug / NTB
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lovet kutt i antall direktorater før valget i 2021. Foto: Jan Langhaug / NTB

Før valget lovet Trygve Slagsvold Vedum (Sp) å kutte antall direktorater, men har så langt ikke lyktes. Regjeringen har opprettet ett direktorat og lagt ned ett.

Både før valget i 2017 og 2021 lovet Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum at de skulle kutte antall direktorater og tilsyn dersom de fikk regjeringsmakt.

Annonse
Annonse

Nylig spurte Høyres Ove Trellevik regjeringen om hvordan det har gått. Han ba om å få vite utviklingen under dagens regjering og totalt antall ansatte.

Svaret kom torsdag fra digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung (Ap). Det viser at antall direktorater og tilsyn har gått ned fra 73 i 2021 til 71 i 2024.

Opprettet ett – la ned ett

Men oversikten tar utgangspunkt i starten av året. Allerede før regjeringen tok over, var antallet direktorater nede i 71. Sommeren 2021 slo nemlig Solberg-regjeringen sammen tre direktorater innenfor høyere utdanning. Deretter har dagens regjering gjort to grep:

* I 2023 gjorde de Statped om til et direktorat. Da var man oppe i 72 direktorater.

* I 2024 slo de sammen E-helsedirektoratet og Helsedirektoratet. Da var man tilbake på 71.

Oversikten fra digitaliseringsministeren viser også at antall ansatte hos direktoratene og tilsynene gikk ned fra 80.690 i 2021 til 79.320 i 2023, men det finnes ikke tall for 2024 ennå.

– Kritisk gjennomgang

Hurdalsplattformen , som Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble enige om da de dannet regjering, sier ikke noe om hva de vil gjøre med direktoratene.

Annonse
Annonse

Men Senterpartiet har på egen hånd vedtatt at de «vil gjennomgå det statlige organisasjonskartet kritisk og redusere antallet direktorater».

– Enkelte direktorater kan legges ned. Andre kan slås sammen med ansvarlig departement eller andre direktorater, heter det i partiprogrammet.

Partiet har også vedtatt konkret at de vil legge ned Politidirektoratet, Jernbanedirektoratet og E-helsedirektoratet. Det er kun det siste som har blitt gjennomført av regjeringen: E-helsedirektoratet ble slått sammen med Helsedirektoratet i januar i år.

Sp: – Har alltid et kritisk blikk

NTB har spurt Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om hva han tenker om måloppnåelsen når det gjelder kutt i direktorater, men har fått beskjed om at han er på ferie.

I stedet svarer stortingsrepresentant Hans Inge Myrvold på vegne av Senterpartiet:

– Det er Hurdalserklæringen som er førende for regjeringen sitt samlede arbeid, også innen sentralforvaltningen. Selv om det ikke ligger noe i erklæringen på disse områdene, har Senterpartiet alltid et kritisk blikk på hvordan en kan gjennomgå eller forbedre denne delen av offentlig virksomhet, sier han i en epost.

– Det gjorde vi blant annet da vi la ned e-helsedirektoratet, og da vi reduserte omfanget av regjeringskvartal-utbyggingen. Det sistnevnte vil gi en reduksjon i antall planlagte årsverk på 600, i motsetning til Solberg-regjeringen som la opp til å gjennomføre prosjektet uten reduksjoner, sier Myrvold.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Anne Mari SandshamnDette er ein konsekvens av at oppdragsgiver,  Møre og Romsdal fylke, vektar pris framfor regularitet. Og Norled vart kvitt gamalt ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøSeriøst? .Har de så gamle ferger der?  Vi har ferge som er nesten nye vi, rart det finnes så gamle ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Anne Mari SandshamnDet er vel ikke antall øyer og fjorder som betyr noe, men antall mennesker som berøres. Det bor langt flere ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Anne Mari SandshamnSelvfølgelig skal jeg hjelpe deg med å finne svaret du søker. Les her:https://www.rbnett.no/meninger/i/8qGAkr/mayday-mayday-mayday
Terje Sundsbø 11 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Hans-Peter KaaresenHvor skal fergeleiet i Molde flyttes? Til Mordalsvågen, slik lederen av Stortingets transportkomité foreslår?
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøÅrasken til det ligger nok i det at det både på sunnmøre og på Nordmøre er mye mer øyer og ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse