Et nytt studie tyder på at poteter kan være blant matvarene med minst klimagassutslipp. Og med tiltak kan utslippene halveres ytterligere.
Potet er en av verdens viktigste matplanter, på fjerdeplass etter mais, ris og hvete. Foreløpige resultater fra en ny tysk studie tyder på at klimagassutslippene fra produksjonen av poteter i gjennomsnitt ligger på rundt halvparten av utslippene ved dyrking av noen av de andre fire viktigste matplantene.
– Når hele produksjonen, med innsatsvarer, jord, gjødsling, dyrking og transport regnes med, er dyrking av potet den mest klimavennlige matvaren du kan sette på middagsbordet, skriver forskningsinstituttet Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).
Resultatene ble nylig lagt fram av en gruppe tyske forskere fra universitetet i Göttingen på en internasjonal potetkonferanse på Fornebu. Forskeren bak studien peker på at ulike tiltak kan føre til at klimagassutslippene fra potet ytterligere halveres.
– Potet er en del av løsningen på flere utfordringer verden står overfor, sier avtroppende leder for potetforskerforeningen Arne Hermansen i Nibio.
(©NTB)