Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
Steinar Melby
21 september 2024 08:00
Del på Facebook
En majestetisk havørn i flukt. Foto: Steinar Melby, Norscape.com
En majestetisk havørn i flukt. Foto: Steinar Melby, Norscape.com

Havørna (Haliaeetus albicilla) er en av Norges mest ikoniske fugler og mange ser vel på denne som en mer uoffisiell nasjonalfugl. Med sitt enorme vingespenn og kraftige nebb er den en imponerende skapning. Havørna er en topp predator i det marine økosystemet og spiller en viktig rolle i å regulere bestandene av fisk og andre dyr.

Utseende og levevis

Havørna er en stor rovfugl med et vingespenn på opptil 2,5 meter. Den har en hvit hode og hale, mens resten av kroppen er mørkbrun. Havørna lever hovedsakelig av fisk, men tar også andre dyr som sjøfugl, små pattedyr og åtsler. Den hekker i store trær eller på klipper, ofte i nærheten av vann. Hos oss er Smøla et særdeles viktig område for havørna, hvor den hekker både tett og i større antall. Det er gjerne fra Smøla det blir "eksportert" havørner som har blitt satt ut på de britiske øyer de senere årene blant annet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Havørna skiller seg fra andre rovfugler i Norge ved sin størrelse, sitt hvite hode og hale som voksenfugl, og sin tilknytning til marine miljøer. Forvekslingsarten kongeørn er mørkere i fargen, har hvite felter på undersiden av vingene og har mindre tilknytning til kysten.

Havørna lever også tett nesten som i en symbiose med oter, som også har hatt en kraftig vekst etter fredning de senere årene. Havørna stjeler ofte fisk fra oter, og har gjerne flere oterpar i sitt territorium. Det blir også hevedet at havørn og oter tilsammen kan fordrive villminken, som er en "kunstig" og uønsket art i Norge.

Voksne havørner, spesielt de som har etablert et hekkeområde, har en tendens til å være stedbundet. Det vil si at de holder seg stort sett i samme område året rundt. Dette gjelder spesielt for eldre individer. De er territoriale og forsvarer sine revirer mot andre havørner. Å etablere et godt revir med tilgang til føde er viktig for å kunne hekke og oppdra unger.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Selv om voksne havørner er ganske stedbundne, er det en annen historie for unge havørner. Disse kan streife mye omkring i de første årene etter at de har forlatt redet. Noen unge havørner kan trekke sørover eller vestover, spesielt om vinteren. Dette kan skyldes flere faktorer, som for eksempel konkurranse om mat med voksne fugler eller mangel på isfri sjø i nordlige områder.

Utbredelse og bestandsutvikling

Havørna var tidligere utbredt langs hele norskekysten, men ble nesten utryddet på begynnelsen av 1900-tallet på grunn av jakt og forgiftning. Takket være strenge beskyttelsestiltak har bestanden økt kraftig de siste tiårene, og havørna er nå utbredt langs store deler av kysten igjen.

Konflikter med mennesker

Havørna kan i noen tilfeller komme i konflikt med mennesker, spesielt i områder hvor den jakter på oppdrettsfisk. Det har også vært tilfeller hvor havørna har tatt tamme ender og høner.

Hvorfor er havørna viktig?

Havørna er en viktig indikator på tilstanden i det marine økosystemet. Som topp predator har den en sentral rolle i næringskjeden. I tillegg er havørna en stor turistattraksjon, og mange besøker kysten for å se denne majestetiske fuglen. På Smøla blant annet, kan du bestille havørnsafari.

Hva kan vi gjøre for å bevare havørna?

For å sikre at havørna fortsetter å trives i norske farvann er det viktig å:

  • Opprettholde beskyttelsen: Havørna er fortsatt en fredet art, og det er viktig å opprettholde de strenge beskyttelsestiltakene.
  • Minimere forstyrrelser: Hekkeområdene bør skjermes mot forstyrrelser fra mennesker og andre aktiviteter.
  • Forvalte fiskeriet bærekraftig: Det er viktig å sikre at fiskebestandene er store nok til å opprettholde havørnbestanden.
  • Overvåke bestanden: Regelmessig overvåking av hekkebestanden er nødvendig for å kunne vurdere utviklingen og sette i verk tiltak ved behov.
Vil du vite mer?
Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøPkt 8.4 første avsnitt. Må i det minste oppdaterast for ikkje å villeie Finansdepartementet og Stortinget 
Terje Sundsbø 9 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår går holdbarhetsdatoen for KS2-analysen ut?
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKva blir totalkostnaden for å bygge strekninga Vik til Molde?
Terje Sundsbø 14 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår går holdbarhetsdatoen på en KS2-analyse ut?
Terje Sundsbø 19 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEn KS2-analyse fra mars 2023 er ikke utgått på dato. Listhaug (Frp) har jo klaget på omfanget av offentlige utredninger. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse