Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
Steinar Melby
02 november 2024 15:36
Del på Facebook
En dvergdykker ved småbåthavna i Dunkarsundet i Kristiansund. Den er litt mer fargerik i sommerdrakt. Foto: Steinar Melby, NorScape.com
En dvergdykker ved småbåthavna i Dunkarsundet i Kristiansund. Den er litt mer fargerik i sommerdrakt. Foto: Steinar Melby, NorScape.com

Dvergdykkeren (Tachybaptus ruficollis) er den minste av våre arter i lappedykkerfamilien. Denne lille, elegante fuglen er kjent for sin dyktige svømming og dykking, og er ofte å se i små dammer og tjern med rik vegetasjon. På senhøsten og vinteren, når isen begynner å legge seg på vannene, trekker den gjerne ut til nærmeste isfrie kystfarvann hvor den overvintrer.

Utseende og levevis

Dvergdykkeren er en relativt liten fugl med kort hals og tykt, rett nebb. Den har en karakteristisk rødbrun farge på kinn og hals, og en mørk brun overside. Om vinteren er den lysere, med hvit strupe og gul hals. Dvergdykkeren lever hovedsakelig av vanninsekter, småfisk og krepsdyr, som den fanger under vann. Den bygger reir av planter på vannflaten, godt skjult blant vegetasjonen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Den er spesielt sky og umerkelig i hekkesesongen. I enkelte vann er en av de få måtene å påvise at den er tilstede, å spille lyd i tidlig grålysning, som kan lokke den ut til sivkanten.

Om vinteren og utenfor hekkesesong, kan den påtreffes i bukter og laguner, gjerne med god havgjennomstrømming, ute ved kysten. De trekker gjerne så kort som mulig, og hvis du ser dvergdykkere i kystområder på vinteren, er det mulig flere av disse trolig hekker i en av de nærmeste vannene som egner seg som hekkehabitat. I Kristiansundsområdet kan en gjerne treffe på individer i Dunkarsundet, Gløsvågen, Dalabukta, ved Rensvikholmen og flere bukter på Frei. Den har vært påvist hekkende i Rensvikvannet.

De opptrer gjerne enkeltvis eller i små grupper, sjelden mer enn 4-5 individer på en lokalitet. Bulta innenfor Storholmen på Hustadvika er en slik lokalitet, hvor en gjerne treffer på 5 individer.

Trolig kommer en del fugler østfra for å overvintre langs norskekysten, siden den norske vinterbestanden nok er større enn hekkebestanden.

Ellers er det flere kjente hekkinger på Smøla, på Averøy og Hustadvika, og vi finner den også i kystområdene i disse kommunene.

0H6A6828 Enhanced NREn dvergdykker ved småbåthavna i Dunkarsundet i Kristiansund. Den er litt mer fargerik i sommerdrakt. Foto: Steinar Melby, NorScape.com

Utbredelse og bestandsutvikling

Dvergdykkeren er utbredt i store deler av Europa, Asia og Afrika. I Norge hekker den spredt i ulike deler av landet, men er ikke like vanlig som noen av de andre dykkere. Bestandsutviklingen til dvergdykkeren kan variere fra år til år, avhengig av tilgangen på mat og hekkeplasser.

Rødlistestatus i 2021 var satt til «Sterkt truet».

Konflikter med mennesker

Dvergdykkeren kommer sjelden i konflikt med mennesker. Den kan imidlertid bli påvirket av endringer i miljøet, som for eksempel uttørking av våtmarker eller forurensning av vann.

Hvorfor er dvergdykkeren viktig?

Dvergdykkeren er en viktig del av det akvatiske økosystemet. Den bidrar til å holde bestanden av vannlevende insekter og småfisk i sjakk, og er selv byttedyr for større fugler og pattedyr.

Hva kan vi gjøre for å bevare dvergdykkeren?

For å sikre at dvergdykkeren fortsetter å trives er det viktig å:

  • Bevare våtmarker: Våtmarker er viktige hekkeplasser for dvergdykkeren.
  • Opprettholde god vann kvalitet: Renere vann gir bedre levevilkår for dvergdykkeren og dens byttedyr.
  • Unngå forstyrrelser i hekketiden: Hekkeområdene bør skjermes mot forstyrrelser fra mennesker.
Trekkfugl eller standfugl?

Dvergdykkeren kan være både trekkfugl og standfugl. Noen dvergdykkere trekker sørover om vinteren, mens andre kan overvintre i Norge.

Dvergdykkeren og mennesket

Dvergdykkeren er en vakker og fascinerende fugl som er spennende å observere. Den er imidlertid en sky og forsiktig fugl, og kan være vanskelig å få øye på. Svært vanskelig om sommeren og i hekkesesongen, men den er også litt utfordrende å få øye på om vinteren.

Vil du vite mer?
Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Epic Systems heter det amerikanske firmaet som leverer løsningen bak Helseplattformen. Det er ikke helt som andre it-leverandører med sitt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Arne AlmaasHei - Er det referansene til NAF sine rekkeviddetester av el-biler du sikter til? Eller er det fergenes strømforbruk? Fint ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Geir Ole SætremyrJeg overlater til de andre leserne å vurdere hvem som har underbygget sine påstander. Jeg viser til NAF, du viser ...
Heisan dere 3 sparringspartnere. Det er mye underholdning i å lese alle kommentarene. Men nå begynner dere å repetere dere ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Terje SundsbøDet er du som ikkje er i stand å underbygge påstanden din.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse