Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
Steinar Melby
12 november 2024 19:28
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av fluefisker i Surna i Surnadal som var en av de 33 elvene som ble stengt for fiske i sommer. Arkivfoto: Steinar Melby, NorScape.com
Illustrasjonsfoto av fluefisker i Surna i Surnadal som var en av de 33 elvene som ble stengt for fiske i sommer. Arkivfoto: Steinar Melby, NorScape.com

En pressemelding fra Miljødirektoratet den 12. november 2024, rapporterer om en potensiell ny bunnrekord for laksefisket i Norge. Tallene viser at det har vært en betydelig reduksjon i antall laks, spesielt stor laks, i elvene.

Miljødirektoratet reagerte på dette ved å stenge 33 lakseelver i juni, og denne tiltak ble vurdert som nødvendig for å beskytte bestanden av laks. Pressemeldingen fremhever også at det fra neste år vil bli innført en ny føre var-strategi for laksefiske i utsatte elver, og Miljødirektoratet ber om planer fra elveeierlag for å sikre et forsvarlig laksefiske i fremtiden.

Annonse
Annonse

Den viktigste årsaken til den dårlige laksebestanden i år, er at det kom svært få laks på over tre kilo til elvene fra Vestland til Trondheimsfjorden. Dette er spesielt bekymringsfullt fordi laks over tre kilo er ekstra viktige for å sikre at det blir nok lakseyngel til å opprettholde en bærekraftig bestand.

Stengingen av fisket i de 33 lakseelvene i juni , var for å bidra til at flere laks fikk formere seg. Selv om det i noen av de stengte elvene etter hvert kom noe mer laks enn fryktet, er situasjonen fortsatt alvorlig.

Føre var

Miljødirektoratet understreker alvoret i situasjonen og planlegger en ny "føre var"-strategi for de mest utsatte elvene. Dette innebærer en mer restriktiv tilnærming i starten av sesongen, med mulighet for å åpne for mer fiske senere dersom laksestammen viser tegn til bedring.

Elveeierlagene i utsatte områder er pålagt å utarbeide planer for bærekraftig laksefiske. Disse planene skal blant annet inneholde tiltak for å sikre en forsvarlig bestand, samt metoder for å overvåke og estimere laksebestanden.

Situasjonen for laksefiske i Norge er preget av usikkerhet. Det er avgjørende å ta nødvendige grep for å sikre en sunn og bærekraftig laksebestand for fremtiden.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hvorfor kommer det så lite laks opp i elvene?

Kildene nevner ikke spesifikke årsaker til hvorfor det kommer færre store laks. Det er mulig at dette skyldes en kombinasjon av faktorer, som for eksempel:

Forurensning: Utslipp av miljøgifter og forurensning i elver og havområder kan påvirke laksens helse og overlevelse.

Klimaendringer: Endringer i havtemperatur og strømningsforhold kan påvirke laksens vandringsmønster og tilgang til mat.

Overfiske: Selv om kildene ikke eksplisitt nevner overfiske som en årsak, kan det være en medvirkende faktor til nedgangen i laksebestanden.

Sykdommer og parasitter: Laks kan bli rammet av ulike sykdommer og parasitter, som kan redusere bestanden. Hvilken rolle spiller oppdrettsnæringen eksempelvis?

Tap av leveområder: Utbygging og endringer i elvemiljøet kan føre til tap av viktige leveområder for laks, som gyte- og oppvekstområder.

Det er viktig å merke seg at denne listen over mulige årsaker ikke er uttømmende, og at det er behov for mer forskning for å få en fullstendig forståelse av problemet. For å sikre en bærekraftig forvaltning av laksebestanden, er det avgjørende å identifisere og adressere de underliggende årsakene til nedgangen. Norsk institutt for naturforskning (NINA) spiller en viktig rolle i å samle inn og analysere data om laksebestanden, og det er rimelig å anta at de vil fortsette å forske på dette komplekse problemet.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrOgså kvalitetssikringen fra KS2 rapporten viser altså at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bompriser, er større enn med ferge.Utslippene ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEg har bedt om innsyn i Effekt-rapporten som SVV sende til TØI som utfyllende utrekningar som TØI/Dovre skulke kvalitetssikre.Det som ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge. Jeg gjentar - dette er fra ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøEr klar over at SVV brukar standard programvare for beregningene.  Men, blir det meir riktig?Der er vel ei smertegrense for ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Geir Ole SætremyrKS2-analysen viser at transportgrunnlaget på Møreaksen, selv med høye bomsatser, er større enn med ferge.
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Slutt med svada Sve!
@Terje SundsbøDette er di tolking Fram til 2022 tall er bompengesatsane det samme som det svv har brukt I grunnlagsmaterialet.  Det kan ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse