Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
Steinar Melby
22 november 2024 19:08
Del på Facebook
Gråhegrene samles gjerne i grupper og flokker på faste plasser når de ikke fisker. Her står de i le for vær og vind på Eaholmen ved Dunkarsundet i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, NorScape
Gråhegrene samles gjerne i grupper og flokker på faste plasser når de ikke fisker. Her står de i le for vær og vind på Eaholmen ved Dunkarsundet i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, NorScape

Gråhegren (Ardea cinerea) er en stor og karakteristisk fugl som er lett gjenkjennelig med sin lange hals, spisse nebb og grå fjærdrakt. Den er en vanlig gjest ved våtmarker, elver, sjøer og ved kysten over hele landet, og er kjent for sin tålmodige jakt på fisk.

Utseende og levevis

Gråhegren er en stor fugl med lang hals, lange bein og et langt, spisst nebb. Den har en gråblå fjærdrakt, hvitt hode og hals med en karakteristisk svart stripe fra øyet og bakover.

Annonse
Annonse

Gråhegrer hekker i kolonier, vanligvis i trær, men av og til i fjellsider eller på bakken. Koloniene kan variere i størrelse fra noen få par til flere hundre par. I Norge er det vanligst med kolonier på 10–50 par. Reirene er store og laget av kvister. Hunnen legger vanligvis 3–7 egg, som ruges i 23–27 dager. Ungene kan fly etter 42–55 dager.
Gråhegra lever hovedsakelig av fisk, men spiser også amfibier, små pattedyr, reptiler, fugleunger, krepsdyr og bløtdyr. Den jakter ved å stå stille i vannkanten og vente på byttet.

Gråhegra er også kjent som hegre, heire og fiskeheire på norsk.

Utbredelse og bestandsutvikling

Gråhegren er utbredt i store deler av Europa, Asia og Afrika. I Norge hekker den langs kysten over hele landet, men er også vanlig i innlandet.

Den er kategorisert som livskraftig på Norsk rødliste for arter. Bestandene har gått kraftig ned etter kalde vintre, men generelt sett er hekkebestandene i Europa i oppgang.

Konflikter med mennesker

Gråhegren kan komme i konflikt med fiskere, spesielt i områder der den hekker i nærheten av fiskeoppdrettsanlegg. Den kan også oppfattes som en skadedyr av noen grunneiere, spesielt hvis den spiser fisk i dammer.

IMG 2319To gråhegrer i flukt. Foto: Steinar Melby, NorScape.com

IMG 6046 Enhanced NRGråhegre i ferd med å rigge seg for tålmodig jakt ved strømmende brakkvannkanal. Foto: Steinar Melby, NorScape.com

Hvorfor er gråhegren viktig?

Gråhegren er en viktig del av det akvatiske økosystemet. Den bidrar til å regulere bestanden av fisk og er selv byttedyr for større rovdyr.

Gråhegras tilstedeværelse og bestandstrender kan gi oss verdifull informasjon om helsen til våtmarksområdene våre. Som en toppredator er gråhegra avhengig av et sunt økosystem med rikelig tilgang på fisk og andre byttedyr. En nedgang i gråhegrebestanden kan derfor være et tegn på forurensning, habitatødeleggelse eller andre miljøproblemer.

Hva kan vi gjøre for å bevare gråhegren?

For å sikre at gråhegren fortsetter å trives er det viktig å:

  • Beskytte leveområder
    • Våtmarksområder: Gråhegren er avhengig av våtmarksområder for å finne mat og hekkeplasser. Bevaring og restaurering av våtmarker, inkludert kystområder, elver, innsjøer og dammer, er avgjørende for å sikre gråhegras overlevelse.
    • Hekkekolonier: Hekkekolonier bør beskyttes mot forstyrrelser, for eksempel hogst og utbygging. Områder rundt koloniene bør forvaltes på en måte som minimerer menneskelig påvirkning i hekketiden.
  • Redusere trusler
    • Forurensning: Vannforurensning kan redusere tilgangen på fisk og andre byttedyr, og dermed påvirke gråhegrebestanden negativt. Tiltak for å redusere forurensning i våtmarksområder er viktige for å beskytte gråhegren
Trekkfugl eller standfugl?

Gråhegra er en delvis trekkfugl, noe som betyr at noen individer trekker mens andre blir værende i samme område året rundt.

Annonse
Annonse

Eldre gråhegrer har en tendens til å overvintre i nærheten av hekkeområdene.

Yngre fugler og noen eldre individer forlater Norge om høsten og trekker til mildere strøk. Mange av disse fuglene overvintrer på De britiske øyer.

Noen norske gråhegrer trekker enda lenger sør, og det er gjort funn av ringmerkede individer i Spania, Portugal og Asorene. Svenske gråhegrer har til og med blitt funnet så langt sør som Kapp Verde og Burkina Faso. Faktorer som alder og værforhold spiller sannsynligvis en rolle i gråhegras beslutning om å trekke eller ikke.

IMG_6076-Enhanced-NR-Edit.jpgFlokk med gråhegrer letter fra holme i Dunkarsundet i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, NorScape.com

IMG 6042Gråhegre i flukt ved Gløsvågen naturreservat i Kristiansund. Foto: Steinar Melby, NorScape.com

Gråhegren og mennesket

Gråhegren er en kjent og karakteristisk fugl som ofte blir observert av mennesker. Den har vært et motiv i kunst og litteratur i mange århundrer.

Gråhegren har lenge vært en del av norsk natur og kulturhistorie. Navnet "fiskeheire" gjenspeiler artens nære tilknytning til vann og fisk. Fuglens karakteristiske utseende og atferd har også inspirert folketro og myter.

Vil du lære mer om gråhegren?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøPkt 8.4 første avsnitt. Må i det minste oppdaterast for ikkje å villeie Finansdepartementet og Stortinget 
Terje Sundsbø 8 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår går holdbarhetsdatoen for KS2-analysen ut?
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKva blir totalkostnaden for å bygge strekninga Vik til Molde?
Terje Sundsbø 13 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår går holdbarhetsdatoen på en KS2-analyse ut?
Terje Sundsbø 19 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrEn KS2-analyse fra mars 2023 er ikke utgått på dato. Listhaug (Frp) har jo klaget på omfanget av offentlige utredninger. ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse