Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Aage G. Sivertsen
Artikkel
19 april 2017 14:59
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det ikke mange ukene til eksamen. De siste årene har jeg samlet studiepoeng på Universitet i Oslo. Ikke bare for moro skyld, nei, det er ulidelig mye som er verdt å lære. Denne våren har jeg en time-out. Men jeg vet at det er noen hundretusen nervøse studenter som stresser i noen uker fremover. Les dette før du går opp til eksamen:

På skolen lærer man mange ting og det stilles store krav til at man skal huske. Men man lærer ikke hvordan man skal huske. Å huske det man har lest er noe av det viktigste for å gjøre det bra på eksamen. En mester i memorering er Oddbjørn By. Han har laget en egen bok om det å huske ting. Memo heter den. Selv er han verdensmester i å huske tall, så vi får si han er verdt å lytte til.

Mentalt påfyll

Først litt mentalt påfyll: Jeg er helt overbevist om at hjernen er fullstendig ubegrenset. Jeg tror ikke det finnes en grense for hva man kan lære eller hvor mye man kan lære. Jeg tror også at lærdom kan foregå i godt voksen alder. Jeg er overbevist om at det mentale er veldig avgjørende. Istedenfor at eksamen skal være stress, så anbefaler jeg å gjøre den til noe som er spennende. Det er nok av eksempler på at man kan psyke seg så langt ned at det er umulig å bestå en eksamen. Men bruker man den motsatte taktikk, er det merkelig hvor mye lettere ting kan gå. Jeg prøver å si at mye sitter i hodet. Du blir hva du tror.

Hvordan kan Oddbjørn By få opplest et tilfeldig tall hvert sekund, i 30 sekunder, for så å fortelle hvilken rekkefølge de 30 tallene.(Ved at han tenker seg om i et par minutter)

Hvordan kan lagerarbeider Andi Bell, tredobbel verdensmester i memorering fra London, gå gjennom hundre kortstokker på fem timer for så gjenfortelle hvor hver enkelt av de 52 x 100 kortene ligger i hver enkelt kortstokk?

Svaret på at både Oddbjørn Bys og Andi Bells prestasjon ligger i memorering. Du trenger ikke være verdensmester i memorering for å lykkes på eksamen, men har du lyst å lære hvordan man husker ting. Kjøp boka til Oddbjørn By. Og har du lyst å vite hva mental trening betyr i tillegg, kan du prøve å få tak i boka ”Suksess på eksamen”, skrevet av undertegnede. Her forteller jeg om min erfaringer på mine cirka 13 år med universitetsstudier.

Noen få eksempler:

Filosofi:Studerer man filosofi får man høre om Sokrates, Platon og Aristoteles. De levde ikke samtidig og spørsmålet kan være, hvem lærte av hvem. Memorerer du SPA, de første bokstavene i navnene, vil du ha oversikt over hvem som var først ute. En lettelse

Geografi:

Hvordan ligger de baltiske landene i forhold til hverandre? La oss ta med Finnland i tillegg.

Finland, Estland, Latvia og Litauen. Det skulle bety ”FELL”.  For Latvia og Litauen er det også lett å skille mellom hvem som er først. Latvia har a, den første bokstaven i alfabetet som nummer 2, mens Litauen har i. Lett å  huske.

Praktiske ting:

Å huske hvilket felt man parkerte bilen på i et parkeringsanlegg: Er det f.eks. E 20, kan man memorere E til et navn. Navn på din datter, mor, tante eller navn på en kjent by. Talle 24 kan memoreres til en bursdag eller kanskje bare huske et snes, det er 20 i et snes.

Er det noe man må huske til neste dag? Legg tannbørsta på et uvant sted, kanskje i kjøleskapet. Da husker du i det øyeblikk du går til kjøleskapet at det var en sak du skulle huske.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse