Byen er 275 år. En strålende dag av en like strålende opplagt ordfører Kjell Neergaard. Han holdt bursdagstale til en stappfull rådhusplass klokka 12. Denne sommerdagen er til for å nyte det beste man har av Kristiansund. Nemlig naturen. Fisktrappa, havna, øyene, Kringsjå, Skjerva, Lasken osv. Vi bor på et sted med ekstreme visuelle opplevelser. Det er ikke uten grunn at Morten Krogvold fortalte at verdens beste fotografer stortrives i denne pittoreske småby.
Folket er litt hjemlaget og ekte. Hel ved, sa Krogvold. Ikke så rart kanskje. For byen har vært fostret opp på trelast og fisk. Da byen gikk fra å være Fosna til Kristiansund i 1742, bodde det rundt 600-700 mennesker her. Siden den gang har det vært storm - og stille.
Det mest positive med byen og Nordmøre er naturen. Ved siden av den, kan det ikke være særlig tvil om at vi er et utadvendt folkeslag. Handelen med middelhavslandene har formet folket på de fire øyene. Og så er vi nesten trøndere. Reiser man sørover avsløres vi på dialekten. Folk tror vi er trøndere. Og det er neppe tilfeldig at Åge Aleksandersen spiller til fest i kveld på Tahiti. På jubileumsdagen. Det er min dag i dag, herregud for en herlig dag – vil Åge synge. Vel fortjent.
På mandag – i bakrusen – vil byens stolthet, KBK, møte Rosenborg. Fotballeventyret vekker sympatier i det ganske land. Dugnad, små ressurser med et voldsomt engasjement fra publikum har gjort om den gamle Gressbanen til en Storstue. Et fort. Reservetrøndere som ønsker seg nordover, møter ekte troillunga.
Da byen feiret seg selv 29.juni 1942 var det i ruiner med tyske nazister ved roret. Men på denne dag ble ”Ut mot havet” urfremført i Nordlandet Kirke. Det er neppe tilfeldig at denne magiske melodien ble laget i en tid hvor det måtte være vanskelig å holde motet oppe. Edvard Bræin gjorde frukten av utsikten mot havgapet til sin inspirasjon. Det får bli dagens refleksjon. Nyt bursdagen til Kristiansund og lad opp batteriene til slagene som står for tur.