Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
29 juni 2017 12:53
Del på Facebook
Anders Skaug og Helene Gallis tror akvaponikk kan bidra til bærekraftig matproduksjon i byen. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Anders Skaug og Helene Gallis tror akvaponikk kan bidra til bærekraftig matproduksjon i byen. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanskje også store fiskeopdrettere kan ta i bruk viten og teknologi beskrevet i denne saken i sin ferd med å gjøre næringen mer bærekraftig:

NTB: Fiskeavføring gir næring til planter, som renser fiskevannet. Akvaponikk kan gi bærekraftig og ureist matproduksjon, mener tilhengerne.

Inne i et lokale i Landbrukskvartalet på Grønland i Oslo dyrker noen ildsjeler grønnsaker med fiskeavføring som gjødsel. 11 tilapiafisk spreller i overflaten når rådgiver i akvaponikk Anders Skaug slipper fôr uti karet, som rommer 1000 liter vann og er på størrelse med et dypt badekar. Fra karet pumpes vannet opp i noen plastdunker. Ved hjelp av bakteriekulturer i dunkene brytes avfallsstoffene ned og omdannes, slik at plantene kan ta dem opp som næring. Fra plastdunkene renner vannet så i et takrennelignende rør ned og rundt til fire bed med vann, der det står en rekke planter, inkludert grønnkål, blomkål, agurk, tomater og brokkoli, basilikum, chili, paprika og aubergine.

— Smak på basilikumen, den er skikkelig god, oppfordrer Helene Gallis, daglig leder i Nabolagshager og initiativtaker til akvaponianlegget.

— Og fisken skal på grillen i sommer, forteller hun.

Fôrrester og avføring fra fisken blir altså næring, som plantene tar opp via røttene. Plantene reduserer dermed mengden avfallsstoff i vannet som kan være skadelig for fisken, slik at vannet er renset når det føres tilbake til fisken i karet.

— Kretsløpstankegangen er helt sentral. Tilapiafisk lever på alt fra salatrester til fiskeavkapp og insekter, og kan nyttiggjøre seg av næringsstoffer som vi ellers kaster, sier Gallis.

Ingen sprøytemidler

Prosjektet startet opp tidligere i år, og skal fungere som et visningssenter og for å teste ut metoden.
— Med akvaponikk kan man bygge bærekraftige matsystemer. Anlegget kan etableres i en kjeller, på et tak – eller i andre tomrom i byen, sier Gallis.

Grønne planter lener seg utover karene snekret av pallekarmer og parkett, med damduk på innsiden. Sprøytemidler er ikke brukt.

— Kretsløpet fungerer, og både planter og fisk er friske og fine, påpeker akvaponikkrådgiver Åsmund Kaupang, som også er doktor i kjemisk biologi.

De tror at de velgjørende bakteriene i systemet er en del av årsaken.

— Det er litt det samme som med tarmfloraen: Det er bra med bakterier så lenge det er riktig type bakterier, sier Gallis.

Oppdretter lokal fisk

I Landvik i Grimstad er et tilsvarende akvaponianlegg oppskalert. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) startet med et anlegg på cirka 10 kubikkmeter (10.000 liter) i 2014. For et års tid siden ble anlegget bygget ut og er nå dobbelt så stort, med åtte fiskekar og fire plantekar, og med totalt 20.000 liter vann som går i anlegget.
– I teorien går ikke noe vann ut. Kun vann som fordamper eller går ut med plantene, erstattes, forteller forsker ved NIBIO, Siv Skar.

Bruk av tilapia i kommersielt oppdrett krever godkjenning fra Miljødirektoratet, fordi det er en fremmed art i Norge. NIBIO oppdretter ikke tilapia, som er vanlig i akvaponianlegg i resten av verden, men lokal brunørret og bleke, og de har prøvd regnbueørret.

— Vi har prøvesmakt, og fisken er god, forsikrer Skar.

Foreløpig har ikke NIBIO konsesjon til å slakte fisken for salg, men de søker nå om å få starte opp næring, og slik få det ut fra laboratorienivå. NIBIOS forskning fra prosjektet konkluderer med at den produserte salaten, som det ikke er brukt noen form for sprøytemiddel på, er sprø, ikke mangler næring, at den vokser raskt, og at man kan ha mange ulike sorter i vannet.

— Vi har også observert at sår og skader på fisken heles raskt, uten at vi kan si sikkert hvorfor. Kanskje kan det ha sammenheng med at vi har mange mikroorganismer i vannet, sier Skar.

Entreprenør på Sunnmøre

Også i Stordal utenfor Ålesund er et akvaponianlegg nylig startet opp. Vibeke Evensen, daglig leder i Lotics AS, har nettopp fått fisk til anlegget, som er installert i et gammelt møbelproduksjonsbygg. Nå rommer det 21.000 liter vann i fiskekar, og 600 fisk. Håpet og planen er at Lotics etter hvert skal kunne overbevise store fiskeoppdrettere i området til å la Lotics rense fiskevannet deres.
— I dag tar oppdrettsanlegg inn vann fra elva til tanker på land, og spytter ut dritten på den andre siden. Vi vil samle opp vannet og kjøre det gjennom plantene, sier Evensen, som er utdannet gartner og har utviklet ideen gjennom studier i innovasjon og entreprenørvirksomhet i Ålesund.

I USA finnes store, industrialiserte anlegg med helkommersiell drift, forteller rådgiver Skaug i Nabolagshager, som har vært på studietur til USA og Canada for å lære mer om metoden. Også i Sverige finnes det noen storskala-anlegg, og flere initiativer i emning, ifølge Gallis, som ikke mener storskalaproduksjon trenger å være målet.

— På sikt kan man se for seg at restauranter og skoler har egne lokale anlegg for ureist og miljøvennlig mat. Men vi har mye å lære før vi kan komme dit, sier hun.

tbfa50e1KRETSLØP: Akvaponikk er et lukket system for fiskeoppdrett og plantedyrking på land, der fiskeavføring gir næring til plantene, og plantene renser vannet. FOTO: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse