Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Bernt Øien, pensjonist
Kronikk
19 april 2024 22:22
Del på Facebook
De nye strømslukerne heter datasentre og batterifabrikker. De truer nå norsk tradisjonell tungindustri. KI-generert illustrasjon: Microsoft Copilot
De nye strømslukerne heter datasentre og batterifabrikker. De truer nå norsk tradisjonell tungindustri. KI-generert illustrasjon: Microsoft Copilot
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Araberne har et uttrykk som sier at «nå begynner du å lukte kamelen i baken» når de er på sporet etter noe. Sverige har dratt i gang et nytt nettverk for å kartlegge og samle kompetansen som finnes i landet for å kunne bygge ny kjernekraft.

Allerede nå har hundrevis av bedrifter meldt sin interesse (Här står företagen i kö för att bygga ny kärnkraft | Tidningen Näringslivet (tn.se)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva er det Sverige ser som regjeringen i Norge ikke ser? Regjeringen her i landet holder for ører og øyne og vil absolutt ikke se at kjernekraft er langt overlegen vindkraft. Regjeringen lager en politikk som sier at den vanlige mann i Norge må spare strøm mens den eksporterer noe hinsides med energi til EU, og nå skal vi presses ytterligere gjennom fjerde energimarkedspakke.

Det finnes ingen myndighetsprioritering på løse og svakt funderte krav om bedrifters strømbehov, tvert om benytter regjeringen dette til å argumentere med at vi må bygge ut mer strømproduksjon fra vindkraft så fort som f.., ellers...!

Regjeringen evner altså ikke å foreta en prioritering av alle strømslukerne som vil ha strøm. Disse har skjønt at det å stikke handa ned i honningkrukka Norge er lukrativt på grunn av massive subsidier uten kritisk prioritering.

Uten subsidier ville det ikke blitt bygd vindkraft i Norge, mens kjernekraftforkjemperne sier at de trenger ikke subsidier for å bygge ut kjernekraft. I tillegg er balansekraftbehovet sterkt underkommunisert. Regjeringen sukrer pillen med å si at Norge ikke skal bygge flere eksportkabler. Det liker ikke EUs energikommisær Kadri Simson og truer Norge med represalier hvis ikke så skjer. Politikk har mange ansikter, og nå skal Norge eksportere strøm gjennom å produsere ammoniakk på strøm vi ikke har slik at den kan eksporteres til EU. Ammoniakk er en hydrogenbærer, og den skal eksporteres til EU med bulkskip. Akkurat som det spiller noen rolle for naturen om den drepes av bulkskip eller eksportkabler?

De nye strømslukerne heter datasentre og batterifabrikker. De truer nå norsk tradisjonell tungindustri. I tillegg begrenses informasjon og kommunikasjon med Ola og Kari fra regjeringen med å utstede høringsnotater på engelsk med kort tidsfrist.

Statsminister Støre har greid å ødelegge Arbeiderpartiet fra før, og nå slår han inn den siste spikeren i kista som heter Fjerde Energimarkedspakke, uten å diskutere kjernekraftproduksjon. Kjernekraftproduksjon ville hindret naturødeleggelser til vindkraft og i tillegg øke beredskapen mot strømutfall samt redusere behovet for nettutbygging.

Annonse
Annonse

Hver eneste mobil, hver eneste Tik Tok, hver eneste nettbanktransaksjon, hver eneste kryptovalutaverifisering, hvert eneste søk med kunstig intelligens over internett krever enorme mengder strøm på verdensbasis. Bare i Sverige skal det installeres 2500 MW kjernekraft innen 2035. Er det noen med hodet på rett plass som tror at ustabil vindkraft vil kunne konkurrere med grunnlasten kjernekraft som går 24 timer i døgnet året rundt?

Forskere ved SINTEF og UiO har gjort beregninger som sier at en 60 sekunders video generert med kunstig intelligens krever like mye strøm som 1800 mobiler på ladning eller 20 panelovner på 1000 W i en time. (Klassekampen)

Tungindustrien i Norge har blomstret siden Knudsen-regjeringen vedtok konsesjonslovene for vannkraften vår.

Hydros første satsing på aluminium var forankret i den enorme vannkraftutbyggingen i Røldal -Suldal. Så etablerte Hydro seg med aluminiumsproduksjon i Qatar som fyrte aluminiumsverket med olje, men trakk hjem igjen og satset videre på Karmøyverkene drevet på ren vannkraft. Disse ble besluttet bygd i 1963 og ble til velsignelse for bygdesamfunnet der fordi sildefiskeriene sviktet på 1960 tallet. Hydro utviklet ny renseteknologi som ble verdensledende hvor fluor i smelteprosessen ble resirkulert. Bakgrunnen for denne utviklingen var at det oppsto skogsdød og sykdom på husdyr som følge av fluorforurensing fra elektrolyseprosessen. Hydro presentere milliardoverskudd fra driften på Karmøy de første årene etter ny satsing. Hydro-sjefen: Vil satse mer på Karmøy enn Qatar | Tu.no

Nå har Venstre avlet fram historieløse politikere uten realkunnskap, de vil inn i EU med vår vannkraft. Det er lenge siden salige Knudsen i sin Venstreregjering vedtok konsesjonslovene til beste for Norges innbyggere. Dages Venstre er villig til å uthule og svekke tungindustrien i Norge, selv om den er sterkt konkurransedyktig i verdensmålestokk. Denne industrien produserer metaller og kjemikalier på en mest mulig klimavennlig måte med vannkraft. Venstre støtter EU sine trusler om represalier hvis vi ikke får ut fingeren i spørsmålet om Fjerde Energimarkedspakke. Den pakken vil knekke siste rest av vårt selvstyre på energifeltet og er da de facto en ressurskoloni for Ursula. Venstre vil inn i EU og støtter at vår vannkraft selges på børs slik at vi får høye strømpriser som følge av unødvendig tullball skapt av eliten. Med havvind i Nordsjøen vil våre fiskerier blir neste offer for subsidiene til regjeringen.

Det betenkelige med naturødeleggelser for å realisere vindkraft i klimaets navn er at det blir som å spenne merra bak sleden for å skyve denne i stedet for at den drar. "Jeg skal forelese deg om klimaendringer:" BBC-reporter blir skolert for hykleri - Watts opp med det? (wattsupwiththat.com)

Grådighet og regjeringens neglisjering over naturødeleggelser gjennom mer, mer, mer, mer, stadig mer vil ikke bare ødelegge natur, det kommer til å ødelegge Norge slik vi kjenner det.

Stakkars Norge, hvor må ikke Dantes Beatrice gråte i sin himmel.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 41 minutter siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse