Venstre, Frp og deler av Høyre åpner for kutt i sykelønnsordninga, noe sterke høyrekrefter alltid har ønsket seg. Det er helt uaktuelt for LO og Arbeiderpartiet å kutte i sykelønna.
Hvis Frp, Venstre og Oslo Høyre får bestemme kan det bli kutt i sykelønna etter stortingsvalget neste år. Et kutt i sykelønnsordning vil først og fremst bidra til større forskjeller og mer ulikhet. Med på laget har de NHO som har som mål å kutte i sykelønna. Det overrasker oss på ingen måte at høyresiden vil at arbeidsfolk på gulvet skal få mindre lønn under sykdom, det er tvert imot en velkjent posisjon.
Kutt i sykelønnsordningen vil gå utover de som har de tøffeste yrkene, tar de tyngste løftene og jobber på de mest ugunstige tidene.
50 år med lønn under sykdom
I Norge har vi hatt rett til full lønn under sykdom siden Arbeiderpartiets statsminister Odvar Nordli innførte det for snart 50 år siden. Dette skal Arbeiderpartiet og LO også sikre for framtida. For oss er dette verdier som vi ikke vil rokke ved. Ingen blir friskere av å være fattig. Er du syk skal du få lønn, er du syk skal du få hjelp, er du syk skal vi gjøre alt for at du kommer tilbake i arbeid fortest mulig.
Sykelønnsordningen i Norge koster penger, men det gir også folk trygghet for egen hverdag hvis du skulle bli alvorlig syk. I Sverige koster det penger å være syk, og med karensdagen betaler man første sykedag selv. Dette har Frp åpnet for i sitt nye partiprogram.
Sykefraværet skal ned
Alle er enige om at sykefraværet i Norge er for høyt. For Arbeiderpartiet har det vært viktig at arbeidet med å få ned sykefraværet skal skje uten usosiale kutt som rammer syke mennesker. Arbeidstakere i Norge vil fortsatt ha full lønn under sykdom hvis Arbeiderpartiet styrer Norge. Dagens sykepengeordning vil fortsette, selv om IA-avtalen ikke videreføres. Det kan ikke Sylvi Listhaug eller Erna Solberg garantere.
For å redusere sykefraværet må vi jobbe med årsakene til fraværet. Når disse finnes på arbeidsplassen, må det jobbes med endringer som får fraværet ned. Når det handler om helseproblemer som er uavhengig av arbeidssituasjonen, må det finnes god oppfølging både fra arbeidsgiver og helsetjenesten/NAV. Vi har troa på at folk ønsker å jobbe, da må systemene hjelpe til så det er mulig.
Arbeiderbevegelsen mener at sykelønna er noe av det fineste vi har i Norge og den må bevares, men vi må ta aktive grep i fellesskap for å redusere sykefraværet.
Av: Peggy Hessen Følsvik (LO-leder) og Bjørnar Skjæran (arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet)