På Keflavik på Island lastes det flere fly med laks pr. dag. Mesteparten for eksport vestover til USA. Island er bevisste på sine fortrinn og gjør noe med det. Gardermoen er definert som Norges «lakse-Hub», eller lager for mellomlasting av laks. Mesteparten av lasten ankommer i dag med bil. Andre store Europeiske «huber» er Schipool og London.
Ordinære rutefly kan laste fra 1 til 2 tonn i spesialkontainere som vanlig last. Mulighetene for å ta med en slik ekstralast gjør at flere selskaper ser det lønnsomt i å starte flyvniger fra omlastnings-flyplassene til stadig nye destinasjoner.
For at fisken skal betegnes som fersk, stilles det store krav. «Ingen har det så travelt som en død laks». Slakting og innlasting i flyene må skje effektivt, og være koordinert med flyavgangene.
En annen mulighet er at laksen fraktes ut med egne fraktfly. Basert på god logistikk kan Norge sette seg som mål å levere ferske lakseprodukter til de fleste steder i verden. Før råvarene er blitt 25 til 30 timer.
Kvernberget flyplass i morgen
Kristiansunds plassering midt i et «havbruksområde» gir byen ekstreme fordeler. Vi har allerede i dag nok tilgang på laks fra vårt distrikt til å fylle minst 10 fly pr. dag. Med «Vårt Distrikt» mener vi området fra Nordmøre til Agdenes.
Akkurat som Gardemoen, Schiphol og London kan Kvernberget Lufthavn også laste opp 20-25 tonn i ordinære ruteflyet. I første omgang kan nordmøringene se på dette som en mulighet, slik at det blir satt opp større og bedre fly fra Kvernberget til Oslo – selv om ikke passasjertallet øker. I neste omgang bør vi tenke større. Ved å bruke laks som tilleggslast kan vi også fly utenlands, enten primært til omlasting i Europa eller sekundært, direkte til markedene i Asia og USA.
Kvernberget i overmorgen
Kapasiteten på frakt av fisk over Kvernberget, har potensiale til å økes betraktelig. «The East Asia bureu of Economic Research» opererer med tall som viser at forbruket til fiskeglade Asia kan øke med utrolige 500 % innen år 2030. Markedssituasjonen i Kina/Asia har så vidt åpnet seg for oss.
Hva med å etablere «verdens raskeste lakseslakteri» i sjøenden av Kvernberget flyplass? Vi har plass til et slakteanlegg og havn for brønnbåtene. Målet bør være at lakseproduktene er i luften på den tiden det tar å slakte og å pakke fisken.
Dette er en mulig logistikkutfordring. Men den gjør seg ikke selv.
- Det er mulig å vedta dette politisk. Men da må vi lære noe av våre gode (u)venner i Molde:
- Vi må legge stein på stein
- Vi må samarbeide. Politikerne må legge infrastrukturen til rette og fatte raske avgjørelser.
- Industrien kjenner markedet og kan pleie dette
Illusjon eller fakta
Til slutt blir spørsmålet: Er vi i stand til å gjennomføre planen? Har vi et næringsliv med nødvendige baller og høggtenner.
Vi tror at dyktige industriledere i distriktet klarer denne utfordringen.
Vi tror at vi har en ordfører som kan bringe ballen videre.
Vi tror at vår stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim fra Smøla kan gjøre ord til handling.
Kan du samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen gi oss tommelen opp?
Det vi vet er at dersom «Byen oss» Kristiansund har sagt «I» og «Eg», i stedet for «Æ», ville vi allerede vært i gang med planleggingen. Om dette er en illusjon eller om det blir noe konkret ut av det, bestemmer vi selv. Med litt hjelp fra Dem, herr Statsråd.
Toget går nå. -Vi bør helst se plattformen fra togvinduet, i stedet for å stå på samme stedet hvil om to år og forbande vår egen skjebne.