Ikke siden 1992 har bøndene opplevd så dårlige vilkår for avlingene sine, og verst er det på Østlandet. De siste dagenes regn har bidratt noe, men ikke nok.
Landbruksdirektoratet tror mange bønder vil sitte igjen med dårlige avlinger etter de lange periodene uten betydelig regn.
I Norges største jordbrukskommune har det kommet 35 millimeter regn siden den første slåtten, og dermed ser situasjonen litt lysere ut enn bare for noen få dager siden.
– Vi er kjempeglade, både jeg og andre bønder her i Ringsaker. Regnet er kjærkomment, sier Helmer Amb, som leder Ringsaker Bondelag, til NRK.
Fortsatt tørt
Men det ser tørt ut på værvarselet for de neste ti dagene, og Amb skulle gjerne hatt enda mer regn for at det ikke skal bli fôrkrise.
– Slik det ser ut nå, kan vi forvente erstatningssøknader fra rundt 3.000 bønder på landsbasis. Men jeg må understreke at det er stor usikkerhet i antallet, sier Gunn Eide, seksjonssjef for landbruk- og naturskadeerstatning i Landbruksdirektoratet.
Vestfold, Østfold og Akershus ser ut til å være hardest rammet.
– På landsbasis anslår vi å betale ut 200 millioner kroner for avlingssvikt. For å sammenligne ligger gjennomsnittet mellom 35 og 40 millioner kroner i året, sier han.
Dokumenter skadene
Leder i Østfold Bondelag, Svend Arild Uvaag, ber bøndene dokumentere skadene, notere ned hva som høstes, og ta bilder av skadene. Landbruket har en erstatningsordning for avlingsskade som gir rett til å få dekket inntil 70 prosent av normalavlingen.
– Det er nesten litt sterkt å se hvor dårlige avlingene er. Noen snakker om avlinger nede på 50–100 kilo der det er rundt 500 kilo for en gjennomsnittsavling, sier han.
De siste ti årene har erstatningsutbetalingene variert fra 6,4 millioner kroner i 2016 til 90 millioner kroner i 2011. Foreløpige tall for skadeerstatninger i fjor er 63 millioner kroner.
Frykter store tap
Tørken er bakgrunnen for at Landbruksdirektoratet allerede har samlet inn opplysninger for i år.
– Avlingssvikterstatning gis til tap som er større enn 30 prosent av gjennomsnittsavlingene de siste fem årene. Det er store variasjoner fra år til år, men det er ikke så ofte at det er så store tap i kornproduksjonen som vi ser ut til å få i år, sier Eide til Nationen.
– Det vi ser nå er store arealer med avlingssvikt som igjen gjør at omfanget av erstatningssakene blir større, sier Eide.
(©NTB)