Sola er livgivende og helsebringende, men også skummelt kreftfremkallende. Nyt de varme strålene, men la de ikke brenne deg, er rådet fra Kreftforeningen.
I mange uker nå har sola hengt sydenvarm på himmelen østafjells, og badelivet syder som man skulle ha befunnet seg i Spania. De fleste tenker nok på å smøre seg når de ligger pal på stranda i solsteken. Færre tenker kanskje på at de også kan bli solbrente når de steller i hagen, spiller fotball eller gjør andre sysler utendørs.
– I Norge er det faktisk mer vanlig å bli solbrente når vi ikke er på stranda sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til NTB.
Ryel bekrefter at det bra med litt sol, blant annet fordi kroppen danner vitamin D. Hvor lenge du kan være i sola uten å beskytte deg avhenger imidlertid både av hudtype og hvor du befinner deg.
– De fleste vil få sin dagsdose av vitamin D etter rundt 15 minutter i sola. Det er derfor ingen grunn til å risikere hudkreft for å få vitamin D, understreker Ryel.
Fotball og lek
Kreftforeningen er opptatt av vi mange ganger oppholder oss i sola uten å tenke over at vi trenger solbeskyttelse.
For eksempel når barna løper rundt på fotballturnering og foreldrene deres heier på sidelinjen. Eller hvis vi legger ut på sykkeltur og ikke kjenner at sola steker fordi huden blir avkjølt i vinden.
– En parasoll begrenser solstrålene noe, men vær obs på at strålene reflekteres fra bakken og omgivelsene. Den beste beskyttelsen er å ta gode pauser ute av sola, sier Ryel.
Kvinner flinkest
En undersøkelse Kantar TNS har gjort for Kreftforeningen og Statens strålevern viser at tre av fire nordmenn bruker solkrem hjemme i Norge, mens nesten alle gjør det når de er på sydenferie.
De fleste vet at det er viktig å beskytte seg mot sterk sol. Kvinner og unge voksne er flinkere til det enn menn, som ofte blir mer solbrent enn kvinner.
Undersøkelsen viser at mange er flinkere til å beskytte barna bedre når man er i Syden. Flere holder barna borte fra sola midt på dagen og får dem til å bruke klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
Blemmer
Hva betyr det egentlig å bli solbrent?
– Solbrent defineres som å ha blitt ubehagelig rød. Det er et tegn på at huden har fått for mye sol. Dette kan føre til DNA-forandringer i pigmentcellene. De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men i visse tilfeller kan cellene begynne å dele seg ukontrollert, og det kan vokse fram en kreftsvulst, opplyser Ryel.
Virkelig solbrent betyr at man får blemmer og flasser av.
Hudkreftstrategi
Hudkreft er blant de kreftformene som har økt mest i Norge i løpet av de siste tiårene. Norge er blant de landene i verden med høyest forekomst og dødelighet av føflekkreft – som er den alvorligste formen for hudkreft. Ultrafiolett (UV) stråling fra sol og solarier er den viktigste årsaken til utvikling av hudkreft.
I sommer har Statens strålevern lansert sitt forslag til nasjonal hudkreftstrategi, noe Kreftforeningen støtter helhjertet – nettopp fordi hudkreft er noe som i de fleste tilfeller kan forebygges.
Tidlig oppdagelse er et kriterium for overlevelse av føflekkreft.
-Det er viktig å øke folks kunnskap om tidlige tegn på hudkreft, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.
– Samtidig er det viktig å ikke skape helseangst i befolkningen. Mange mennesker har et stort antall føflekker som aldri vil utvikle seg til hudkreft. Ofte er det den ene føflekken som forandrer seg eller ser annerledes ut som vi bør følge med på, understreker Nilsen i en pressemelding.
Hovedmålene i strategiforslaget er blant annet å redusere veksten i forekomst av hudkreft i Norge med 25 prosent innen 2040.
Statens strålevern foreslår blant annet reklameforbud mot solarier – på lik linje med reklameforbud mot tobakk.
(©NTB)