Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
07 august 2018 11:22
Del på Facebook
Både næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp, t.v.) og Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland (Ap) har stilt kritiske spørsmål i forbindelse med fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandbergs reise til Iran i sommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Både næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp, t.v.) og Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland (Ap) har stilt kritiske spørsmål i forbindelse med fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandbergs reise til Iran i sommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opposisjonen er ikke fornøyd med svarene fra fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) om Sandbergs reise til Iran.

– Vi vil ha svar på flere spørsmål, sier Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland.

Han undres over at Solberg i sitt brev til Stortinget mandag erkjenner at Sandberg med viten og vilje har brutt sikkerhetsmyndighetenes råd, men samtidig sier at sikkerhet er det regjeringen setter aller øverst.

– Hun tar ikke tak i den reelle, alvorlige problemstillingen, mener Aasland, som blant annet vil vite mer om hvilke følger Sandbergs opptreden kan ha fått.

– Vi må få klarhet i om det er sensitiv informasjon som nå kan være på avveie, sier Ap-representanten til NTB.

I sitt spørsmål til Solberg tirsdag skriver Aasland: «Kan statsministeren forsikre om at sensitive opplysninger knyttet til Per Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran eller andre reiser/arrangementer også i den tid da han fungerte som justisminister.»

I tillegg spør Ap-politikeren om Solberg kan forsikre om at Sandberg faktisk er «innforstått med alvoret av å ikke følge sikkerhetsregler/råd fra sikkerhetsmyndighetene».

Aasland legger til at det er for tidlig å si om det vil bli fremmet mistillitsforslag mot fiskeriministeren.

Vil gå videre

Solberg slo mandag fast at Sandberg ikke har fulgt sikkerhetsråd og rutiner for bruk av mobiltelefon og varsling av reise i forbindelse med sitt besøk til Iran i sommer. Sandbergs telefon er nå hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Mens opposisjonen graver videre i saken, ønsker Frp-leder og finansminister Siv Jensen å komme seg videre.

– Gradert informasjon behandles og sjekkes trygt. Det skal man ikke være bekymret over, sier hun til TV 2.

– Det var et brudd på rutiner og reglement. Vi har strenge regler, og det er viktig å ta vare på sikkerheten. Det er bra at han har erkjent feilen, og nå må vi gå videre, sier Jensen.

Klare advarsler

Norges daværende ambassadør til Iran Aud Lise Norheim ga i 2016 råd til fiskeriministeren og delegasjonen hans før en reise til Iran. Hun understreker overfor NRK at man som toppleder, enten i det offentlige eller privat næringsliv, aldri er privatperson i Iran.

– Iransk etterretning er veldig avansert og sofistikert, og man må regne med at de er opptatt av hva som tas med og hva slags informasjon de kan få, spesielt når det er høynivådelegasjoner, sier Norheim.

– Du må ta alle forholdsregler. Det går på å ikke bruke din tjenestetelefon. Du tar med en tom mobil, sier den tidligere diplomaten, som sier det samme gjelder medbrakt PC.

Erkjent svikt

Sandberg har vedgått og beklaget at han brøt sikkerhetsrutinene da han i sommer reiste til Iran med kjæresten Bahareh Letnes uten å varsle statsministeren om turen på forhånd. Han hadde dessuten tatt med seg tjenestetelefonen, hvor regjeringens saksbehandlingssystem var installert. Det samme skjedde da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år.

Mandag kom det også fram at norsk-iranske Letnes i 2016 søkte om å bli Sandbergs assistent. Letnes sendte inn en åpen søknad til Fiskeridepartementet om å bli hans Iran-assistent eller tolk, skriver VG.

– Søknaden ble besvart av Nærings- og fiskeridepartementet på ordinært vis. Jeg var ikke del av saksbehandlingen og kjente ikke til søknaden, skriver Sandberg.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse