Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Artikkel
29 august 2018 19:04
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunene sliter med å holde sine budsjetter. Viktige lovpålagte oppgaver blir barbert til det uforsvarlige. Men likevel øker det kommunale byråkratiet i likhet med alt annet offentlig byråkrati. Forstå det den som kan.

Når rådhuset blir for lite…

Jeg møtte gammelordfører Asbjørn Jordahl i Kristiansund på min vandring i byens sentrum her om dagen. Vi sto ved Rådhuset – og jeg spurte han om hvor mange ansatte det var i kommunen da han regjerte. Han husket ikke det eksakte tallet, men alle i administrasjonen hadde god plass i Rådhuset. I tillegg hadde også E-verket kontor der. Oppgaver som i sin tid ble utført av en person, må i dag gjøres av veldig mange personer. Og den gang var det ikke avanserte datasystemer i kommunen. Nå er både Jonas Eriksen-bygget og mange andre bygg rundt om i byen fylt opp med kommunebyråkrater. Politikerne har latt byråkrater og teknokrater overta politikken.

Til flere byråkrater til flere rundskriv og mailer. De som sitter lenger opp i systemet krever svar på all verdens viktige og uviktige spørsmål. Aldri har flere administrert så få. Men det blir stadig færre hender som skal hjelpe de som virkelig trenger hjelp rundt om i kommunene.

Et problem som jeg opplever som stort både i Kristiansund og andre steder er det samrøre mellom å være ansatt i kommunen samtidig som man er kommunepolitiker. Jeg fatter ikke hvordan det lar seg kombinere - i alle fall ikke dersom man sitter i en ledende stilling. I det ene øyeblikk så er man altså saksbehandler – og i det neste skal samme menneske være folkets tillitsperson. Nei – dette kan ikke fortsette. Nå må politikerne som folkets tillitsmenn ta tilbake makta til folket!

Nye kutt kommer

Når kommunestyrene samles til nye møter i høst, kommer det forslag fra rådmennene om nye kutt. Men hvor kuttes det? Kuttes det i rådmannens hoff, i byråkratiet ellers? Problemet er at de mest sårbare kuttene kommer i poster som rammer de svakeste i samfunnet. Hva blir igjen til de gamle og syke menneskene som har bygget velferds-Norge? De vil til slutt sitte igjen med smuler fra de rike byråkraters bord om ikke politikerne nå manner seg opp. Men da må folkets folkevalgte være politikere og ikke administratorer. Og hva med politikernes egne godtgjørsler – kuttes de? I tilfelle sitter det langt inne.

Noen må stille spørsmålene

Jeg har alltid vært et samfunnsengasjert menneske. Jeg har også gjort min plikt som politiker. Men det er lenge siden. Da jeg ble redaktør for snart 40 år siden, sluttet jeg som politiker. Likevel har jeg ikke stanset mitt engasjement. Jeg kommer derfor til å engasjere meg i debatten for en mer rettferdig verden. Jeg kommer til å blande meg inn i hvordan min gamle hjemby drives. Og jeg kommer til å stå på barrikadene for dem som trenger det mest. I dag mener jeg at stat, fylkeskommuner og kommuner prioriterer feil. Vi trenger ikke flere byråkrater, men vi trenger flere i offentlig sektor som har varme hender.

Jeg gremmes over hvordan våre eldre mennesker som har bygget dette landet, fortsatt må stå med lua i handa. Jeg trodde den tid var over. Men dessverre er den ikke det. Mange byråkrater synes ikke å ha følelser for eldre og syke mennesker. Galskapen blir fullkommen dersom heller ikke politikerne har slike følelser.

Partiene skal nå nominere nye personer til valg. Da er det viktig at man tenker gjennom hvilke personer som foreslås til valglistene.

Vi har allerede en politikerforakt – ikke bare her i landet, men i mange land. Årsaken er vel at politikerne ikke har forstått at de er folkets tillitsmenn.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse