Folket er begynt å våkne nå. De er opprørt over måten eldre og syke mennesker blir behandlet på. Håpet er at dette opprøret skal få politikerne til å våkne og at de tar det lovpålagte ansvaret de har.
For min egen del har jeg etter beste evne belyst den håpløse situasjonen mange eldre og syke mennesker har det i Kristiansund. Jeg har ved selvsyn opplevd hvordan min syke mor på snart 96 år er blitt en kasteball. Hun ligger fortsatt på sykehuset i påvente av å få et korttidstilbud på et sykehjem. Hun er for frisk til å være på sykehuset, men for syk til å sendes hjem. Kommunen ville sende henne hjem fredag 26. oktober, men det klarte vi heldigvis å stoppe. I etterkant har kommunen beklaget det som skjedde denne fredagen.
En varslet katastrofe
Eldrebølgen har vært varslet i Norge i flere tiår. Men i stedet for å bygge opp tilbudet til gamle, syke mennesker er tilbudene bygget ned. Situasjonen i Kristiansund er spesielt vanskelig for denne gruppen. Men det er sannelig ikke stort bedre i Molde og i andre kommuner rundt om i landet. Jeg har tatt utgangspunkt i Kristiansund i og med at jeg har fått problemene inn i mitt liv. Og Kristiansund har utrolig mange gamle innbyggere.
Et enormt byråkrati
Jeg vet ikke hva som har skjedd med politikerne i løpet av de siste 20 – 30 årene. Men jeg vet i alle fall at vi har fått et stadig mer komplisert samfunn. Det er bygget opp et enormt byråkrati både på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt hold. Stortinget er forledet til å vedta lover som tolkes i alle retninger. Det er utarbeidet et rigid forskriftssystem.
For å få hjelp i denne jungelen har kommunene ansatt stadig nye mennesker i administrasjonen. Og i tillegg leies det inn all verdens velgjørere av kostbare konsulenter. Her gjelder det å finne smutthullene i lov og forskrifter – og de er det mange av. Sugerørerene kan gi kommunene store inntekter dersom man velger rett strategi og de riktige konsulentene. I den senere tid har pressen avdekket hvordan dette systemet misbrukes. Ja, mye av det som skjer er ren kriminell virksomhet.
Nå må politikerne ta makta tilbake
I mange sammenhenger har jeg advart mot den samfunnsutviklingen vi har sett de siste årene. Politikerne har på stadig flere områder gitt fra seg makta – den er delegert til administrasjonen. Rundt om i kommunene er det stadig flere topp-byråkrater. Det merkelige er at det aldri nevnes nedskjæringer når man diskuterer toppenes betingelser. Blant politikerne er det få som stiller spørsmålet til den massive oppbyggingen av kommunalt byråkrati. Og til flere byråkrater man ansetter til flere kontorer må skaffes.
Det synes å være få folkevalgte politikere som stiller spørsmål til denne galskapen. Det er dessverre ikke mange politikere som protesterer når tilbudene til eldre og syke mennesker blir diskutert. Politikerne er «hjernevasket» av alle rådgiverne som har innprentet at moderne eldreomsorg er hjemmebasert. Sannheten er at disse ekspertene som ofte er «blåruss», har en tanke i hodet – og det er hvordan man skal spare penger.
Medmenneskelighet, etikk, moral og verdighet er ord som synes å være fremmed for alle kommunens teoretiske «velgjørere».
«By ved Hav» la deg skinne
Etter at jeg begynte å skrive om håpløsheten i eldreomsorgen i Kristiansund har jeg fått utrolig mange tilbakemeldinger. Selvsagt er det mange pårørende som ringer meg eller som sender meldinger. Jeg føler et enormt sinne over at storsamfunnet kan oppføre seg slik overfor hjelpeløse mennesker. Men jeg føler også en veldig tristhet.
Flere som har ringt meg, har jobbet i eldreomsorgen i Kristiansund et helt liv. Mange er totalt utslitt på grunn av stress og underbemanning. Flere tidligere ansatte i kommunen nevnte at de i sin tid gjennomgikk et stort program - «By ved Hav» - som skulle gjøre eldreomsorgen i Kristiansund til et fyrtårn i Norge. Det skulle skinne av eldreomsorgen var mantraet.
Det skinner i alle fall ikke mye av eldreomsorgen i byen i dag. Og jeg føler med fotfolket i eldreomsorgen som presses til det ytterste. Jeg føler også med de som er satt til å lede denne virksomheten.
I følge de budsjettforslag som nå legges frem skal bevilgningene til byens eldre og syke mennesker nok en gang kuttes. Nå må de som jobber der gjøre opprør! Sykefraværet vil stige til nye høyder.
Nå MÅ politikerne våkne. Gjør de ikke det tror jeg at sjansene for gjenvalg blir liten.
Selvsagt vil maktmenneskene i systemet nå sitte rolig. De tror sikkert at også denne krigen går over. Men jeg kan forsikre om det denne krigen aldri vil gå over. Snart kommer også vi 68ère i kø for å få sykehjemsplass – og vi står ikke med lua i hånda.
«Forståsegpåerne» blir også eldre
I dagens samfunn er det alt for mange eksperter og alt for mange politiske broilere som sitter med makta. Til mindre vett slike folk har til større «forståsegpåere» er de. Men jeg kan forsikre alle disse menneskene om at også de blir eldre. Og til eldre man blir til sykere kan man også bli. En dag kan også «blåruss» og politiske broilere komme i den situasjon at de trenger en sykehjemsplass. Skjønt de som vet best tror vel at alle sykdommer og plager leges best ved å fortsatt bo hjemme. Spørsmålet er om ikke den hjemmebaserte tjenesten da er så sterkt nedbygg at hele dette tilbudet er borte.
Hjemmebasert omsorg er et meget godt tilbud så lenge man er frisk nok til å greie seg med det. Men det kommer en dag – og den kommer også for ordførere og rådmenn.
Ellers – takk og pris for at vi har et flott sykehus i Kristiansund. Det er overfylt av syke mennesker som egentlig skulle ha ligget i en sykehjemseng. Omsorg, varme hender og kunnskap bidrar til at mennesker overlever.