Norsk institutt for vannforskning får 7 millioner kroner fra Forskningsrådet til å studere hvilke langtidseffekter mikroplast kan ha på marine organismer.
Fragmentering og nedbrytning av plast i havet fører til økende mengder mikroplast og kjemiske tilsetningsstoffer som følger med plasten. De økologiske effektene av disse prosessene er fremdeles lite kjent.
– Marin plastforsøpling er en trussel mot havmiljøet og sjømatnæringene. Tildelingen fra Forskningsrådet er viktig fordi vi trenger mer kunnskap om hvilke langtidseffekter mikroplast kan ha på marine organismer, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).
Forskerne vil undersøke hvilke langtidseffekter mikroplast og tilhørende kjemiske tilsetningsstoffer har på et utvalg av marine arter i norske farvann. Arter som har økologisk eller kommersiell betydning, er særlig interessante i disse studiene.
Det vil også bli undersøkt i hvilken grad partiklene hoper seg opp i organismer på ulike trinn i næringskjeden.
Forskerne vil dessuten undersøke hvilken betydning de kjemiske tilsetningsstoffene i plast har for miljøeffektene som påvises. Ved å studere ulike partikler, søker forskerne å skille mellom langtidseffekter som er direkte knyttet til mikroplast, og de som skyldes tilhørende kjemiske tilsetningsstoffer.
Rådets områdedirektør Fridtjof Unander håper prosjektet kan å utvikle den kunnskapen som skal til for å iverksette tiltak mot problemer som plastforurensning.
– Dette er viktige både nasjonalt og globalt, sier han.
(©NTB)