Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 desember 2018 10:06
Del på Facebook
Førerkortundervisning bør unntas fra fraværsregelen i videregående skole, mener Frps Roy Steffensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Førerkortundervisning bør unntas fra fraværsregelen i videregående skole, mener Frps Roy Steffensen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp finsliper strategien før nye regjeringsforhandlinger og vil ha motpartene med på å unnta førerkortundervisning fra fraværsregelen. Høyre rynker på nesen.

Mens sonderingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF trolig går inn i sluttfasen, spiller Fremskrittspartiets organisasjon inn hva partiet bør prioritere i forhandlingene som ventelig starter på nyåret. Frp har landsstyremøte tirsdag ettermiddag i anledning sonderingene.

– Fraværsgrensen har vært en stor suksess, og de siste tallene bekrefter at den fungerer etter hensikten. Men nå som den skal evalueres, mener jeg førerkortundervisning bør unntas fra fraværsregelen, sier Roy Steffensen (Frp), leder av utdanningskomiteen på Stortinget.

Den omstridte fraværsgrensen i videregående skole ble innført i 2016 og har redusert fraværet med 40 prosent. Ordningen skal evalueres i 2019.

Høyre-skepsis
Steffensen refererer tall fra Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund som viser at 75 prosent av kjøreskolene opplever utfordringer med å gjennomføre den obligatoriske delen av opplæringen etter at fraværsgrensen kom.

– Førerkort er en viktig del av utdanningen for mange, ikke minst i distriktene, og førerkort er ofte et krav i stillingsannonser, sier han til NTB.

Høyres Kent Gudmundsens utelukker ikke å se på ordningen, men viser til evalueringen.

– Hvis vi åpner for unntak, kan systemet bli uthulet, frykter han.

– Vi har hatt mulighet for å ta føreropplæring gjennom mange år tidligere, da det var fraværsgrense. Det har fungert godt, sier Gudmundsen til NTB.

Fleksibel skolestart
Frp har også andre utdanningskrav på blokka. Partiet gleder seg over at Venstre på sitt landsstyremøte nylig gjorde vedtak om å gjøre skolestarten mer fleksibel.

– Barn har krav på en opplæring som er tilpasset egne forutsetninger og ferdigheter. De bør i større grad få mulighet til å starte på skolen når de er modne for det, skriver partiet.

Frp har lenge ment at fleksibel skolestart bør bli enklere og viser til lesetester hvor barn født i årets siste to måneder, scorer betydelig dårligere enn barn født tidlig på året.

– I dag må man nesten påvise diagnose for å få fleksibel skolestart. Det er ingen tvil om at noen barn vil ha godt av å vente ett år, mens andre bør kunne starte tidligere, sier Steffensen.

Høyre er imidlertid skeptisk også til dette og viser til at det allerede i dag er fleksibilitet i systemet.

– Vi avviser ikke å se på om vi kan gjøre ordningen enklere. Det kan være hensyn som ikke er godt nok ivaretatt i dag. Men vi må først og fremst se på om skolen er godt nok tilpasset barna, ikke omvendt, sier Gudmundsen.

Frp-skvis
I Frp frykter at de må ofre sine kjernesaker når det skal forhandles fram en ny plattform som trekker regjeringen mot sentrum.

Frp føler partiet har strukket seg langt ved å godta 3.000 kvoteflyktninger i 2019 og vil ventelig motsette seg ytterligere liberaliseringer i asyl- og flyktningpolitikken.

Stor satsing på samferdsel, spesielt veier, og begrenset bruk av bompenger er en annen hjertesak for Frp, som dessuten har gått til angrep på elbilfordelene.

På utdanningsområdet never Steffensen også fortsatt yrkesfagløft og trygge rammevilkår for private barnehager som saker Frp kommer til å ta med seg inn i eventuelle forhandlinger.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse