Statsministeren og andre politikere bør reflektere over skillet mellom prinsipiell debatt om ytringskultur og inngripen i enkeltsaker, mener Fritt Ord-direktør.
– Det er veldig bra at politikere i alle partier er opptatt av ytringskultur og debattklima, men det bør de være på en generell og prinsipiell måte, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås til NTB om kritikken mot statsminister Erna Solberg (H) og andre politikere som har kritisert teaterstykket «Ways of Seeing» i Wara-saken.
– Her har de knyttet sin bekymring direkte til en sak der det er høyst uklart om de kjenner det omtalte teaterstykket godt nok. De trekker direkte årsak/virkning-slutninger i en sak som er under etterforskning, og der mange fakta er uklare, legger han til.
Åmås får støtte fra fagdirektør Anine Kierulf ved Norges institusjon for menneskerettigheter.
– Også politikere har full ytringsfrihet. Men jo mer tilspisset en debatt blir, jo større poeng er det at politikere tenker seg om når de selv deltar i en debatt om slike ytringers ønskelighet, sier hun til NTB.
– Trenger vi makthavere som forteller kunstnere hva som er klokt og ikke klokt å ytre, når vi har et lovverk som sier hva som er lov og ikke lov? spør hun.
Les også: Teaterregissør mener Solberg mangler respekt for det frie ord
– Bør reflektere
Statsminister Erna Solberg har fått kritikk de siste dagene for å ha kritisert teaterstykket «Ways of Seeing» for å gjøre det tøffere å være politiker. Kritikken kom etter en rekke tilfeller av trusler og hærverk mot justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) bolig. Hendelsene kom etter at teaterstykket, som blant annet viser film av Wara og enkelte andre politikeres bolig, ble satt opp i november. Torsdag ble imidlertid Waras egen samboer siktet for å ha diktet opp en straffbar handling, knyttet til en av hendelsene. Hun etterforskes også for de andre hendelsene.
Solberg har i etterkant fått kritikk for ikke å beklage uttalelsene etter siktelsen. På en pressekonferanse under Høyres landsmøte fredag sto imidlertid Solberg fast på sine tidligere uttalelser.
– Politikere har også rett til å ytre seg, ikke bare kunstnere, uttalte hun.
– Jeg spekulerer ikke på noen koblinger, men det er en ekstrabelastning for familier når en teateroppsetning går inn på det jeg har kalt integritetssfæren til folk, la statsministeren til.
Åmås sier han ikke har noen mening om hvorvidt Solberg eller andre bør beklage sine uttalelser.
– Men de bør reflektere litt mer over skillet mellom verdifull og prinsipiell ytringskultur-debatt og å gripe inn i triste enkeltsaker som er under full utvikling, og som er politiets og rettsvesenets ansvar, sier han.
Antydet sammenheng
Frp-politiker Sylvi Listhaug skrev på Facebook før siktelsen mot Waras samboer at teaterstykkets regissør ikke er et offer, men «en produsent av et teaterstykke som kan være grunnen til at Wara og familien hans utsettes for hærverk, trusselbrev, bilbrann». Listhaug slettet senere innlegget.
Frp-leder Siv Jensen svarer slik på NTBs spørsmål fredag om hvorvidt siktelsen bør få Listhaug og andre i Frp som har antydet en slik sammenheng, til å ta selvkritikk:
– Jeg opplever at mye av den debatten som har gått, ikke har handlet om det. Den har handlet om at man setter opp et teaterstykke hvor man trer inn i private menneskers liv, uten å spørre dem om lov, under dekke av ytringsfriheten. Det må det være lov til å stille spørsmål ved og ta del i en diskusjon om.
– Virker sterkt
Åmås mener uttalelsene fra Solberg og Listhaug er prinsipielt problematiske både før og etter siktelsen.
– Det må aldri være tvil om at politikere må holde veldig lang avstand til alt som kan oppfattes som inngrep i kunstnerisk ytringsfrihet, for det virker så sterkt når akkurat de gjør det, sier han.
Kierulf minner også om de nære båndene mellom regjeringen og den ene siden i det som er en strafferettslig konflikt, etter at Waras samboer har anmeldt teateret.
– Folkene bak teaterstykket er anmeldt for brudd på privatlivets fred, og det er en pågående etterforskning. Inntil den er avgjort, er de helt uskyldige. Det er i utgangspunktet uheldig at myndighetspersoner uttaler seg om forhold som har sider til skyldspørsmålet i en pågående etterforskning, sier hun.
(©NTB)