Annonse

Rotlaus Rotlaus

Nye McDonald's plastbrettene er laget av 100 prosent resirkulert marint havavfall. Foto: Produsenten
Nye McDonald's plastbrettene er laget av 100 prosent resirkulert marint havavfall. Foto: Produsenten

Marint plastavfall fra Nordlandskysten skal være med på å styrke McDonald's bærekraftstiltak. Bak produktet står den norske gründerbedriften The Good Store, skriver McDonald's i en pressemelding.

Laget av 100 prosent resirkulerbart marint avfall er plasbrettene en del av sirkulærøkonomien. Gründer i The Good Store, Lasse Johansen, jobber i fiskenæringen og har vært opptatt av skadeeffekten plasten har på livet i havet.

– Det produseres enorme mengder plast i Norge, men det er kun en tredjedel av plasten som blir resirkulert. Store deler av den øvrige mengden havner nettopp i havet, forteller Lasse Johansen.

Noprec (Norwegian Plastic Recycling AS) samler inn marint avfall fra fiskerinæringen langs nordlandskysten og lager granulat av avfallet. Denne granulaten sendes videre til smelting og ut fra dette produseres de nye serveringsbrettene til McDonald's.

Store aktører må være villige til å ta sjansen

– Som en gründerbedrift er det viktig for oss at vi har selskaper som McDonald’s, med finansielle muskler, som er villige til å ta sjansen. McDonald’s er en first mover og har deltatt i å teste ut og utvikle produktet. Dette er en bærekraftig løsning som flere selskaper kan ta i bruk, sier Lasse Johansen.

McDonald’s serverer 35 millioner gjester i året og har satt i gang en rekke ulike tiltak for å bli mer bærekraftige. Nylig ble alle plastsugerør byttet ut med nedbrytbare papirsugerør i hele landet.

En del av løsningen

– McDonald’s ønsker å være en del av løsningen, og har en klar ambisjon om å finne mer bærekraftige emballasjealternativer. Det er nettopp derfor et samarbeid med The Good Store er et skritt i riktig retning, forteller Pia Martinsen Mellbye, Managing Director Food Folk Norge AS.

– Plastbrettene ble testet på McDonald's sin restaurant i Storgaten i desember, med svært vellykkede resultater. Nå skal brettene rulles ut til McDonald’s restauranter i hele Norge, forteller Mellbye.

Scale for Good

Gjennom bærekraftstiltaket Scale for Good har McDonald’s et globalt mål om at all emballasje skal være fra fornybare, resirkulerbare eller sertifiserte kilder innen 2025. I tillegg skal 100 prosent av serveringsemballasjen resirkuleres på samtlige restauranter globalt. McDonald’s er klar over at infrastruktur, reguleringer og atferd varierer fra land til land og by til by, men restaurantkjeden ønsker å understreke at de vil være en del av løsningen og bidra til forandring.

Verdenshavenes dag

Under Rio-konferansen i Rio de Janeiro i Brasil i 1992 ble Verdenshavenes dag etablert. Under dagen gjennomføres aktiviteter over hele verden som hedrer verdenshavene og de ressurser mennesker får glede av fra havene, som for eksempel sjømat og handel. I tillegg settes søkelyset på forurensning og overforbruk av fiske. McDonald’s var den første restaurantkjeden i Europa som inngikk avtale med Marine Stewardship Council (MCS) i 2011 og all fisk i McDonald's restauranter oppfyller krav til bærekraftig fiske.

Verdenshavenes dag (World Oceans Day) arrangeres hver 8. juni.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte