Annonse

Rotlaus Rotlaus

Annonse
En dokumentar om svineprodusenter som sendes på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Nå anmelder Nortura en av sine leverandører på bakgrunn av det som fremkommer i filmen. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
En dokumentar om svineprodusenter som sendes på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Nå anmelder Nortura en av sine leverandører på bakgrunn av det som fremkommer i filmen. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

En dokumentar om svineprodusenter som sendes på NRK onsdag kveld har skapt reaksjoner. Nå anmelder Nortura en av sine leverandører.

I dokumentaren på NRK Brennpunkt vises opptak gjort med skjult kamera over en periode på fem år. Den skal avdekke alvorlige eksempler på håndtering, kastrering og avliving av norsk gris.

I en pressemelding opplyser Nortura at de ser alvorlig på det de beskriver som «uakseptable brudd på dyrevelferdsloven».

Svinebonden som er anmeldt er leverandør til Nortura og involvert i en episode som gjelder kastrering av gris uten bruk av bedøvelse.

«Nortura tok umiddelbart kontakt med bonden da vi ble gjort kjent med det og meldte saken til både politi og Mattilsyn. Han har også selv valgt å melde seg til Mattilsynet og politiet», heter det i pressemeldingen.

Første gang

Bonden vil ikke få levere slaktegris til Nortura mens saken etterforskes av politiet.

– Jeg er bonde selv, og det filmen viser går imot alt jeg står for. Det er vondt å vite at slikt dyrehold finnes hos noen kolleger, selv om det er få. Det er helt uakseptabelt for forbrukerne, for landbruket og ikke minst for dyra selv, sier styreleder Trine Hasvang Vaag.

Hun sier at det er første gang at Nortura har politianmeldt en av sine produsenter.

Til Dagbladet sier administrerende direktør Karina Kaupang i Mattilsynet at dokumentaren viser klare lovbrudd.

– Man ser også holdninger til dyr som ikke er akseptable, og dessverre så ligner dette på forhold vi selv har avdekket på tilsyn, sier hun.

– Overraskende

Organisasjonssjef for Norsk Bondelag Rogaland, Olav Sande, sier til avisen at filmen ikke viser et helhetlig bilde av norsk griseproduksjon.

– Den utføres etter gjeldende regler, sier han.

Kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Norsk Bondelag sentralt sier at flere av scenene i dokumentaren kommer overraskende på dem.

– De skjulte opptakene er avsluttet i 2016. Før det og i ettertid er det jobbet mye med dyrevelferd i næringen, sier hun.

Jakobsen understreker samtidig at det som vises i dokumentaren er uakseptable handlinger og at Bondelaget ikke kan støtte bønder som har slike forhold.

Det er det prisbelønte filmselskapet Piraya Film som har laget dokumentaren.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Våre utvalgte