Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
18 september 2019 14:45
Del på Facebook
Venstre-nestleder Terje Breivik legger ikke skjul på at samarbeidet med Fremskrittspartiet i regjering er krevende. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Venstre-nestleder Terje Breivik legger ikke skjul på at samarbeidet med Fremskrittspartiet i regjering er krevende. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bompenger, båtflyktninger og snikislamisering viser at Frp-samarbeidet er krevende, sier Venstre-nestleder Terje Breivik. Han ville ikke regjere med Frp.

– Jeg var sterkt imot å gå i regjering med Frp i sin tid. Men når først partidemokratiet har sagt at det skal vi, og vi er et regjeringsparti, har alle et ansvar for å bidra til at regjeringskollegiet, de fire partiene, fungerer og er en suksess, sier han til NTB.

– De sakene som har vært diskutert i valgkampen, med bompenger og de to Frp-utspillene om båtflyktninger og snikislamisering, viser at det tidvis er krevende for Venstre å samarbeide med Frp, og omvendt, erkjenner Breivik.

På toppen av bompengestrid, et elendig valgresultat og åpen kritikk av partileder Trine Skei Grande har Venstre-profilen Abid Raja de siste dagene havnet i en voldsom feide med Frp. Årsaken er Rajas påstander om at Frp i valgkampen spredte «brun propaganda», en ordbruk han senere har avvist refererte til nazismen.

Breivik insisterer nå på å se fremover og forbi konfliktene.

– Jeg har selvsagt tanker om samarbeidet som sådan, men de tankene skal jeg ta opp i de formelle kanalene vi har.

– Bra med beklagelse

Venstre hadde en intern prosess om regjeringsdeltakelse for to år siden og gikk inn i regjeringen i januar i fjor.

Breivik, som har vært Venstre-nestleder siden 2012 og nå er parlamentarisk leder, viser til at Grande har tatt avstand fra Frp-utspill om snikislamisering og båtflyktninger.

– Grande gikk i valgkampen ut og var rimelig tydelig om disse to utspillene fra Frp i valgkampen, også i det offentlige rom, sier han.

Når det gjelder Rajas siste utspill, sier Breivik:

– Jeg har stor forståelse for reaksjonen til Abid på den retorikken Frp brukte i slutten av valgkampen, og deler hans kritikk av den. Når nå Abid har beklaget bruken av begrepet «brun propaganda», er det bra.

Frp-leder Siv Jensen trakk i valgkampen fram begrepet snikislamisering i en kronikk i VG. Dager i forveien la Frp-nestleder Sylvi Listhaug ut en Facebook-post med et bilde av en båt full av mennesker – på blankt hav og i solnedgang – og teksten «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Begge utspillene vakte sterke reaksjoner.

«Godt gjennomslag»

Breivik og Venstre måtte tåle et elendig valgresultat på 3,9 prosent og er i gang med sin egen interne evaluering av valget.

– Venstre må nasjonalt bli mye flinkere til å profilere den nasjonale politikken på en måte som velgerne oppfatter som troverdig, og noe de skal stemme på.

Breivik viser til at Venstre i regjering har fått gjennomslag i en tid da det haster med å få gjort noe med klimautslipp og klassisk naturvern.

– De politiske resultatene er objektivt sett kjempegode, ikke minst på områder som har vært viktige for Venstre: klima og miljø og grønn næringspolitikk, men også kampen mot barnefattigdom, utdanning og innen forskningssektoren og internasjonal solidaritet, sier Breivik.

– Vi tar imot rekordmange kvoteflyktninger, og Venstre har bidratt til at vi fikk en løsning på den hjerteskjærende situasjonen for mindreårige asylsøkere.

– Hvor mye av dette er prisgitt at man klarer å sitte i regjeringen med Frp?

– Vi fikk til en god del med å være samarbeidsparti i Stortinget. Men det er ingen tvil om at vi har en helt annen mulighet med en regjeringsplattform som legger grunnlag for hele perioden.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøVeblungnes: Trangt gjennom sentrumBrustuglia: Problem på vinterenVolda sentrum: E39 gjennom sentrum.Rv70: 3 bruer oppgraderast til å takle dagens standard på ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
Strekninga Vik til Molde har vore ferdig regulert i 2 år, KS2 er gjennomført og teknisk sett er prosjektet ferdig ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrSom eksempel på flaskehalser viser du til veier der trafikken går nærmest uhindret og gratis 24 timer i døgnet. Er ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse