Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
31 oktober 2019 08:12
Del på Facebook
Kjøttforbruket i 2018 er det laveste som er målt siden 2010, ifølge en rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kjøttforbruket i 2018 er det laveste som er målt siden 2010, ifølge en rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenns kjøttforbruk har gått ned med nær 1 kilo per person det siste året, ifølge en rapport. Det er andre år på rad kjøttforbruket faller.

Kjøttforbruket her i landet var i 2018 51,9 kilo per person, ned 0,9 kilo fra året før, viser en rapport fra Animalia, ifølge Nationen.

Utregningene er gjort av Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) på oppdrag fra Animalia, som er kjøttbransjens fag- og forskningssenter.

Nedgangen gjelder alle kjøttyper. Størst nedgang er det for storfe og fjærfe, som samlet sto for 0,7 kilo av nedgangen per person, en nedgang på rundt 3 prosent. For sau og svin var nedgangen på rundt 1 prosent.

Lavest siden 2010

Forbruket i 2018 er det laveste som er målt siden 2010.

– Kjøttforbruket går litt ned, men samtidig må man si at når man ser forbruket over de siste ti årene, så er det overordnede bildet at forbruket er ganske stabilt, sier fagdirektør Ola Nafstad i Animalia til Nationen.

– Det har gått litt opp og ned før og, men nedgangen nå blir fort tolket i lys av samfunnsdebatten. Målt mot andre vestlige land har vi heller ikke et veldig høyt kjøttforbruk, sier han videre.

Oppfyller kostråd

Nasjonale kostråd åpner for inntil 500 gram tilberedt rødt- og bearbeidet kjøtt i uken som en del av et sunt og variert kosthold. Det tilsvarer 700 til 750 gram rå vare.

– Fjorårets forbruk av rødt kjøtt tilsvarer cirka 770 gram ukentlig per person, med andre ord 2 til 3 prosent over kostholdsrådet, sier fagdirektøren.

– Det er viktig å merke seg at det er store forskjeller i kjøttinntaket. Vi vet at en del menn spiser mer rødt kjøtt enn anbefalt, mens de fleste kvinner spiser innenfor kostrådet, påpeker Nafstad.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 1 dager siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse