Annonse
Annonse
Et tidligere blinkskudd av meteorsvermen Perseidene fra Aspøya på Nordmøre. Foto: Stein Watten
Et tidligere blinkskudd av meteorsvermen Perseidene fra Aspøya på Nordmøre. Foto: Stein Watten

I en pressemelding fra astronom Jan-Erik Ovaldsen, som driver nettstedet Himmelkalenderen, får vi tips om årets - og nyårets kommende meteorsvermer.

På bestemte tider av året kan vi oppleve meteorer eller stjerneskudd i store antall. De plutselige lysstripene skyldes små kosmiske partikler, vanligvis støv fra kometer, som kommer inn i jordatmosfæren med stor hastighet. Meteorsvermer kalles opp etter det stjernebildet meteorene synes å stråle ut fra – svermens såkalte radiant. Eksempelvis skyter Leonidene ut fra et punkt i stjernebildet Løven (Leo på latin), mens Geminidene stråler ut fra Tvillingene (Gemini).

Leonidene og Geminidene er to velkjente førjulssvermer, der sistnevnte som regel er betydelig mer tallrik og pålitelig. I 2019 forpurres dessverre begge svermene av sterkt månelys, så forventningene må senkes kraftig.

Leonidene og Geminidene

Leonidene har i år antatt maksimum sent på natta og før morgengry mandag 18. november, mens sjansen for å se meteorer fra Geminidene ventes å være størst natt til lørdag 14. desember samt påfølgende kveld. Under optimale forhold produserer Leonidene på det meste om lag 15 meteorer i timen, mens tallet for Geminidene er oppimot 120. I år vil det sterke skinnet fra Månen forstyrre observasjonene, så man kan ikke vente å se annet enn de aller kraftigste stjerneskuddene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvadrantidene

Utsiktene er derimot bedre for Kvadrantidene like over nyttår. Denne meteorsvermen har et kortvarig maksimum, som i 2020 er estimert å inntreffe i 9-tiden om morgenen lørdag 4. januar. Anbefalingen blir dermed å følge med på himmelen fra rundt 3-tiden på natta og helt fram til det lysner av dag. I Norge vil månen være under horisonten og således ikke påvirke meteortittingen.

Les mer om meteorsvermer og hvordan man observerer dem på 

https://www.himmelkalenderen.com/meteorsvermer/

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte