Annonse
Annonse
Mye av virkestoffene i antibiotika ender opp i naturen og kan føre til miljøskader, ifølge en ny rapport fra OECD. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Mye av virkestoffene i antibiotika ender opp i naturen og kan føre til miljøskader, ifølge en ny rapport fra OECD. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rester fra milliarder av doser med antibiotika, smertestillende og antidepressiva kan utgjøre en risiko for miljøet, ifølge en ny studie.

Bare rundt 10 prosent av virkestoffene i medisiner blir tatt opp i kroppen. Resten blir tilbakeført til naturen gjennom avføring.

I USA blir omtrent en tredel av all medisin som produseres, kastet før den blir brukt. Dette kan utgjøre en fare for både ferskvannsøkosystemer og den globale næringskjeden, ifølge en ny rapport fra OECD.

– Rester etter medisiner har blitt funnet i overflate- og grunnvann verden over, sier rapportens hovedforfatter, Hannah Leckie til AFP.

Ifølge rapporten er det allerede funnet «ekstremt høye» konsentrasjoner av farmasøytiske produkter i vannet i Kina, India, Israel, Sør-Korea og USA.

Økt antibiotikabruk

I rapporten anslås det at bruken av antibiotika i landbruket kommer til å øke med rundt to tredjedeler de neste ti årene.

Den økte bruken av antibiotika fører til en økende grad av antibiotikaresistens.

Hvert år dør over 700.000 mennesker av infeksjoner som følge av bakterier som er resistente mot antibiotika. Det tallet er ventet å øke til over 10 millioner innen 2050. Årsaken er at verdens befolkning vokser og blir eldre.

– En ond sirkel

Leckie kaller det en ond sirkel.

– Menneskelig aktivitet som befolkningsvekst og transport, kombinert med klimaendringer, øker bakterienes resistens. Dermed trenger vi mer medisiner, sier Leckie.

Klimaendringene fører også til at flere smittsomme sykdommer, som malaria og dengue, sprer seg raskere.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte