Annonse
Annonse
Statsminister Erna Solberg (H) under tirsdagens halvårlige pressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) under tirsdagens halvårlige pressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Næringsministeren jobber mer med å få barn enn med å markere seg politisk, skriver Dagsavisen. Det ville de neppe sagt om en kvinne, mener statsministeren.

Ti statsråder får terningkast 1 i Dagsavisens «karakterbok», og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er blant dem som får laveste score for sin innsats det siste halvåret.

«Jobber mer med å få barn nummer tre enn med å markere seg politisk», skriver avisens kommentariat.

– Jeg synes det var litt gammeldags, repliserer statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg tror mange hadde reist bust hvis man hadde sagt det om en kvinne. Da hadde det blitt betydelig mer bråk. Dagsavisen får gjøre en egenevaluering på sin likestillingspolitikk, utdyper hun overfor NTB.

Sliter tungt

Det ble mye oppmerksomhet omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringen, da statsministeren inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

Solberg legger til at hun mener karakteren 1 til Isaksen og ni andre statsråder er «dønn ufortjent». Hun synes heller ikke karakterboken tyder på regjeringsslitasje etter over seks år ved makten.

Men på meningsmålingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen, og de fire regjeringspartiene har samlet bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnittsmålinger.

Hvem vil være med?

Spørsmålet om endringer i regjeringen kom også opp.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sier Solberg.

Foruten svake målinger har 2019 vært preget av intern krangel om bompenger, et elendig lokalvalg for de fire partiene og høstens trygdeskandale.

Men Solberg mener samarbeidsklimaet i regjeringen er blitt betydelig bedre etter lokalvalgkampen.

– Vi har funnet gode samarbeidsformer for også å løse vanskelige saker.

Sanner får skryt

Til våren skal det også gjøres endringer i Høyre-ledelsen. Høyre-nestleder og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner har sagt at han ønsker gjenvalg som første nestleder, men Aftenposten skrev mandag at Lise Berger Svenkerud i valgkomiteen åpner for å vrake ham.

Solberg skryter imidlertid hemningsløst av sin nestleder.

– Jan Tore er en kjempeviktig statsråd. Det er aldri aktuelt at han ikke skal være statsråd. Han kommer alltid, ved siden av meg, til å være den med mest ledererfaring fra Høyre, sier partilederen til NTB.

Hun legger til at det er opp til valgkomiteen å ta diskusjonen om hvem som skal sitte i hvilke verv i Høyre.

– Jeg opplever ikke at det er noen som mener at Jan Tore ikke fortsatt skal være med. Så får man diskutere i akkurat hvilken rolle, fremholder hun.

Sanner har vært nestleder siden 2004 og statsråd siden 2013.

Flertallsdrømmen oppfylt

Solberg mener begge nestlederne har vært kjempeviktige for å få til Høyre-drømmen om en flertallsregjering. Den ble som kjent oppfylt da KrF i januar gikk inn i regjeringen.

Statsministeren er likevel forberedt på uenighet når de fire partiene nå skal utarbeide programmer for neste stortingsperiode.

– Det vil komme noe debatt om saker som vi ikke nødvendigvis er enige om. Og det må vi faktisk ha litt lave skuldre på, sa Solberg under pressekonferansen.

– Men jeg mener hovedmålet vårt må være at vi står sammen i flest mulig saker, sa hun.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte