Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Charlie Riedel / AP
Foto: Charlie Riedel / AP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vi har dårlig tid på å løse klimaproblemene. Hvis vi ikke kutter utslippene mye og raskt, vil det få forferdelige konsekvenser for oss alle. Her har dessverre forrige regjering sørget for at vi alle har arvet en tung klimagjeld.

Klimagjelden etter Høyreregjeringa består av tre problemer:

  1. Utslippskutt som ikke er gjennomført i tide
  2. Kunnskap som ikke er frambrakt
  3. Mangel på åpenhet om status nå og videre

Disse tre problemene betyr at Espen Barth Eide startet på minus da han overtok som klimaminister. Han måtte ordne opp i saker vi burde kunne forvente at en ansvarlig regjering allerede hadde gjort. Men det hadde Høyre ikke, selv om de satt i regjering i åtte år.

For det første: Norge skal få til utslippskuttene vi er internasjonalt forpliktet til gjennom Parisavtalen i et samarbeid med EU. Vi har et såkalt utslippsbudsjett etter avtalen med EU, med et fastlagt nivå på hvor mye vi kan slippe ut av klimagasser hvert år for ikke-kvotepliktig sektor. Hvis man slipper ut mer enn denne grensen, tar man på seg «utslippsgjeld», altså må man kutte dette senere.

Høyreregjeringen kuttet ikke nok innen områder som transport, landbruk og oppvarming av bygg. Disse kalles ikke-kvotepliktig sektor. Dermed får vår regjering med seg utslipp som burde vært kuttet innen nå, med tidsplanene som har vært tidligere. Dette er en «klimagjeld» som vi arver. Gjelden ligger an til å bli på nærmere en million tonn i CO2-utslipp. Det gjør kuttejobben framover ekstra krevende – fordi vi henger etter.

annonse

For det andre: Når vi har så dårlig tid, er det viktig å vite at de klimatiltakene vi setter i gang, er de som faktisk monner og gir oss utslippskuttene som trengs raskt. Da trenger vi at landets fremste fagmiljøer gir god kunnskap om hva som er de beste klimatiltakene. I 2020 laget flere av de underliggende etatene, som Miljødirektoratet, en slags meny over hva man kunne gjøre for å kutte i ikke-kvotepliktig sektor.

Men forrige regjering laget ikke noe slikt for kvotepliktig sektor, som industri og petroleum. Derfor har man hatt et mangelfullt kunnskapsgrunnlag for disse sektorene, og utredningene har vært overlatt til næringene selv. Med Arbeiderpartiet i regjering har vi i september fått første utredninger på disse områdene fra Miljødirektoratet, og mer kunnskap om gode klimatiltak er på vei, blant annet for skog og arealbruk.

Det er ikke bare å trekke klimatiltak opp av hatten som vil gi raske utslippskutt. Vi har tapt tid på grunn av forrige regjerings manglende utredninger. Nå har vi snaut åtte år igjen på å halvere utslippene i Norge – men må starte med å jobbe i blinde på noen sektorer, fordi Høyre ikke skaffet nok kunnskap.

Til sist, klimapolitikken har vært vanskelig å forstå og lite tilgjengelig. Klimapolitikk er for viktig til at det kan overlates til noen få. Det må ha bred forankring og støtte. Norge skal gjennom en stor omstilling, som vil berøre alle personer, bedrifter og næringer i landet vårt. Det er helt nødvendig at en ansvarlig regjering synliggjør godt hva som er planen for utslippskutt. Vi vil starte dette arbeidet, og hvert år komme med bedre informasjon. Vi vil heller være ærlige på hvor vi står nå, og at vi har en jobb å gjøre framover, enn å gjemme det bort. Klimaministeren har påpekt at det kommer en klimastatus og klimaplan sammen med budsjettet på torsdag. Den skal forbedres hvert år. Bare slik kan vi sikre at de neste generasjonene får en levelig klode.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte