Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
14 juni 2020 19:30
Del på Facebook
BREMS: Usikkerhet og leveringsproblemer preger bilsalget de siste månedene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BREMS: Usikkerhet og leveringsproblemer preger bilsalget de siste månedene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Leveringstallene for nye biler de siste månedene peker en vei – nedover.

I starten av året anslo Bilimportørenes Landsforeningen at det ville bli levert 150.000 nye personbiler i Norge i 2020, noe som ville vært en liten økning fra året før, da det ble registrert 142.000 nye personbiler, ifølge tall fra Opplysningsrådet fra Veitrafikken.

I løpet av årets to første måneder var leveringstallene så å si identiske med året før, samtidig var det ventet at en rekke nye elbilmodeller ville skape en vekst utover året.

Så kom koronaepidemien med full kraft i mars, og leveringene stupte. Ser man januar til mai under ett, er totaltallet 24 prosent bak 2019, eller 47.781 mot 62.857 biler. I mai i år var nedgangen sammenlignet med mai i fjor på 39 prosent.

Laveste på ti år

– Tallene på registreringsstatistikken i mai preges av lavt nybilsalg i april, samt at bilprodusentene hadde stengt produksjonen i april. Derfor kom det få biler til landet i mai, sier Erik Andresen, direktør i Bilimportørenes Landsforening.

Han tror nå det er mer realistisk å vente at nybilsalget vil havne på rundt 110.000 biler i 2020. Det vil i så fall bli det laveste siden 2009, da finanskrisen slo inn med full effekt.

– Økonomisk usikkerhet påvirker tydelig nybilsalget, og folk er mer forsiktige enn under finanskrisen i 2008. Vi kan si at bilmarkedet tar tempen på den økonomiske fremtidstroen, sier Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysningsrådet for Veitrafikken, i en kommentar til maistatistikken.

Thorsen trekker også fram at nedgangen for nye personbiler er større i mai enn i april. Det tyder på at flere enn før utsetter bilkjøp og bilbytte.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse