Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
28 august 2020 13:00
Del på Facebook
OPPTUR: Mange campingplasser som ligger ved hovedveiene eller i nærheten av populære attraksjoner har opplevd rekordpågang sommeren 2020. Foto: Geir Olsen / NTB
OPPTUR: Mange campingplasser som ligger ved hovedveiene eller i nærheten av populære attraksjoner har opplevd rekordpågang sommeren 2020. Foto: Geir Olsen / NTB

Det begynte treigt for campingplassene i år, med koronastenging og så en kald mai måned. Men fra pinse og ut sommeren har det tatt helt av for mange.

– Det har blitt mye sprit, sier Kjell Erik Jørgensen, vertskap på Borre Familiecamping.

Campingen ligger like ved Horten og har 96 faste plasser og 20 til 25 døgnplasser. Kjell Erik ser tilbake på en sommer som ble annerledes enn alle andre.

– Det ble mye mer jobb for oss i år, mye større belastning.

Han forteller at camping under koronapandemien har medført et vaskeregime som er tre ganger mer omfattende enn tidligere år, og at det har gått med store mengder håndsprit.

– Det som var rart, var at vi hadde 15 ledige plasser fra sesongstart, det pleier alltid å være fullt. Koronaen gjorde nok at folk ikke trodde de kunne bli noe camping i år. Men det ble fort fullt da vi kom i gang.

Fullt

– Med pinsen kom varmen, og siden da har vi hatt bra belegg. I juli er det alltid fullt. I år måtte vi også benytte oss av friparkeringer på utsiden av campingplassen.

Uti august har det begynt å stilne. På campingplassen, som ligger i en svak helling ned mot sjøen, har de med høyest ansiennitet plass nærmest stranden. Noen rader lenger bak har ekteparet Solveig (72) og Thorbjørn Forthun (77) sin vogn på sjette året. På den lille plenen mellom deres fortelt og naboens campingvogn lusker hunden Ken (13) rundt.

– Har du sosial angst, er ikke dette stedet. Her må man være sosial, sier Solveig.

De er pensjonister og bor på andre siden av Oslofjorden, i Råde, og er på plassen store deler av sommeren.

– Vi er gode venner med naboene, det må man være, det er tett og lytt, sier Thorbjørn.

– Det skal være stille klokka 23 på hverdager og 24 på lørdager. Men det er altså ingen naboklaging, sier Solveig.

Fullt mange steder

Jan-Henrik Larsen er avdelingssjef i NHO reiseliv, med ansvar for campingbedriftene. De har rundt 300 medlemmer og opplyser at det er mellom 600 og 700 campingbedrifter i Norge.

– For mange har sommeren vært helt klondyke. Egentlig helt fra pinsen. Særlig de som ligger i nærheten av hovedveiene eller ved attraktive reisemål har hatt høyt besøk. Mange jeg har snakket med har måttet henge opp et skilt med «fullt» for første gang. Andre har tatt i bruk parkeringsplassen på utsiden av selve campingplassen.

Jan-Henrik sier at det samtidig er en del steder der det har vært svært stille.

– Noen har hatt utfordringer fordi det ikke har vært utenlandske turister. Ligger plassen slik til at den ikke er i nærheten av en hovedvei, eller for eksempel baserer seg på fisketurister fra Nederland og Tyskland, har det vært tøft.

Han viser til tall fra SSB for juni måned. I fjor besøkte 437.633 utenlandske gjester norske campingplasser. I år kom kun 24.312 fra utlandet, en reduksjon på 94 prosent. Nedgangen totalt for campingplassene var 19 prosent i juni. Nordmenn sto for 987.593 av overnattingene i juni, en 20 prosents økning fra fjorårets tall.

– Vi har nok fått mange nye campingturister i år. Det virker som det er mange småbarnsfamilier som valgte denne ferieformen når det ikke var mulig å dra til Syden. Vi merket også at interessen for feriering i Norge var veldig stor i forkant av sommeren.

Larsen berømmer campingplassene for at de har håndtert trykket.

– Det har nok vært en prøvelse for næringa, men på en positiv måte.

All time high

På Kviltorp Camping ved Molde er de vant til høyt trykk i uke 29, under jazzfestivalen, og at det deretter roer seg ned.

– I år var det et trykk uten like i uke 30 og 31, mer enn vi noen gang har opplevd. Det var all time high på 60 årene vi har drevet campingplassen, sier Terje Nakken, bestyrer ved Kviltorp.

De har 100 plasser, ingen av dem er faste. I et normalår er rundt 40 prosent av gjestene fra utlandet. I år har det, naturlig nok, vært lite annet nordmenn.

– Vi var på absolutt maks. Da det sto på som verst, måtte folk stå på parkeringsplassen over natta.

Jan-Henrik i NHO reiseliv er bekymret for er tiden som kommer. Har tror den kan bli tøff. Vanligvis er det utenlandske turister som tar over når den norske sommerferien er over. Dem er det ikke mange av i år.

Større stab

De to foregående årene har campingplassene hatt mer enn 7,1 millioner gjestedøgn, ifølge undersøkelser gjort av NHO reiseliv, og nordmenn står for 80 prosent av overnattingene.

Selv om det kan tenkes at også neste sommer blir preget av koronapandemien, tror Jan Henrik Larsen i NHO at 2021 blir et bra år for campingplassene.

– Det har vært en stigende tendens innenfor camping de siste årene, og jeg tror de som var førstegangs campere i år, kommer tilbake neste år. Det kan bli mye neste år også.

På campingplassen i Borre er sesongen definitivt på hell. Solveig og Thorbjørn driver så smått og pakker ned. På døgnplassene er det noen få bobiler, og det er nesten ingen med utenlandsk registreringsnummer. Døgnplassene er åpne ut august, mens gjester med fast plass kan være i én måned til før campingplassen skur av sesongen.

Campingplassvert Kjell Erik Jørgensen har roligere dager etter en sommer som var krevende.

– Blir det likt neste år, må vi nok ha litt større stab og større kapasitet. Det ble ganske intenst i år.

Campingfakta

– I 2018 satte norske campingplasser overnattingsrekord for juli, med 2.631.879 døgn. Tallene for 2020 er ikke klare.

– Fra 2013 til 2017 har veksten vært på nær 600.000 gjestedøgn på norske campingplasser. Det er en vekst på 43,7 prosent.

– Totalt var det 7,2 gjestedøgn ved norske campingplasser i 2017. Nordmenn sto for 5,2 millioner av dem.

– I 2017 sto tyske campingturister for det største utenlandske innslaget med 9 prosent, fulgt av Nederland med 4 prosent. Svensker og dansker sto for henholdsvis 3 og 2 prosent av overnattingene.

– I 2017 ble det totalt for campingnæringen omsatt for nær 3,3 milliarder kroner.

Fakta om campingvogner og bobiler

– Per 31.12.2019 var det 51.739 bobiler (som står på skilter) i Norge. Norges Caravanbransjeforbund antar at bestanden er noe større, ettersom en del bobileiere tar av skiltene i perioder da kjøretøyet ikke er i bruk.

– Per 31.12.2019 var det 122.022 campingvogner (som står på skilter) i Norge. I tillegg anslår Norges Caravanbransjeforbund at det finnes et sted mellom 70–80.000 campingvogner som står uten skilter på fastliggerplasser rundt omkring i Norge. Det gjelder både på etablerte campingplasser og private eiendommer. Totalt ligger bestanden av campingvogner trolig opp mot 200.000.

Kilder: NHO reiseliv, Norges Caravanbransjeforbund, Opplysningsrådet for Veitrafikken, SSB

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse