Annonse
Annonse
SAVALEN: Savalen Turisthytte har de senere årene utvidet med stor velværeavdeling med panoramautsikt fra bassengkanten. Foto: Reiselyst Vagabond
SAVALEN: Savalen Turisthytte har de senere årene utvidet med stor velværeavdeling med panoramautsikt fra bassengkanten. Foto: Reiselyst Vagabond

Norske høyfjellshotell kan by på et bredt tilbud i høstferien – enten du drømmer om å drikke champagne ved bassengkanten eller løpe etter barna på lekerommet.

– Å reise på høyfjellshotell nå er noe helt annet enn det var for bare 10–15 år siden. Jeg synes vi har fått veldig høy kvalitet i den norske fjellheimen, med fine fasiliteter, stort aktivitetstilbud og fokus på lokale råvarer, sier redaktør i magasinet Vagabond Reiselyst, Torild Moland.

Tradisjonelt har høyfjellshotellene satset på fjell- og skiturister, og bydd på trivelig hyttestemning med furupanel og felles peisestue. De siste 10–15 årene har flere nye hoteller kommet til, som lokker andre kundegrupper til fjells. Det vises også i hotellnavnet, hvor «høyfjellshotell» gjerne er byttet ut med navn som «resort» eller «spahotell».

– De gode, gamle høyfjellshotellene er der fortsatt. Men det har også kommet nye hoteller som forsøker å trekke andre typer folk til fjells enn den tradisjonelle ski- og anorakkturisten, sier hun.

Satser på spa og design

Dr. Holms Hotel og Vestlia Resort var blant hotellene som tidlig satset på spa. Men ifølge Moland løftet Norefjell Ski & Spa trenden til et nytt nivå da de åpnet i 2009. De satset på lekkert design, spa og velvære.

– Det ble en stor suksess, og hotellet vant mange priser. Siden har det kommet flere tilsvarende hoteller, sier hun, og nevner blant annet Radisson Blu Resort Trysil og Fyri – Resort of Hemsedal.

– Fyri i Hemsedal gjenåpnet nå i august, og har blant annet fått en ny «pool club» med et oppvarmet utebasseng som er åpent året rundt, forteller hun.

Samtidig drives mange av de tradisjonelle høyfjellshotellene videre omtrent som før.

– Ikke alle ønsker seg fancy design og utendørs boblebad. Det er fortsatt mange av de gamle og koselige høyfjellshotellene igjen, som Gudbrandsgard Hotell, Gaustablikk Høyfjellshotell og Rauland Høgfjellshotell, sier Moland. Og legger til at hotellvalget også er et spørsmål om pris.

– Generelt er prisnivået lavere på de eldre høyfjellshotellene enn på de nye resortene, sier hun.

Barnevennlig tilbud

Uavhengig om du velger et moderne spahotell eller et av de mer tradisjonsrike høyfjellshotellene, kan de gjerne by på et stort aktivitetstilbud.

– De typiske skidestinasjonene har blitt flinke til å tilby et helårstilbud. Mange steder kan man kjøre sykkel i alpinanleggene, og mange satser også på stisykling. Trysil har for eksempel bygget seg opp som den største stisykkeldestinasjonen i Norge. De fleste destinasjonene har også mange aktivitetstilbud for barn, sier hun.

De fleste hotellene satser på barnefamiliene.

– Mange hoteller har lekerom og basseng. Noen har også et enda større tilbud, Vestlia Resort og Radisson Blu Resort Trysil har for eksempel begge både badeland og bowlingbaner, sier hun.

En trend de siste ti årene er også at mange av hotellene har leiligheter, slik at man kan bo i leilighet, men likevel ha tilgang til alle hotellets fasiliteter.

– Særlig hvis man har barn er det deilig å slippe å måtte spise alle måltidene ute, påpeker hun.

Hotelltilbud til fjells

Savalen Fjellhotell & Spa, Tynset
Gamle Savalen Turisthytte har gradvis blitt utviklet til et moderne fjellhotell. Anlegget har de siste årene gjennomgått en omfattende utbygging og renovering. Her finner du blant annet spa og et velværebasseng med panoramautsikt over Savalenvannet. I høstferien er det mange aktiviteter for barna med blant annet barnekino, åpent nissehus og ridning.

Priser i høstferien: Fra 1590 for 2 voksne og inntil 1 barn i gjesterom

Fyri – Resort of Hemsedal
Fýri lokker med «spa club» med fokus på god mat og avslappende musikk i et delikat miljø med basseng og solsenger, bar og restauranter. I august åpnet deres 1000 kvadratmeter store Mountain Pool Club, hvor du kan nyte oppvarmet basseng både inne og ute året rundt.

Priser i høstferien: Fra 990 for 2 personer i dobbeltrom (tilgang til spa-anlegget ikke inkludert)

Oset Høyfjellshotell, Gol
Oset Høyfjellshotell er blant dem som satser på barnefamiliene. I høstferien kan det familieeide høyfjellshotellet på Golsfjellet blant annet by på utendørs skattejakt og natursti for barna. Hotellet har også svømmebasseng, trimrom og utleie av båt, kano og sykkel.

Priser i høstferien: Fra 1150 per person/voksen inkludert halvpensjon

Norefjell Ski & Spa
Norefjell Ski & Spa har et godt utvalg av både rom og leiligheter å velge blant, og tilbyr ulike pakkepriser i høstferien. De lokker med mange ulike aktiviteter for små og store, blant annet seter med mange dyr som barna kan være med å stelle og klappe. Hotellet har også klatrevegg, treningssenter, basseng og stor spa-avdeling.

Priser i høstferien: Fra 1120 per person i dobbeltrom inkludert frokost

Vestlia Resort, Geilo
Vestlia Resort var blant dem som var tidlig ute med å tilby eksklusive spaopplevelser til fjells. Foruten en stor spa-avdeling kan Vestlia Resort by på lekeland, bowling og familiebadet Eventyrbadet. Utendørs tilbys et stort utvalg aktiviteter som høydepark, pumptrack og stand-up paddle.

Priser i høstferien: Fra 1790 for to voksne i dobbeltrom inkludert frokost

Gudbrandsgard Hotel, Kvitfjell
Gudbrandsgard reklamerer med hyttestemning i hotellformat. Her finner du blant annet velværeavdeling med stort basseng, boblebad og spa, treningsrom, bar, restaurant og peisestue. Rommene og velværeavdelingen ble pusset opp nå i sommer.

Priser i høstferien: Fra 1288 for to personer i dobbeltrom inkludert frokost

Radisson Blu Resort Trysil
Radisson Blu Resort er et av Norges største resorthotell, og kan tilby en rekke aktiviteter, restauranter og barer uten at du må forlate hotellet. Resorten kan blant annet skilte med Norges første bølgebasseng for innendørssurfing og en klatrevegg av glass.

Priser i høstferien: Fra 1310 for to personer i dobbeltrom inkludert frokost

Gaustablikk Høyfjellshotell
Gaustablikk Høyfjellshotell har mange tilbud i høstsesongen, med rabatter på behandlinger i velværeavdelingen, tilgang til flytende badstu og på leie av sykkel, båt, kano eller SUP-brett. I høstferien tilbyr de pakkerabatt for familier.

Priser: Fra 1590 for to personer i dobbeltrom inkludert frokost

Radisson Blu Mountain Resort Beitostølen
Beitostølen er kjent som et barnevennlig reisemål. Her finner du blant annet Beitostølen aktivitetspark, som er åpen hele høstferien. Radisson Blu Mountain Resort har svømmebasseng og lekerom, i tillegg til bar og restaurant.

Priser i høstferien: Fra kroner 1450 for to personer i dobbeltrom inkludert frokost

Mange legger ned

Selv om det finnes noen nyetableringer i nærheten til de store alpinsentrene, går trenden i retning færre hoteller til fjells. 1950- til 1970-tallet regnes som gullalderen for høyfjellshotellene. Siden har blant annet storstilt hyttebygging gjort at færre velger hotellovernatting når de skal på fjellferie.

Sanderstølen hotell, Sjusjøen Høyfjellshotell, Nevra Høyfjellshotell og Bolkesjø hotell er eksempler på hotell som har lagt ned driften. De fleste av hotellene er gjort om til leiligheter for salg eller utleie.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte