Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
25 september 2020 13:00
Del på Facebook
RETROSTIL: For noen år siden var Tøyen Torg et gammeldags lokalsenter der alt stengte før kvelden kom. Nå er det liv til langt på natt. Men bygningene er de samme, utført i en litt streng og rimelig etterkrigsstil. Foto: Gorm Kallestad / NTB
RETROSTIL: For noen år siden var Tøyen Torg et gammeldags lokalsenter der alt stengte før kvelden kom. Nå er det liv til langt på natt. Men bygningene er de samme, utført i en litt streng og rimelig etterkrigsstil. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tre minutter med T-banen fra Oslo S finner du Tøyens oppgraderte herligheter.

Inntil nylig var Tøyen mest kjent for Munch-museet og et litt slitent kjøpesenter. I dag er Munch-museet på flyttefot til Bjørvika, mens senteret har fått et helt nytt liv.

Tøyen Torg har blitt noe så sjeldent som et hipt kjøpesenter, med et godt bevart retropreg. Samtidig er hele Tøyen-strøket, som ligger delvis i bydel Gamle Oslo og delvis i bydel Grünerløkka, i ferd med å bli et av Oslos mest trendy områder.

På «tøyensk» måte

Mye kommunale penger er brukt på Tøyen de siste årene. I 2013 ble lokalpolitikerne nemlig enige om at området skulle få en ny giv, noe som etter hvert ble kjent som «Tøyen-løftet».

– Torget på senteret var ferdig renovert høsten 2018, forteller Vidar Singh (44).

Vidar har bodd så å si hele livet på Tøyen, og er i dag rådgiver i Torgforeningen. Han påpeker at strøket er midt i en gentrifisering, på godt og vondt, der den tradisjonelle arbeiderklassekulturen er på vei til å bli erstattet med mer moderne innslag.

– Men vi er veldig opptatt at det skal gjøres på vår måte, på «tøyensk». Det skal være litt uslepent og unikt, vi skal beholde mangfoldet.

Derfor har Tøyen Torg få innslag av de store kjedeforretningene, men desto flere unike kafeer og butikker. Men det er altså ikke bare selve torget som er Tøyen. I gatene rundt har strøket særpreget i behold, med forretninger som har vært der i generasjoner.

– Tøyen er «verden i Norge», og oppsummerer hele Oslo, fastslår Vidar.

Tøyen er omringet av flere spennende strøk – Kampen i nordøst, Jordal og Vålerenga i sørøst, Grønland og Gamlebyen i sør.

– På Kampen har du folk med kulturell kapital, mens Vålerenga og Jordal står for idretten. Grønland er eksotisk, mens Gamlebyen er mer pønk. Og i midten står Tøyen som inspireres av alt dette, sier Vidar.

Billig utside

Det er fort gjort å gå rett forbi Tøyen Torg hvis man ikke er lokalkjent. Fra utsiden ser teglsteinsbygningene i billig etterkrigsstil anonyme og uspennende ut. Fram til 2009 var de mest kjent for å huse Oslo Likningskontor.

I dag har folk helt andre grunner enn skattespørsmål til å oppsøke senteret. Rundt atriet, som er takløst på gammeldags kjøpesentervis, finner man de hippe butikkene, spisestedene og kafeene. Senteret har beholdt den gamle estetikken, som gir en spesiell retrostemning, men de fleste stedene er ferske.

La kokken bestemme!

På venstre hånd, når man akkurat har kommet opp fra T-banen, ligger den tyrkiske restauranten Anatolia.

– Han var en av dem som dro i gang «det nye» Tøyen Torg, sier Vidar og nikker mot Fatih Dogan, som driver restauranten.

Faith forteller at de åpnet for seks år siden, da servicetilbudet på torget stort sett besto av frisører og bakerier.

– Vår mest populære rett er den vi kaller «La kokken bestemme», sier Faith.

Den består av litt av alt de har på menyen, med en mezetallerken til forrett og alt fra scampi til børek som hovedrett.

Hipsterkaffe

På gateplan har torget spennende tilbud så langt man kan se. Tar man til høyre etter Anatolia, kommer man til kaffebaren Tøyen Startup Village. Som hos alle de andre serveringsstedene på torget kan man velge om man vil sitte inne eller ute.

– For meg er dette et hipstersted. Faktisk er TSV så kjent for kaffen sin i visse kretser at turister fra andre land kommer til torget bare for å sette seg her, sier Vidar.

I enden av plassen ligger Postkontoret, som ganske riktig var et postkontor tidligere, før det åpnet som utested i februar 2015.

Lokalet er stort og luftig og har, når det ikke er koronarestriksjoner, plass til 250 mennesker.

– Vi har merker en stor forskjell på området på de fem årene vi har vært her. Det føles mye tryggere nå, og det er generelt mange flere folk på torget enn tidligere. Og det er ikke bare folk fra Tøyen som er her, sier daglig leder Bente Fagereng.

Noe for alle

Til sammen er det 11 serveringssteder på Tøyen Torg. Alt fra hippe barer til trauste Baker Nordby som har ligget der så lenge Vidar kan huske. Flere av stedene har beholdt navn som hinter om hva lokalet ble brukt til tidligere. Human Mote, for eksempel, var en gang en klesforretning, nå er det et sted for øl og drinker. På hjørnet mot Hagegata ligger spisestedet Skatten som en påminnelse om ligningskontorets storhetstid på Tøyen.

I tillegg har torget to bibliotek. Biblio er for dem mellom 10 og 15 år, mens det vanlige biblioteket har blitt et samlingssted for de litt eldre ungdommene.

– Støy og bibliotek er ikke den beste kombinasjonen. Men tidligere biblioteksjef Reinert var opptatt av å ha rom for alle. Da må man bare tilpasse seg, sier Vidar.

Hageliv

Fredeligere er det litt vest for torget. Der ligger et område på 150 mål som var en viktig del av nasjonsbyggingen i Norge, etablert i 1814: Botanisk hage. I parkanlegget er det 35.000 planter, fordelt på 8500 arter, med en rekke stier og veier på kryss og tvers. Omtrent midt i parken ligger kafeen Handwerk Botaniske som serverer økologisk og kortreist mat. Selve parken er åpen fra tidlig om morgenen, og fra 1. april til 30. september stenger klokka 21. I den mørke tiden av året lukkes portene klokka 17.

Ønsker man litt action for ungene, kan man rusle ned mot Kolstadgata, et par minutters gange fra senteret. Mellom boligblokkene ligger en svær lekeplass med all verdens apparater.

– Når ungene mine får besøk, drar de rett hit og blir her i timevis, sier Vidar.

Lekeplassen er stengt for biltrafikk og snirkler seg mellom gårdene i området. Den ble etablert for et par år siden, og beboerne rundt plassen har vært med på å styre utviklingen.

– Det ser ut som den dyreste lekeplassen i Oslo, sier Vidar og ler.

Tradisjonell butikk

Hvis man fortsetter vestover på Tøyen, til Jens Bjelkes gate, kommer man til Pak Mat.

Butikken åpnet i 1982 og var en av de første i Oslo som solgte halalkjøtt. Innerst i det ene hjørnet har de fortsatt en egen kjøttdisk. Pak Mat er familiedrevet og har et helt annet sortiment enn det man finner i kjedebutikkene. Dette er en butikktype det er få igjen av i Oslo.

– Vi har kunder fra hele Norge, og driver både med detaljhandel og som grossist, forteller butikkinnehaver Zulfikar.

Det var hans far og onkel som startet butikken, og han forteller at de i dag er 11 ansatte.

Søtsaker

Runder man hjørnet ved Pak Mat og går et stykke nedover Tøyengata, dukker Madina opp på venstre side.

– De har byens beste nan kebab, fastslår Vidar.

Madina har vært der siden 1988 og er spesialister på mithai, pakistanske søtsaker.

Vidar peker på det som heter jalebi.

– Dette er virkelig søte saker, frityrstekt hvetemel i sukkerlake.

Bak disken står fargerike kaker med smaker som anis og pistasj. Det meste er basert på gomme, en melkerett laget på ostemasse og myse som kokes før sukker og krydder tilsettes.

Ved Madina er man egentlig helt på grensen til Grønland, et område som ikke har kommet like langt i gentrifiseringen som deler av Tøyen. Her er det kortere til T-banestasjonen på Grønland enn den på Tøyen. Vi setter oss på et vestgående bane, og nøyaktig ett minutt senere er vi tilbake der vi startet – på Jernbanetorget/Oslo S.

Fakta om Tøyen

  • Tøyen er et strøk i Oslo indre øst. Strøket ligger delvis i Bydel Gamle Oslo og delvis i Bydel Grünerløkka.
  • Området fikk navn etter Tøyen hovedgård, som er fra middelalderen. Gården hadde skiftende eiere fram til 1812, da den ble overdratt til kong Frederik 6, som ga den til det nyopprettede universitetet i Christiania.
  • Det er drøyt 8000 innbyggere på Tøyen, og strøket er blant de tettest befolkede områdene i Oslo.
  • T-bane 2, 3, 4 og 5 går til Tøyen. T-banestasjonen ligger i praksis under Tøyen Torg, og oppgangen er i den ene enden av torget. Tøyen T-banestasjon er andre holdeplass fra Jernbanetorget (Oslo S).
  • Vil du heller gå? Gangavstand fra Jernbanetorget til Tøyen Torg, over Grønland, er en snau halvtime.
  • Munch-museet på Tøyen åpnet 1963, men er under avvikling og skal flyttes til Bjørvika. Museet på Tøyen er fortsatt åpent, men med noe begrenset utstillingsareal.
  • Tøyenbadet, som ligger øverst i Tøyenparken, var inntil nylig Oslos største svømmehall. Badet åpnet i 1976. Bygningen er nå revet, og det skal bygges et nytt svømmeanlegg som er planlagt ferdig i 2023.

(Kilder: SNL, Wikipedia, Munch-museet)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse