fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
24 september 2020 13:00
POTET OG SOPP: Hash browns, eller røstipotet, gjemmer seg under kantarellene.Foto: Heiko Junge / NTB
POTET OG SOPP: Hash browns, eller røstipotet, gjemmer seg under kantarellene.Foto: Heiko Junge / NTB

Med revne, stekte poteter kan du skape amerikansk «diner»-stemning hjemme.

«Hash browns» er amerikanernes versjon av røstipotet, altså revet potet. Framgangsmåten er enkel og grei uansett hvilket navn vi bruker på retten: Potetstrimler tilsettes litt smeltet smør og salt før man former små kaker. Potetkakene stekes sprø på begge sider på en flatgrill eller i en stekepanne.

Ofte blir det tilsatt en ekstra ingrediens for å binde potetene sammen – typisk egg eller litt potetmel. Jeg synes ikke det er nødvendig. Både smaken og konsistensen på denne retten blir best om man ikke klusser for mye. Estetikken lider kanskje litt, men smak trumfer estetikk alle dager i uken – spør du meg.

Dette potetgarnityret får meg alltid til å tenke på amerikanske diners. Der består frokosten av hash browns, eggerøre, bacon i store mengder, bakte bønner og, som om ikke dette var nok, noen pannekaker med lønnesirup på siden. Herligheten inntar du i en bås kledd med imitert skinn, og den serveres av en dame med navnet sitt sydd inn i brystlommen på forkleet eller kjolen – akkurat som på film.

Hash browns, eller røstipoteter, er utrolig godt i mange andre sammenhenger også. Det passer som tilbehør til et utall middagsretter, men kan også innta hovedrollen – som i denne oppskriften. Prøv å toppe røstipotetene med alt fra posjerte egg til røket laks, svensk «gubbrøra», sild, pastrami eller andre godsaker. Det aller meste kan fungere godt her, ikke minst om det er litt fett og salt.

Når det kommer til kantareller, er jeg en smule ekstrem hva angår steking. Utgangspunktet er sylferske, gule, norske kantareller som bare trenger en liten puss med en pensel for å bli rene – og ikke de uttørkede, importerte kantarellene som selges for en liten formue i dagligvarebutikken. De nyplukkede har allerede mye væske i seg, og denne væsken er halve moroa. Hvis de stekes så hardt at de får brun stekeskorpe, mister man altfor mye av den gode soppkraften.

Mitt tips er å legge den sylferske soppen sammen med noen dråper vann i en skikkelig varm panne. Slik tvinger man soppen til å begynne å slippe væske. Når væsken er kommet ned i tre-fire spiseskjeer, skal det tilsettes rikelige mengder med smør, som røres inn til man har en emulgert, tykk kantarellsaus. Når denne sausen omslutter soppene, blir de enda mer smaksintense, bløte, salte, fete – og ufattelig gode!

«Hash browns» med kantareller og pepperrot

Ingredienser (2 personer)

2 store matpoteter (f.eks. Asterix)
1 fedd hvitløk
200 g ferske kantareller
1 sjalottløk
1 bunt fersk timian
4 ss meierismør
sitron
salt
fersk pepperrot
karse eller gressløk

Framgangsmåte

Skrell potetene, og riv dem på rivjern. Tilsett litt salt, og la potetene få stå på kjøkkenbenken for å «blø» i 10 minutter. Skvis ut væsken av potetene. Tilsett 2 ss smeltet smør og finhakket hvitløk og timian.

Form små runde kaker av potetmassen, eller bruk en ring til å forme dem i den fasongen du ønsker. Potetkakene stekes på medium varme i litt olje til de er skikkelig sprø og gylne. Om de er veldig tykke, kan du med fordel bak dem ferdig i ovn etter du har stekt dem.

Varm opp en kjele eller teflonpanne, og slipp i soppen sammen med litt vann. Når væsken er nede i 3–4 ss og soppen er blitt bløtkokt, kan du røre inn smøret og smake til med finhakket sjalottløk, salt og sitron saft.

Server poteten toppet med masse kantareller, og avslutt med revet pepperrot og litt karse eller gressløk.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte