Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
02 oktober 2020 13:00
Del på Facebook
FÔRING: Anette og Torleif Mørk forteller at det tok tid før hjorten ble vant til dem, men nå kommer hele flokken løpende for å få kraftfôr. Foto: Berit Roald / NTB Tema
FÔRING: Anette og Torleif Mørk forteller at det tok tid før hjorten ble vant til dem, men nå kommer hele flokken løpende for å få kraftfôr. Foto: Berit Roald / NTB Tema

Hjort, lama, emu og minigris. Dette er bare noen av dyra du kan hilse på i Hjorteparken.

– Før korona kom det gjerne over 800 gjester hit hver gang vi hadde åpen dag, smiler Anette Mørk (37), ildsjelen bak Hjorteparken.

– Det er tydelig at mange familier ønsker seg litt kvalitetstid langt unna stresset i byen.

Hjorteparken ligger en 20 minutters kjøretur øst for Lillestrøm. Besøksgården er hjem for over 100 dyr av 14 ulike dyrearter, og holder åpent de fleste helger året rundt. Gjestene får møte tradisjonelle norske gårdsdyr som hest, sau, geit og kanin, samt mer spektakulære arter som emu, lama og – selvsagt – hjort.

– Trenger ikke være en karusell

Anette forteller om en sommer med rekordmange besøkende – og flere nyansettelser.

– Vi har ansatt ti lokale ungdommer mellom 14 og 18 år. Det er utrolig fint å kunne gi dem en deltidsjobb, og de gjør virkelig en helt fabelaktig jobb, sier gårdssjefen fornøyd.

Sammen med ektemannen Torleif (41) leder hun oss rundt på det store uteområdet. I tillegg til å hilse på dyra kan gjestene blant annet gå tur i skogen, grille i grillhytta, sitte rundt bålet, leke på lekeplassen eller kjøpe seg en vaffel.

– Vi har også høyhopping, og det er kanskje det mest populære på hele gården! Det er så gøy å se at barna har det moro med noe så enkelt, det trenger liksom ikke å være en karusell, sier Anette.

I sommer har Hjorteparken vært tvunget til å senke maksgrensa for antallet gjester de kan ha samtidig, noe Anette mener har vært en fin erfaring.

– Vi har funnet ut at det er veldig mye triveligere her med 250 gjester enn med 800. Ting har gått som smurt, og folk slipper å stå i kø. At man må forhåndsbestille gir oss som jobber her en forutsigbarhet, så det kommer vi til å fortsette med.

– Vil gjøre gårdsliv tilgjengelig

Det at man kan oppleve så mye forskjellig på en gård, tror Christine Baglo, ansvarlig redaktør for Visitnorway.no, er en av grunnene til at gårdsturismen i Norge blir stadig mer populær.

– Det blir flere og flere besøksgårder i Norge, og de blir egentlig bare bedre og bedre, sier hun.

De fleste gårdene har mange forskjellige dyrearter, og hun tror både barn og voksne setter stor pris på å få være i kontakt med dyra.

– Du kan ofte se både de gamle, norske husdyrrasene og dyr som skotsk høylandsfe, lama og alpakka. Flere av stedene har også en koselig gårdsbutikk eller -kafé, sier Baglo.

Anette Mørk forteller at hun ønsket å starte besøksgård for å gjøre gårdsliv tilgjengelig for alle.

– Vi trenger sånne arenaer. Man slipper unna støy, stress og biltrafikk, og det er rett og slett veldig «nedpå», sier hun.

Livsstil

Det er mye som skal gjøres på en gård. Torleif hjelper til når han har fri fra den vanlige jobben sin, mens Anette står for den daglige driften.

– Det er en veldig variert jobb! Jeg vasker, gjør innkjøp og kontorarbeid, steller dyra, er vertinne og rydder uteområdet. Men jeg tror gjestene ser at vi legger så mye i det, og at det bidrar til at folk kommer igjen og igjen. Og jeg føler meg jo utrolig heldig med jobben min, forsikrer hun.

For henne er gården mer en livsstil enn en jobb, og hun knapt hatt en fridag siden paret for tre år siden bestemte seg for å starte besøksgård.

Etisk kjøttproduksjon

Hjorteparkens lille hjorteflokk har hele 50 mål skog å boltre seg i, i tillegg til 30 mål med beite. Området har plass til mange, mange flere hjorter, dersom Anette og Torleif ønsker å utvide. Hjortene er vanligvis ganske sky, men når det nærmer seg fôring, flokker de seg ved gjerdet for å sikre seg litt kraftfor.

– Vi lagde en regel, helt i begynnelsen, om at alle som turte å spise fra bøtta skulle få navn. Det tok litt tid, men nå har omtrent alle sammen fått navn, forteller Anette.

I motsetning til de fleste andre dyra på besøksgården er hjorten likevel ikke i direkte kontakt med gjestene. De er nemlig produksjonsdyr, og altså de eneste av dyra på gården som kan komme til å ende på noens tallerken.

– Da vi først fikk lyst til å starte besøksgård, trengte vi flere inntektskilder. Vi ville ha en type kjøttproduksjon, men som en som er veldig glad i dyr, hadde jeg nok ikke klart å leve med tradisjonell kjøttproduksjon, forklarer Anette, som selv nesten aldri spiser kjøtt.

– Det ble naturlig å begynne med hjort fordi de kan leve her på den måten de gjør. De har kjempestor plass, og avlives her på gården.

Ikke alle gjestene kjenner seg helt fortrolige med at noen av de vakre hjortene skal bli til mat, forteller Anette og Torleif.

– Men vi synes det er viktig å øke bevisstheten til folk, og lære barna som kommer hit hvor maten kommer fra.

Læring og kontakt

Faktisk virker det som det er de voksne som synes det er mest stas å få se hjort, forteller Anette. Barnas favoritter, derimot, er de som kan klappes og mates.

– For barna er det den direkte kontakten med dyra som er viktigst, sier Anette. – Derfor har det også vært ekstremt viktig for oss å finne de riktige dyra, som er glad i folk og skaper et trygt miljø.

Fremover planlegger hun og Torleif å fortsette å holde åpent de helgene gården ikke er leid ut til andre arrangementer. Nå ser de særlig fram til å pynte hele besøksgården til jul i desember.

Fakta om Hjorteparken

  • Har hjort, ku, ponnier, sauer, geiter, lamaer, emuer, høns, påfugl, ender, gjess, minigris, kaniner og marsvin.
  • Har også to serveringssteder, naturklatrejungel, naturlekeplass, grillhytte og gapahuk.
  • Er tilrettelagt for bruk av rullestol og rullator.
  • Med bil er gården 20 minutter fra Lillestrøm og 40 minutter fra Oslo. Du kan også ta tog til Lillestrøm og buss videre til Mork bedehus, noen hundre meter fra gården.
  • Har åpen dag – både på hverdager og i helger – jevnlig hele året. Sjekk nettsiden for datoer. Leier også ut til arrangementer.
  • Inngang må bookes på forhånd. Pris: 100 kroner for voksne, 50 for barn.
  • Nettside: hjorteparken.no

Flere flotte besøksgårder

NB! De fleste gårdene krever for tiden forhåndsbestilling på grunn av korona-situasjonen. Se nettsidene for detaljerte åpningstider og bestilling.

  • På Aalan Gård i Lofoten kan du aktivt oppleve et mangfoldig gårdsbruk med osteproduksjon, urtehage og forskjellige dyr. Produktene kan kjøpes eller smakes på i gårdsbutikken, som er åpen hver dag. På nett: aalan.no
  • Yggdrasiltunet Gårdshotell ligger sør på Kvaløya, rundt en time fra Tromsø. Gjennom høsten vil det være mulighet til å besøke gården og gårdskafeen på utvalgte søndager. Her kan du blant annet kan hilse på geiter og hest. På nett: yggdrasiltunet.no
  • Tingvoll Økopark er egentlig et forsknings- og opplevelsessenter for økologisk landbruk, men har i tillegg mange dyr du kan hilse på. Du kan også bli med på eggplukking og fôring av grisene. Bare 15 minutter unna ligger ysteriet Tingvollost, kjent for verdens beste ost i 2016. På net: tingvollokopark.no
  • Borgund dyreklubb i Ålesund er åpen for besøk hver dag hele året, men grupper må avtale på forhånd. Blant dyrene er griser, esel, kaniner og chinchilla, og noen dager er det åpent for barneridning. På nett: borgund-dyreklubb.webnode.com
  • Barnas Gård på Hunderfossen har hele 20 ulike dyrearter. Mange av dem kan du klappe og mate. Gården har også klatreløype, lekeplass, gårdsrebus og kaninkos. Barnas gård holder stort sett stengt om vinteren, men er åpen i høstferien. På nett: hunderfossen.no/barnas-gard/
  • The Funny Farm i Hobøl, eller Karlstad gård, holder åpent i helgene fra mars til midten av desember. Her kan man møte mange forskjellige dyr, ri på hest og padle i kano. På nett: thefunnyfarm.no
  • Bergvang besøksgård i Asker holder åpent i helgene hele året. Om vinteren kan du prøve hundekjøring. Hele året kan man hilse på mange forskjellige dyr. Ponniridning for barna. På nett: bergvang.no
  • Det er også mange hyggelige besøksgårder i Oslo, for eksempel EKT rideskole og husdyrpark på Ekeberg, Kampen barnebondegård, Nordre Lindeberg gård, Årvoll gård, Sørli Gård, Bogstad gård og Nordtvedt gård.

Se https://www.visitnorway.no/aktiviteter-og-attraksjoner/familie-og-moro/gardsaktiviteter/ for en oversikt over de fleste besøksgårdene i landet.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse