fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
06 mai 2021 13:00
KLASSIKER: En smakfull, tradisjonsrik schnitzel lager du enkelt på ditt eget kjøkken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KLASSIKER: En smakfull, tradisjonsrik schnitzel lager du enkelt på ditt eget kjøkken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Å lage schnitzel er ikke noe hokus pokus, så hvorfor ikke gjøre det til en hyggelig vane?

Noen retter høres mer avanserte ut enn de egentlig er. Schnitzel er en av dem. Er du litt nysgjerrig og liker å begi deg ut i ukjent terreng ved kjøkkenbenken, lover jeg at du vil bli positivt overrasket.

Her har jeg valgt en enkel variant av den tradisjonsrike schnitzelen, som funker fint både som en lunsjrett og sammen med poteter til middag. Med den samme grunnteknikken kan schnitzel varieres i det uendelige – og inspirasjonen er kun et Google-søk unna. Du finner alt fra japanernes «tonkatsu» til franskmennenes «escalope». Og selvfølgelig den klassiske «wiener schnitzel» fra Østerrikes hovedstad Wien. Sistnevnte lages av kalv, men når vi snakker om schnitzel er alt lov. Også svin, kylling, fisk og grønnsaker kan bli til en schnitzel.

Kalv er ikke så tilgjengelig i våre butikker, men kan trygt anbefales om du finner det. Hvis ikke kan du bruke svin til denne oppskriften. Ytrefilet eller flatbiff av svin er også rimeligere enn kalv.

Cluet med en schnitzel er 1) at den er banket flat, slik at den blir supermør, og 2) at den er panert, det vil si rullet i mel, egg og brødrasp. Best blir den hvis du samler opp rester av gammelt lyst brød, gjerne loff, og tørker og rasper dette. Ferdig strøbrød fra butikken fungerer også greit.

Når du smaker på resultatet av dette prosjektet – en nystekt, sprø og knasende schnitzel som er både saftig og mør – får du garantert lyst til å gjøre det igjen!

Et apropos til slutt, for deg som liker å lære noe nytt om matlaging: Husk at nettet er fullt av tips du kan utnytte til ditt eget beste. På min telefon fosser det over av tiktoks, reels, nyheter og videoer av kule matretter, råvarer og morsomme teknikker. Det kan til tider kjennes litt overveldende, men mest av alt er det ekstremt inspirerende. Vi skal tross alt spise tre-fire ganger hver dag – så hvorfor ikke sørge for at det blir litt spennende?

Schnitzel med salat og anchoïade

Ingredienser (4 porsjoner)

500 g svin ytrefilet eller flatbiff
1 sammenvispet egg
4–5 ss mel
2 dl brødrasp
salt og pepper
1,5 dl solsikkeolje til steking
sitron
1–2 hjertesalat, vasket og tørket
1–2 dl majones
4–5 ansjosfileter
1 fedd hvitløk

Framgangsmåte

Svinekjøttet deles i fire porsjoner. Legg biffene mellom et lag plast. Bruk en biffhammer, en kjevle eller en liten tung kjele, og bank dem jevnt utover til de blir store og flate som tallerkener.

Krydre biffene med salt og pepper. Gjør klar tre boller: en med mel, en med egg og en med brødrasp. Vend kjøttet først i mel, deretter i egg, og til slutt dekkes de godt med brødraspet.

Stek schnitzlene på medium varme i en romslig panne med rikelig med olje. Det er viktig at de blir skikkelig gylne og sprø på begge sider. Ta dem så ut av pannen, og legg dem på et stykk e kjøkkenpapir.

Til sausen hakkes og moses ansjosen og hvitløken. Bland dette inn i majonesen. Smaksett med sitron og pepper. Rør inn litt vann til du får dressingkonsistens.

Server sprø schnitzler på tallerken, legg på frisk salat og hell dressingen over salaten. Legg på en sitronbåt til hver. Her kan du gjerne også servere kokte små poteter eller en frisk potetsalat ved siden av.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte