Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
02 desember 2021 13:00
MAKS KOS: Lager du flere små calzoner per person, blir gleden over å åpne dem multiplisert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MAKS KOS: Lager du flere små calzoner per person, blir gleden over å åpne dem multiplisert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hva er enda bedre enn én calzone? Mange små calzoner!

Jeg blir alltid overrasket over dem som har «middag» på lørdager. Altså, gjør hva dere vil, men selv jeg ville aldri ha laget noe med kokt potet eller brun saus på en lørdag. Heller ikke bakt fisk med grønnsaker.

I min verden skal det være kosemat på lørdager. Og det er bare å innrømme det med en gang: Kosematen er som regel ganske rik på fett og salt, og den inneholder påfallende ofte smeltet ost. Ikke spesielt sunt, men så er det bare lørdag en gang i uka. Fredager, som gjerne har et lignende kosematregime, er det jo også bare én av hver uke.

Mange har noen faste fredags- og lørdagsretter de alternerer mellom – som pizza, taco, lasagne, biffsnadder og grillet kylling. Bakt potet og bearnés kan være tilbehør til flere av dem. Dette minner kanskje om menyen på et gatekjøkken, men det betyr ikke at kvaliteten behøver å være lav. Mange fremgangsmåter og ingredienser kan byttes ut, selv om rammene for en rett er de samme gamle. Slik kan man få gode, spennende retter ut av forslitte konsepter.

Ukas rett ble til mens jeg dagdrømte om øyeblikket da man river opp en innbakt pizza og alt det saftige fyllet siver ut. I oppskriften er denne lykkestunden maksimert – siden hver person får flere små pizzaer.

Hvis du heller vil lage flat pizza, funker oppskriften fint til det også. Men da bør du droppe det krydrede smøret og heller legge på noen flere grønnsaker, som sopp eller løk. Eller kanskje en marinert salat av krydrede rucola-blader. Men går du for den innbakte varianten, er smøret virkelig x-faktoren som får alle til at kjenne at nå, nå er det endelig lørdag igjen.

Det er også verdt å nevne at selv om min versjon er vegetarisk, så kan man gjerne bruke litt skinke i tillegg. Og er man glad i litt hete smaker, passer det godt med syltet jalapeño eller raust med tabasko. Det handler om å unne seg det man liker best når det endelig er helg igjen.

Små «calzoner» fylt med kryddersmør, potet og fersk mozzarella

Ingredienser (2 personer)

Pizzadeig:

1,5 dl lunkent vann
3 ss olivenolje
5 gram tørrgjær
1 ts sukker
250 g hvetemel
1 ts salt

Fyll:

4 ss smør
1 fedd hvitløk
1/2 ts paprikapulver
1/4 ts hvitløkspulver
en klype kajennepepper (etter smak)
1/2 ts malt koriander
1 liten bunt gressløk

---

2 nypoteter eller mandelpoteter

---

6 ss rømme
tabasko (frivillig)
1 fedd hvitløk

---

1 fersk mozzarella

Fremgangsmåte

Bland vann, olje, sukker og gjær i en miksebolle. Tilsett siktet hvetemel og salt. La deigen gå på medium/lav hastighet i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 15 minutter, eller kna for hånd like lenge. Dekk bollen med et klede, og la deigen få heve seg cirka 30 minutter på kjøkkenbenken.

Ta deigen ut av bollen, og kna den til et stort, rundt emne. Dekk med plastfolie eller klede, og la deigen få heve seg igjen i ca. 2 timer.

Kutt smøret i terninger, la det bli romtemperert. Tilsett et finhakket hvitløksfedd og de tørre krydderne, og pisk smøret hardt sammen så det blir luftig og mykt. Til slutt vender du inn finsnittet gressløk. Rull smøret til en pølse i bakepapir, og legg den i kjøleskapet. Når smøret er blitt kaldt, kan du kutte tynne skiver av det. (NB! Dette smøret egner seg også veldig godt til å fryses inn til senere, for å brukes på for eksempel et stykke grillet kjøtt eller til varme maiskolber.)

Kutt potetene i tynne skiver, og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Bak potetskivene midt i ovnen på 160 grader til de har fått litt farge og er møre. De kan gjerne være litt «al dente», altså ha litt tygg i behold i midten, ettersom de uansett vil bli ferdigbakt inne i deigen etterpå.

Rør sammen rømmen og et finhakket fedd hvitløk, og smak til med salt og gjerne rikelig med tabasko.

Del den ferdighevede deigen opp i 6 like store emner. Kjevle dem så til små, runde, flate emner.

Legg først på en skje med rømmesausen på den ene halvdelen av hvert emne. Ikke spre sausen helt ut til kanten, men la en fingerbredde være uten. Fortsett med skivet potet, en lubben skive mozzarella og til sist en skive kryddersmør. Vend andre halvdel over fyllet, og lukk igjen ved å presse deigen sammen med en gaffel.

Legg calzonene på stekebrett med bakepapir, og stek dem i forvarmet ovn på 220 grader i ca. 12 minutter. Serveres umiddelbart, gjerne med en grønn salat og rømmedressing ved siden av.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte