Ikke la vegetarianerne ha halloumien for seg selv.
«Er det knirkeost til middag?» spurte datteren min her om dagen. Det var det bare å bekrefte, for «knirkeost» er faktisk en veldig god beskrivelse av denne snodige faste osten med gummiaktig konsistens.
Halloumi kan spores tilbake til 1500-tallets Hellas. Tradisjonelt ble den laget av fåremelk, men i dag blir også geitemelk og kumelk brukt. En unik egenskap er at den verken smelter eller mister fasongen under varmebehandling.
En litt spesiell fremstillingsmåte er årsaken til at osten får sin karakteristiske tekstur. Produksjonsprosessen starter med at man varmer melken forsiktig opp til 35–40 grader, for så å tilsette osteløype. (Fun fact: Vil du prøve selv, kan du kjøpe små flasker med osteløype på apotek i Norge.) Etter at løypen er tilsatt, dekker man med lokk. Etter noen timer har melken satt seg, nesten som en slags melkepudding.
Så bruker man en lang kniv til å kutte et rutenett hele veien gjennom puddingen. Disse snittene i puddingen gjør at den begynner å blø ut myse. Her er vi ved et sentralt punkt: Ostemassen varmes nemlig opp igjen i sin egen myse. Oppvarmingen resulterer i at proteinene blir faste. Ostemassen blir deretter lagret i en krydret saltlake fram til den er klar.
Noen vil kanskje prøve dette hjemme, men de aller fleste vil nok si seg fornøyd med å kjøpe en pakke halloumi på butikken. Uansett er god timing viktig når du skal varme opp osten. Aller best er den nemlig direkte fra stekepannen eller grillen og rett i gapet. Da er den fortsatt sprø på stekeflaten og myk, mør og varm i kjernen. Etter noen minutter på benken kjølner den og blir seigere – og du vil oppleve at den knirker litt mellom tennene når du tygger.
Halloumi passer i mange ulike retter. Bruk den for eksempel til grillmat, som sprø biter i tomatsuppe eller til en aromatisk salat med masse krydderurter og granateplekjerner.
Nan med halloumi, syrlig agurk og søtpotetfries
Ingredienser (2 personer)
1 pk. halloumi
1 ss meierismør
litt solsikkeolje
---
1 søtpotet
6 ss solsikkeolje
salt
kajennepepper
3 ss potetmel
---
4 ss majones
1 ss sriracha-saus
0,5 lime
litt salt
---
0,5 agurk
litt salt
1,5 lime
1 ss honning
---
2 nanbrød
4 ss gresk yoghurt
Ev. litt frisk koriander
Framgangsmåte
Kutt halloumi i 1 centimeter tykke skiver. Legg dem på en tallerken i romtemperatur fram til du skal steke dem.
Skrell søtpotet, og kutt den i 1,5 centimeter tykke skiver på langs. Legg skivene oppå hverandre, og kutt så i lange stolper. Legg dem over i en blandebolle, og vend inn olje, salt, kajenne og potetmel.
Fordel søtpoteten på bakepapir, og bak i ovn på 160 grader til du har gylne, sprø fries med myk kjerne. Det tar cirka 50 minutter, avhengig av ovn og tykkelse på søtpotetstavene.
Lag chilimajones ved å blande majones, sriracha-saus og limesaft. Smak til med salt.
Skrell agurken, og del den i to på langs. Bruk en skje til å skrape ut kjernen. Kutt så agurken i grove biter som legges i en bolle. Tilsett honning, salt og limesaft. La gjerne agurken marinere noen timer i kjøleskapet.
Ved servering varmes nanbrød i ovnen, på grillen eller i en stekepanne. Når alt er ferdig, kan du montere brødene med yoghurt på bunnen, litt syrlig agurk og en neve søtpotetfries. Så steker du halloumi i en varm panne med litt olje og smør til den er skikkelig gyllen på begge sider. Ta den rett fra pannen til nanbrødet, og topp med chilimajones. Spis umiddelbart, og avslutt gjerne med grovhakket koriander.