Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
28 juni 2023 13:00
Del på Facebook
GRØNT GULL: I denne sunne sommerretten kan du bruke enten spinat eller helt gratis brennesle. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
GRØNT GULL: I denne sunne sommerretten kan du bruke enten spinat eller helt gratis brennesle. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vil du samle sommeren i en tallerken? Start med friske spinat- eller brennesleblader og sprø asparges.

Dette er rett med sommer i hver fiber, bokstavelig talt. Tallerkenen er proppfull av grønt klorofyll – med både myke og sprø teksturer. Et posjert egg ligger som en proteinbombe midt i vekstene. Her er smakene rike og energien til å ta og føle på!

Annonse
Annonse

Basisen i retten er asparges og spinat – to lett tilgjengelige ingredienser som du finner i enhver dagligvarebutikk. Men hvis du vil, kan du gjerne bytte ut spinaten med en kjendis fra det gratis matfatet som omgir oss nå.

Jeg tenker selvsagt på brennesle. Som regel er denne veksten bare til bryderi der den stikker ut mellom hekker og løvetann. Den brenner hender som luker, og legger som går tur – og ikke minst plager den uskyldige barn som skal fiske fram sprettballer fra villnis.

Men her kan både barn og voksne få sin hevn – samtidig som matbudsjettet kommer bedre ut. Det er bare å ta på seg oppvaskhansker og skride til sankingen.

Nesler er aller best som spede skudd, men absolutt anvendelige senere i sesongen også. De store bladene kan plukkes av stilken og forvelles i kokende vann, før de brukes til suppe, puré eller kremet «spinat».

Du kan også salte brenneslebladene og la dem få ligge et døgn. Det tar bort effekten som gjør at man brenner seg, og du står igjen med store, flotte blader som kan brukes i salater eller som blader til forrett eller snacks. I sistnevnte tilfelle legger du i en skje med for eksempel skagenrøre, pulled pork eller ceviche, pluss litt god saus og kanskje noe sprøtt – og så er det bare å rulle det hele sammen og putte det rett i gapet.

Posjering av egg er en teknikk som stresser mange. Ja, det kan se vanskelig ut, men faktisk er det såre enkelt. Det eneste som kan være litt utfordrende, er om man skal lage til veldig mange. Da er det enklest å posjere i flere omganger, la eggene ligge i romtemperatur og varme dem opp igjen i en stor beholder med varmt vann rett før servering.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Grønne asparges med posjert egg og spinat

Ingredienser (4 personer)

1 bunt grønne asparges
0,5 pose spinat (ca. 100 gram), eller tilsvarende mengde nesleblader
4 ss meierismør
1 fedd hvitløk
1 dl helmelk
2 ss solsikkefrø
2 egg
salt
4 ss eddik (rødvinseddik, hvitvinseddik eller vanlig klar eddik)
1 liten bunt gressløk

Framgangsmåte

Kutt av den nederste harde delen av aspargesen, den får du dessverre ikke brukt til noe. Har du veldig store asparges, må de skrelles fra midten og ned mot stilken. Er de tynne og spede, trenger du ikke skrelle dem.

Kutt aspargesene i to omtrent på midten. Legg toppene til side foreløpig. Med en skarp kniv kutter du den nederste delen i skiver på en halv centimeter. Legg disse i en skål fram til bruk.

Toppene grovhakkes og freses raskt i smør sammen med et finhakket hvitløksfedd. Når aspargesen har blitt mør, men ikke tatt farge, tilsettes melk og vasket spinat eller nesleblader. Ha på litt salt, og kok i tre minutter. Kjør deretter kremen glatt og fin i en blender eller med en stavmikser.

Kok opp en kjele vann, og tilsett cirka 2 spiseskjeer salt per liter vann. Knekk eggene forsiktig over i hver sin lille skål. Når vannet koker, rører du forsiktig i det – bare nok til å få litt bevegelse i vannet. Slipp så eggene forsiktig opp, og tilsett eddik som både avkjøler vannet litt og bidrar til at eggehviten koagulerer. Skru ned varmen så det ikke koker, og la eggene ligge til hviten har stivnet, men plommen fortsatt er rennende (kjenn med fingeren utenpå).

Ved servering stekes aspargesskivene raskt sammen med solsikkefrø i godt smør. Smak til med salt, og server skivene på toppen av kremen og det posjerte egget. Avslutt med litt finhakket gressløk.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse