Selv om hytta di ligger der ingen skulle tru at nokon kunne bu, kan du nyte samme komfort og strømforhold som hjemme. Eller i hvert fall nesten.
Tendensen har lenge vært tydelig i det norske hyttemarkedet: Vi velger bort tradisjonsrik og pittoresk sjarm til fordel for forutsigbarhet, komfort og tidsbesparende løsninger. Varmtvannsbereder, kjøleskap, fryser, espressomaskin og bredbånd – for nordmenn flest er det lite som skal skille hyttekomforten fra den vi nyter hjemme i det daglige. Men ifølge tall fra SSB, finnes det likevel fortsatt over 100.000 fritidseiendommer i Norge som ikke er koblet på strøm.
En god investering
Har disse strømløse, eldre og ofte avsidesliggende hyttene appell i dagens eiendomsmarked? Ja, for den som ser potensialet. Fornybare energikilder – og spesielt solcelleteknologi – har nemlig utviklet seg med sjumilssteg det siste tiåret. Men ikke alle har fått det med seg, sier Martin Sønsteli i DNB Eiendom Fritid.
– Generelt har Kari og Ola Nordmann begrenset kunnskap om solceller og fornybare energikilder til hyttebruk. Mange har minner fra teknologiens yngre dager, da du fikk akkurat nok strøm fra panelet ditt til å drive en lampe på toalettet og kanskje en radio. Men sannheten er at dagens solceller og batterier kan gi deg så godt som «normale» strømforhold uten at hytta er koblet på et offentlig nett.
Som en konsekvens av fremskrittene kommer strømløse hytter knapt til å eksistere på sikt, hevder Sønsteli.
Men før du blåser feriepengene på et nytt og fancy solcelleanlegg, bør du vurdere oppgraderingen som del av et større regnestykke. Dette gjelder spesielt hvis du har planer om å selge etter hvert, sier han.
– Fornybar energi er en god investering, men anlegget ditt bør samsvare med hyttas standard ellers. Bruker du titusener av kroner på solceller, vil det neppe gjøre objektet mer attraktivt hvis for eksempel gulvet eller taket er morkent. Men hvis hytta er i god stand ellers, vil et velfungerende solcelleanlegg gi en betydelig verdiøkning. For mange er det nemlig attraktivt å kjøpe seg en hytte der dette allerede er på stell, og der tidligere eier kan demonstrere at anlegget fungerer som det skal.
Om du vurderer å selge den strømløse hytta di, er det med andre ord lite å tenke på, sier Sønstell.
– De siste fire årene har vi ikke solgt en eneste hytte som ikke er utstyrt med en eller annen form for strømforsyning. I dagens digitale samfunn blir det rett og slett et alfa omega å installere noen solcellepaneler på strømløse hytter, eller alternativt å oppgradere de gamle du allerede har. Investeringen kan være betydelig, men heldigvis er dette en utgift som vil reflekteres i hyttas fremtidige markedsverdi.
Salgsboom
Så du har tatt avgjørelsen, og er klar til å nyte ren og gratis solenergi på hytta. Men søker du opp solcellepaneler i norske nettbutikker, det lett å kjenne seg overveldet av utvalget. Priser varierer fra noen få tusenlapper for enkle 12V løsninger til egne «energihytter» som leverer strøm nok til hele storfamilien. Produktansvarlig i den landsdekkene butikkjeden Hyttetorget, Fredrik Kleiven Johansen, sier at det spesielt er størrelsen som teller når folk skal velge seg solcelleanlegg i 2019.
– Solcelleanlegg selger som aldri før, sier han. – Spesielt er det et merkbart større fokus på 230V, som gir bortimot de samme mulighetene til å være koblet til strøm på hytta som man har hjemme.
Men før vi går videre: Når man snakker om strøm, er det fort gjort å bli begrepsforvirret. Så hva er egentlig forskjellen på 12V og 230V? Kort forklart er 12V beregnet for mindre elektriske apparater, og vanlig i for eksempel biler, båter og campingvogner. 230V er spenningen vi benytter oss av hjemme, men er avhengig av en inverter for å fungere med solcellepanel. Med sistnevnte slipper du å ta høyde for såkalt «spenningsfall» (tap av spenning i apparater og nettledninger), mens du med 12V er avhengig av å være noenlunde nær batteribanken for å motta full effekt. Hvilken av de to typene som passer best for din hytte, avhenger selvfølgelig både av budsjett, strømbehov og bruksområde – om du trenger kraft til større apparater eller om du klarer deg med lite mer enn belysning, mobillader og kanskje en tv. Det er også mulig å sette opp en kombiløsning. Men før du tar noen avgjørelser om hvilket anlegg som passer best for deg, sier Johansen, begynn først med å ta en runde rundt hytta.
– Det viktigste er hytta ligger fordelaktig til for å få godt utbytte av solcellene. Selv verdens mest avanserte anlegg gjør liten forskjell om du er omgitt av høye og skyggefulle trær. Ifølge vår erfaring får solceller montert mot sør den beste effekten. Man kan også vurdere å utvide kraftforsyningen med en vindgenerator, som gjør deg mer fleksibel med tanke på ulike værforhold.
«Nesten» som hjemme
Jo større anlegget du drømmer om er, desto mer krevende og omstendelig vil det være å installere. Men om du får angst av tanken på å montere et 230V elektrisk anlegg på egen hånd, slapp av, sier Johansen. Det har du uansett ikke lov til.
– Tidligere har det vært litt hipp som happ, men om anlegget regnes som en fast installasjon, må jobben i disse dager gjennomføres gjennom en autorisert installatør.
Johansen har fulgt solcelleteknologien tett siden tidlig på 2000-tallet. Siden da har kapasiteten på panelene har økt betydelig, forklarer han. Fra 50, 60 og 80 W, som var standard for ti år siden, til hele 350 watts effekt med moderne varianter. Disse panelene har en levetid på 30 til 50 år, og trenger knapt noe vedlikehold etter installasjon. Batteriteknologien har også blitt betydelig bedre. Før hadde man blybatterier som trengte jevnlig påfyll av vann, og som aldri måtte tappes til under 70 prosent av total kapasitet.
– Nå har vi vedlikeholdsfrie litiumbatterier med innebygde varmekabler, som kan lades ut fullstendig uten at de tar skade av det. Dette gjør at du kan trekke mer kraft ut av batteriene. Disse vil også ha bedre levetid enn eldre batteriteknologi, men prisen blir naturlig nok en del høyere, sier han.
Kort sagt er det bare budsjettet ditt som begrenser hvor stor strømforsyning hytta di kan ha via solkraft. Selv elbilen kan nå lades på solcellepaneler om du har et avansert nok anlegg. Bare ikke regn med å kunne slippe unna den lokale ladestasjonen.
– Du vil ikke kunne lade en elbil fullt opp uten et uvanlig kraftig og forseggjort solcelleanlegg, understreker Johansen. – Men det er mulig å forsyne bilbatteriet med drøyt 20 til 30 prosent, som kanskje er det som skal til for at du kommer deg fra hytta til nærmeste ladestasjon.
Selv om teknologien har kommet langt, kan du fremdeles ikke forvente nøyaktig den samme strømopplevelsen som hjemme, understreker han.
– Kapittelet er jo på ingen måte avsluttet. Vi begynner å nærme oss, men fremdeles er det en del begrensninger med solceller. Spesielt energikrevende apparater, for eksempel kjøleskap og komfyr, bør nok helst drives på andre energikilder. Det samme gjelder varmeovner. Vi får dermed en krysning mellom det gammeldagse hyttelivet og muligheten til å kunne bruke det meste av elektronikk. Den kombinasjonen virker det som mange er interessert i nå om dagen, sier han.
Få støtte til solceller på hytta
– Fra 2018 har statsforetaket Enova åpnet for å gi støtte til hytteeiere som vil installere/legge om strømforsyningen til fornybare energikilder. Via denne ordningen kan du få inntil 28.750 kroner i støtte til strømproduksjon.
– Du kan få penger tilbake hvis du har fått installert et solcelleanlegg eller et lite vindkraftverk i din egen helårsbolig eller fritidsbolig i Norge. Anlegget må ha vært kjøpt de siste 18 månedene for at du skal ha krav på støtte.
– Installasjonen må være utført av et registrert firma, og dokumentasjon av kostnader skal være i samsvar med norske lover og forskrifter.
– Du kan få støtte til elproduksjon også når du bygger nytt.
– Når anlegget er installert og betalt, registrerer du kostnadene hos Enova. Legg ved alle relevante fakturaer som dokumentasjon.
– Du kan velge å få pengene utbetalt med en gang, eller som en del av skatteoppgjøret ditt.
– Fra 1. april 2020 endres den faste støttesatsen til elproduksjon fra 10.000 kroner til 7.500 kroner.
(Kilde: Enova)