Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
21 desember 2019 19:30
Del på Facebook
POTENSIAL: Den norske importøren antar at ladehybridversjonen av Audi Q5 vil stå for størstedelen av modellens salg i Norge i 2020. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
POTENSIAL: Den norske importøren antar at ladehybridversjonen av Audi Q5 vil stå for størstedelen av modellens salg i Norge i 2020. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Audi Q5 som ladehybrid gir mye hestekrefter for en relativt billig penge. Dette er en kombinasjon som pleier å virke i Norge.

Audi hadde et blytungt 2018. På registreringsstatistikken var de langt unna normalen, med et fall på bortimot 40 prosent fra året før. En lei mangel på biler med lademuligheter gjorde at kundene dro til andre merkers forhandlere. I 2019 har det vært helt andre boller. Elbilen e-tron ble sluppet løs på markedet og har mer eller mindre alene løftet Audi tilbake blant de populære merkene i Norge. Og bak e-tron kommer det stadig vekk nye ladbare Audi-biler.

Riktignok ikke elbiler, men ladehybrider. En modell som kan treffe veldig bra blant norske bilkunder, er Q5 55 TFSI e. Den har en miks som for eksempel Volvo har levd godt på i noen år: en mellomstor SUV der blandingen av el- og forbrenningsmotor gir masse krefter for en relativt grei sum.

Med en systemeffekt på 367 hestekrefter er Q5 55 TFSI e faktisk den sterkeste Q5-en man får tak i, og da har vi ikke glemt SQ5. Sistnevnte skal egentlig være den heftigste bilen i Q5-familien, med litt frekkere styling og en fintrimmet dieselmotor med 347 hestekrefter.

Når man sjekker de norske prislistene, ser man enda en årsak ladehybridenes popularitet. SQ5 koster nær 1,1 millioner kroner, mens Q5 55 TFSI e starter på 677.000 kroner. Man trenger ikke å være Hallgeir Kvadsheim for å se at Q5 55 TFSI e framstår som et bedre kjøp.

Samarbeidsproblemer

Nå skal det sies at hestekrefter ikke er alt. SQ5 er nemlig kjappere fra null til hundre, fire tideler, men ettersom ladehybriden gjør samme øvelse på 5,5 sekunder er også den temmelig kvikk.

En viss vektforskjell, rundt 100 kilo, spiller inn her, men det er også andre elementer som gjør SQ5 raskere. I en ladehybrid er det to motorer som skal spille på lag. For at man skal få maks ut av ytelsene, må elmotoren fungere som en slags turbo som trøkker til med alt den har når pedalen går i gulvet. Her er det ganske mye mer som må stemme enn i for eksempel SQ5. De to motorenhetene må få til et sømløst samliv, noe som er mye enklere å få til hvis det bare er snakk om en faktisk turbo eller to, som er montert i forlengelsen av en forbrenningsmotor.

Det sitter ikke helt i ladehybriden. Det er ikke sømløst. Man merker det aller mest i lavere hastigheter, for eksempel i by. Det blir mer rykk og napp enn en flytende opplevelse. Av og til skjer det lite, det er akkurat som de to ikke klarer å bestemme seg for hvem som skal gå først. Oppå dette kommer bremser som tar litt rart. Det henger sammen med at bilen skal hente energi fra bremsemotstanden. Både bremseproblematikken og det vanskelige samarbeidet mellom de to motorene er kjente utfordringer med ladehybrider, som langt flere enn Audi sliter med.

Forbruk

En ladehybrids viktigste partytriks, bortsett fra den trivelige avgiftspolitikken i Norge, er selvsagt muligheten til å rulle lydløst på strøm. Oppgitt rekkevidde i Q5 55 TFSI e er 45 kilometer, så å si det samme som konkurrentene fra Volvo, Mercedes-Benz og BMW byr på. Med andre ord kan dette være bilen for folk som pendler denne distansen – dersom det er lademuligheter i begge ender av turen.

Da vi lot bilen bestemme motorkombinasjonen under kjøring, og hadde fulladet batteri ved start, havnet vi omtrent på oppgitt forbruk etter seks mil. Da var batteriet tomt, og deretter ble forbrukshistorien noe helt annet. Etter 16 mil var snittet per mil steget til 0,7 liter. Ser man på bilens totaleffekt er dette helt innafor, men det viser også hva man må regne med på en lengre tur i en ladehybrid. De oppgitte tallene gjelder med andre ord toppladet bil og tur av begrenset lengde. Skal man på lengre turer uten ladestopp, må man fort gange de oppgitte forbrukstallene med tre. Igjen er dette noe som gjelder de aller fleste bilmodeller av denne typen.

Fordelen til Q5 55 TFSI e er at utgangspunktet er en velprøvd og velfungerende SUV. Innvendig er det solid Audi-kvalitet, med interiør på det nest nyeste Audi-nivået. Det innebærer to digitale skjermer, mens ventilasjon og slikt er styrt av knapper og brytere. Det ser ikke like stilig ut som i de mest oppdaterte Audi-modellene, der alt er flyttet over på en skjerm, men det funger egentlig bedre slik det er her. Byggekvaliteten er strålende, og alt er plassert logisk og brukervennlig.

Gavepakke

På veien er bilen nøytral og komfortabel. Den ganske så massive effekten skyter bilen ut av startblokkene, men Audi har styrt den mot en behagelig opplevelse. Dette er ikke en bil for dem som kjører med hvite knoker.

Som sine konkurrenter er Q5 55 TFSI e en gavepakke levert av det norske avgiftssystemet. De eneste Q5-modellene som er bitte litt billigere, er i praksis Q5 35 TDI med 163 hesters diesel.

Det er også verdt å merke seg at den av premiumkonkurrentene som har vært lengst på markedet, Volvo XC60 T8, ligger noe over i pris, føles freshere innvendig og matcher Q5 55 TFSI e på effekt og kjøreegenskaper.

Tekniske data

Audi Q5 55 TSFI e Competition
Pris: 663.900.-
Pris testbil: 872.890.-
Motor: 4 syl. Bensin. Turbo. 1984 ccm. 252 hk v. 5000 o/min. 370 Nm v. 1600 o/min. Elmotor. 143 hk 350 Nm. Systemeffekt. 367 hk. 700 Nm.
Aks: 5,2 sekunder
Toppfart: 239 km/t
Forbruk: 0,21 l/mil
Utslipp: 49 g/km CO2. 10,4 mg/km NOx
El. Rekkevidde. 45 km
Bagasjerom: 395 liter
LxBxH: 4663/1893/1661 mm
Egenvekt: 2020 kilo
Tilhengervekt: 1750 kilo

Pluss og minus

+

Kvalitetsfølelse
Mye hestekrefter

Ikke sømløst samarbeid mellom motorene
Forbruk når batteriet er tomt

Galleri

View the embedded image gallery online at:
https://ksu.no/artikler/tema/99115-q5-lader-opp#sigProId382699baad

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse