Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
10 januar 2020 13:00
Del på Facebook
SPAREMODUS: Lise Vermelid Kristoffersen har installert varmepumpe og byttet strømleverandør for å få strømregningen lavest mulig. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
SPAREMODUS: Lise Vermelid Kristoffersen har installert varmepumpe og byttet strømleverandør for å få strømregningen lavest mulig. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix

Når temperaturen kryper nedover, går gjerne strømregningen oppover. Hvordan sørge for at den blir lavest mulig?

– Det som trekker mest strøm, er varmtvann og oppvarming, så det er særlig der det er penger å spare, sier Lise Vermelid Kristoffersen. Hun har tøflene på gjennom hele vintersesongen.

– Da tåler man å ha det litt kjøligere, påpeker hun.

Kristoffersen har blitt kjent i mediene som superspareren som sparte rundt to tredeler av lønnen hver måned, og var gjeldfri som 30-åring. Nå er hun aktuell med boka «Pengesnakk – slik sparer du deg lykkelig». Der gir hun sine beste sparetips, og skriver litt overraskende at strømregningen gjør henne lykkelig.

– Strømregningen er jo betaling for ting som gir meg glede, som lys og varme. Det er mange utgifter jeg heller ville droppet enn å kutte strømmen, påpeker hun.

Byttet strømleverandør

Selv om hun betaler strømregningen med glede, har Kristoffersen tatt flere grep for å redusere den. Nylig flyttet familien på tre fra leilighet til enebolig, og både i den gamle leiligheten og i den nye eneboligen har hun sørget for å få installert varmepumpe. I tillegg har hun lagt ned en innsats for å få lavest mulig pris på strømmen.

– Jeg har faktisk byttet strømleverandør to ganger siden vi flyttet i august, sier hun.

Hun anbefaler å følge med på strømregningen.

– Mange strømabonnement er billige i starten, og så øker prisene etter hvert. Finn en leverandør som er rimelig over tid, råder hun.

Forbrukerrådet har laget portalen strompris.no, hvor du enkelt kan sammenligne strømprisene fra ulike leverandører. Både Forbrukerrådet og Kristoffersen anbefaler å velge spotpris framfor fastpris, det gir statistisk sett lavere priser.

Vaner i hverdagen

Kristoffersen gjør mange små ting i hverdagen som bidrar til å redusere strømforbruket.

– Jeg lukker dørene til rom vi ikke bruker, slik at vi ikke bruker unødvendig energi på oppvarming. Vi har for eksempel døren til tv-stua lukket hvis vi ikke skal se på tv, sier hun. Hun er også nøye med småting som å skru av lys og lukke kjøleskapsdøren raskt. Hun prøver også å bruke minst mulig elektrisk energi på klesvasken.

– Jeg tror mange er litt kjappe med å slenge klærne til vask for å få ryddet dem unna. Jeg tar alltid en vurdering av om klærne faktisk er skitne. Og jeg vasker aldri bare noen få plagg, men sørger for at maskinen er full, sier hun.

Om vinteren bruker hun tørketrommel, men om sommeren henges klærne i stedet opp til tørk.

Kristoffersen legger til at hun på ingen måte er ekstrem når det kommer til strømsparing.

– Jeg går ikke rundt og fryser. Da setter jeg heller opp varmen, sier hun.

Senk temperaturen

Oppvarming er ifølge Enova det som trekker mest strøm i norske husholdninger. I en gjennomsnittlig enebolig går så mye som 50–70 prosent av strømmen til oppvarming.

– Derfor er det viktig å kun varme opp de rommene du trenger, og å ikke ha det varmt i huset hele døgnet, sier seniorrådgiver i Enova, Tor Brekke.

– Senk temperaturen om natta og når du er på jobb. Det er det ganske mye å spare på, særlig hvis du har et dårlig isolert hus, tipser han.

Har du gamle og trekkfulle vinduer, kan selv det å trekke for gardinene om natta utgjøre en forskjell på strømregningen. Å senke innetemperaturen vil også monne.

– Hvis du skrur ned innetemperaturen én grad, bruker du fem prosent mindre energi til oppvarming, forteller Brekke.

Bruker du mye strøm på oppvarming, vil en luft-til-luft-varmepumpe være en investering som raskt vil lønne seg.

– Å fyre med ved er også et alternativ. Du sparer riktignok ikke energi, men du sparer strøm. I vintermånedene, når strømmen er som dyrest, vil det sannsynligvis bli billigst å fyre med ved, sier Brekke, og nevner at vedfyring dessuten er et godt supplement til en varmepumpe.

– På de kaldeste dagene er ofte ikke varmepumpe tilstrekkelig for å holde temperaturen oppe.

Elbilen bruker lite

Nest etter oppvarming er det varmtvannet som krever mest strøm.

– Hvis du skal synge i dusjen, så velg en kort sang, sier Brekke litt spøkefullt.

Han mener det er verdt å øve seg på gode vaner for å spare på strømmen.

– Det er mange småting du kan gjøre, som å bare fylle på så mye vann som du trenger når du skal koke vann og å huske å skru av lysene, tipser han.

Etter at LED-pærene kom for fullt, trekker imidlertid ikke belysningen like mye strøm som tidligere.

En ny kilde til strømforbruk i mange hjem er elbilen. Du kan spare litt på å lade den på jobb, men ifølge Brekke er ikke elbilen noe stort energisluk.

– En elbil som kjøres 10-12.000 km i året, bruker bare rett over 10 prosent av den strømmen en gjennomsnittlig enebolig bruker, sier han.

Etterisolering kan også gi store utslag på strømregningen. I en måned med en snittemperatur på -10 grader, har et typisk bolighus bygget i 1987 hele 2000 kroner høyere strømregning enn en bolig bygget i 2010, ifølge Enova.

Råd for lavere strømregning

Her er Enovas seks råd for lavere strømutgifter:

1. Senk temperaturen.

Energibesparelsen ved redusert innetemperatur vil variere ut fra type bolig og gjennom året, men som en tommelfingerregel kan du regne med at du reduserer energibruken til romoppvarming med ca. 5 prosent for hver grad du senker innetemperaturen.

2. Styr temperaturen automatisk.

Et varmestyringssystem et enkelt og rimelig tiltak, som tidsstyrer temperaturen i boligen din og sikrer effektiv energibruk når du er hjemme, og når du ikke er til stede. Med et godt varmestyringssystem kan energibruken til oppvarming normalt reduseres med 20 prosent.

3. Monter tettelister.

Du finner enkelt luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk.

4. Spar på varmtvannet.

Det aller enkleste tiltaket du kan gjøre for å begrense energiforbruket til oppvarming av vann, er å bytte til sparedusj og montere sparedyser på vannkraner.

5. Etterisoler boligen.

Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning. Luftlekkasjer merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører, i overgang mellom vegg og gulv/tak og langs gulv.

6. Bytt oppvarmingskilde.

Ulike typer varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming. Med en varmepumpe får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Det kan også lønne seg å installere f.eks. en vedovn eller pelletsovn.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse