Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
10 januar 2020 14:00
Del på Facebook
VÆRBITT: Hauggjegla fyr i Møre og Romsdal er blant de mest værutsatte fyrene i landet. På grunn av de heftige forholdene sover du her i selve tårnet. FOTO: Frode Pilskog
VÆRBITT: Hauggjegla fyr i Møre og Romsdal er blant de mest værutsatte fyrene i landet. På grunn av de heftige forholdene sover du her i selve tårnet. FOTO: Frode Pilskog

Finn fram sydvesten og bli en «fyrsamler» du også!

Norge er en kystnasjon i særklasse. Legger du sammen fjorder, øyer, bukter og viker, er det bare Canada som har en lengre grense til havet. Og selv om skip og båter som ferdes her, stort sett navigerer trygt og presist med moderne instrumenter, var det ikke alltid slik.

– Å besøke de gamle fyrstasjonene våre er å komme i nærkontakt med vår egen kulturarv, sier forfatter og «fyrsamler» Per Roger Lauritzen. – Mange er imponerende konstruksjoner som har blitt driftet i hundrevis av år under ekstremt røffe forhold, og alle har per definisjon nydelig beliggenhet og utsikt.

Et stort tilbud

Til daglig jobber Lauritzen som veibok-redaktør i NAF, og har nylig skrevet oppslagsverket «Norske fyrstasjoner – Besøksfyr langs hele kysten», utgitt av Fyrmusea i Norge. Boka er den første av sitt slag som ikke bare samler alle norske fyr og deres historie mellom to permer, men også tar for seg hvordan man reiser til hvert enkelt, og hva man kan oppleve der. Lauritzen beskriver fyrstasjonene som en «kulturskatt».

– Jeg har personlig besøkt rundt 170 av dem totalt, men gir aldri fra meg muligheten til å oppleve en ny fyrstasjon, forteller han. – For meg er dette steder som forener to av mine største interesser, nemlig historie og naturopplevelser.

Av de 226 fyrstasjonene som er omtalt i boka, har mer enn halvparten et tilbud for besøkende. Dette kan variere fra en enkel omvisning med en lokal kjentmann, til permanente utstillinger, rustikke overnattingsmuligheter hvor gjester tar med eget sengetøy og luksusopphold med alt av mat og transport inkludert.

– Variasjonen i tilbud for besøkende er ganske fantastisk, sier han. – Mange fyr har etter hvert tilrettelagt for å motta gjester på overnatting, men det finnes også en del som fokuserer på museumsdrift og kulturopplevelser. Noen er enkle å komme seg til, mens andre krever en stor grad av planlegging og egeninnsats. Samtlige er verdt et besøk, sier han.

En investering i fremtiden

Den første fyrstasjonen bygget i Norge, er også vår mest berømte, og den eneste gjenværende i landet med permanent bemanning: Lindesnes fyr. Her er det i dag overnattingsmuligheter og et eget museum. Fyret som nå mottar mer enn 100.000 besøkende i året, tente sine lykter for første gang 27. februar 1656.

Litt etter litt ble flere livreddende bygninger reist langs den værbitte kysten vår, men «gullalderen» for norsk fyrbygging kom ikke i gang før på 1800-tallet, forteller Lauritzen.

– Norge var på den tiden et av kontinentets fattigste land. Likevel greide vi på relativt kort tid å bygge ut en enorm infrastruktur langs kysten, som gjorde det mulig for sjøfolk å seile året rundt.

Selv om prosjektet kostet staten milliarder av kroner (regnet i dagens pengeverdi), skulle det vise seg å være en god investering for fremtiden. Muligheten for å ferdes trygt langs kysten har nemlig vært en avgjørende faktor i norsk velstandsbygging, forteller Lauritzen.

– Fyrene var et nøkkelelement for å tilrettelegge for næringsvirksomhet på kysten, og for å bygge ut Norge som en sjøfartsnasjon. Mange av disse stedene har dessverre opplevd mye fraflytting i moderne tid, og noen er lagt helt øde, men fyrhusene står fortsatt igjen som et minne over en stolt og fascinerende fortid.

Det var tidlig på 1900-tallet og utover, da fyrstasjonene én etter én mistet sine fastboende voktere, at forfallet begynte for alvor.

– Ny teknologi gjorde det unødvendig å ha folk til å bemanne lyktene døgnet rundt. Men det å ha vokterne permanent til stede, var avgjørende for å holde fyrstasjonene ved like, forteller Lauritzen. – Var det en takstein som fløy av, eller vindusrute som røk i en storm, kunne det erstattes der og da.

Uvær er godvær

Men selv om en rekke fyrstasjoner fremdeles forfaller og går en usikker fremtid i møte, har mange fått nytt liv og et nytt formål de siste årene. Mye, forteller Lauritzen, er takket være innsatsen fra kystverket og frivillige krefter, samt en ny inntektskilde i form av turisme.

– Besøkende blir viktigere og viktigere for å holde fyrene ved like, sier han. – Ofte har det vært idealister som har kommet på banen med et ønske om å berge de gamle fyrstasjonene, og ganske snart blir det da et spørsmål om hvor pengene til videre drift skal komme fra.

Høysesongen for fyrturisme – som ellers i landet – er om sommeren. Lauritzen anbefaler derimot alle vordende fyrsamlere å se for seg et besøk som noe mer enn en typisk solskinnstur.

– Mange av fyrene kan besøkes resten av året også. Å se bølgene hamre mot berget under, høre vinden ule og kjenne sjøsprøyten piske mot ansiktet, er jo en utrolig opplevelse, spesielt fordi du kan ha den i trygge omgivelser. Jo «dårligere» vær man opplever under et fyrbesøk, sier han, – jo bedre er det egentlig!

Fem uforglemmelige fyropplevelser i Norge

For ekstremvær: Hauggjegla fyr, Smøla, Møre og Romsdal

Hauggjegla fyr ligger på en av de mest værutsatte plassene i landet, og tilbyr iblant en nærkontakt med naturkreftene du sent vil glemme. På grunn av de heftige værforholdene er det ingen vokterbolig å leie her. Gjester overnatter i stedet i det 28 meter høye støpejernstårnet, der bølgene kan slå hele 15 meter opp langs veggene. Hauggjegla er bare ett av to fyr i Norge der dette er mulig.

På nett: www.veiholmenfyr.com

For arkitektur: Kjeungskjær fyr, Ørland, Trøndelag

Kanskje det vakreste fyrhuset i Norge? Den karakteristiske, åttekantede bygningen (den eneste av sitt slag i landet) ytterst på neset i Ørland kommune har fått kallenavnet «den røde seiler» av lokale sjøfolk, og det er lett å se hvorfor. Dette fargerike fyret ligger nemlig på et knøttlite skjær og fremstår på rolige dager som om det flyter på vannskorpen. Fyret kan ta imot hele 20 gjester og drives av Kjeungen Kystlag.

På nett: www.kjeungenkystlag.no

For komfort: Litløy fyr, Vesterålen, Nordland

Ellen Marie Hansteensen kjøpte opp Litløy i 2006, og har sakte, men sikkert pusset opp bygningsmassen til å bli et av Nordlands mest unike og roste overnattingssteder. Her hentes gjestene i rib av eieren selv, og kan oppleve rolige dager i skjærgården omringet av spektakulær natur og med kortreist mat på bordet. Hansteensen og fyret hennes var med i serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» (sesong 9, episode 2).

På nett: www.littleislandlighthouse.com

For natur og beliggenhet: Tranøy Fyr, Hamarøy, Nordland

Naturen på Hamarøy i Nordland beskrives ofte som et tverrsnitt av Norge, og byr på alt fra fjell og vidde til skogsområder, øyer og skjærgård. Øya har en høy postkortfaktor, og Tranøy Fyr er kanskje kronen på verket. Enten du bare besøker restauranten eller kommer på overnatting, gå ikke glipp av muligheten til å nyte grillet tørrfisk i solveggen til lyden av bølgeskvulp og måkeskrik. Mens du er på besøk, stikk også innom Hamsunsenteret for å lære mer om forfatterens liv og tilknytning til øya.

På nett: www.tranoyfyr.no

For kultur og historie: Tungenes fyr, Randaberg, Rogaland

Tungenes fyr utenfor Stavanger er en av kystens mest populære besøksfyr, og markedsføres som et «kulturfyrtårn». Her kan du oppleve en lang rekke konserter, utstillinger og andre kulturtilbud gjennom året – i tillegg til en hyggelig kafé. Et museum er også på plass, som skildrer livet til fyrhusvokteren og familiens hans på 1930-tallet. Sett også av noen timer til å utforske det vakre landskapet som omgir fyrstasjonen.

På nett: www.jaermuseet.no/tungenesfyr

For mer informasjon om norske fyrstasjoner, besøk Norsk Fyrhistorisk Forening på www.fyr.no

Galleri

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse