Annonse
Annonse
Foto: Ansel Adams [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: Ansel Adams [Public domain], via Wikimedia Commons

1888: Natten til 30. september 1888 huskes som det blodigste kapitlet i sagaen om seriemorderen Jack the Ripper. Hendelsene er gått inn i den såkalte ripperologien som «the double event», fordi morderen slo til to ganger i Londons Whitechapel-distrikt i løpet av samme natt, og med mindre enn en times mellomrom. Ofrene var Elizabeth Stride og Catherine Eddowes, begge prostituerte, og begge blant de fem som man med sikkerhet mener ble myrdet av samme mann. Elizabeth Stride var født på et småbruk ved Göteborg i 1843 og døpt Elisabeth Gustavsdotter. Hun ble første gang registrert som prostituert av göteborgpolitiet i 1865. I 1867 forlot hun Sverige for aldri mer å vende tilbake. Elizabeth Stride ble gravlagt på East London Cemetery 6. oktober 1888, på kirkesognets regning. Graven hennes eksisterer den dag i dag.

1955: President Franklin D. Roosevelt innviet Hooverdammen. Byggingen av det kolossale damanlegget på grensen mellom Nevada og Arizona var påbegynt i 1931, og kunne sysselsette opptil 5000 mann av gangen. 3, 3 millioner kubikkmeter betong gikk med til å bygge den 221 meter høye og 379 meter lange demningen. 112 mennesker mistet livet under arbeidene. I tillegg døde trolig 42 mennesker av kullosforgiftning fra maskiner under arbeid i tunnelene, men entreprenøren fraskrev seg ethvert ansvar for dødsfallene og hevdet at de var en følge av lungebetennelser. Hooverdammen hadde fått navn etter president Roosevelts forgjenger (og arge kritiker) Herbert Hoover, noe Roosevelt omhyggelig unngikk å nevne i innvielsestalen. I stedet brukte han og administrasjonen hans navnet Boulderdammen, etter den nærliggende Boulder Canyon. Først i 1947 vedtok Kongressen at Hoover Dam skulle være det offisielle navnet på anlegget.

1955: Filmskuespilleren James Dean mistet livet i en bilulykke i California, 24 år gammel. Dean var på vei langs Route 466 for å delta i et billøp i sin nyanskaffede Porsche 550 Spyder, som han hadde gitt klengenavnet «Little Bastard». I et kryss kolliderte han med en personbil som nettopp hadde svingt inn på veien. Ifølge Wikipedia skal Dean ha truffet personbilen, en Ford Tudor, i en hastighet av 137 km/t. Filmstjernen ble erklært død ved ankomsten til sykehuset 35 minutter senere. Kort tid før ulykken hadde han spilt inn en kampanjefilm om trafikksikkerhet. Dean rakk bare å fullføre tre spillefilmer, og var den første i historien som ble Oscar-nominert etter sin død i kategorien beste skuespiller.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte