Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1840: Verdens første frimerke kom ut i Storbritannia. Merket lød på 1 penny, og viste dronning Victoria i profil. På grunn av den svarte bakgrunnen har merket fått navnet «Penny Black». Det totale opplaget var på nærmere 69 millioner eksemplarer, så tross den høye alderen er «Penny Black» ikke et spesielt sjeldent frimerke. Merket var et ledd i Sir Rowland Hills utrettelige reformering av det britiske postvesenet i 1830- og 40-årene. Før frimerkenes tid var det vanlig at mottakeren av forsendelsen betalte for portoen. Hill skal ha satt seg fore å reformere nasjonens postsystem etter å ha sett en ung, fattig kvinne gå tomhendt hjem fra postkontoret fordi hun ikke hadde råd til å løse ut et brev fra forloveden sin.

1890: Arbeidernes dag ble feiret første gang, etter at arbeiderkongressen Den annen internasjonale året i forveien hadde vedtatt å etablere dagen som en internasjonal kampdag for arbeiderbevegelsen. Datoen ble valgt for å hedre streikende arbeidere som hadde mistet livet i forbindelse med de såkalte Haymarkedopptøyene i Chicago i 1886. Urolighetene hadde begynt 1. mai, da arbeidere over hele USA gikk til generalstreik med krav om åttetimers arbeidsdag. 4. mai brøt det ut skuddveksling mellom politi og demonstranter under en massemønstring på et høytorg i Chicago. Sju politimenn og minst fire demonstranter mistet livet i sammenstøtene. I ettertid ble fire anarkister tiltalt og henrettet for å ha kastet en bombe som drepte en politimann under opptøyene. Bevisene mot de fire var etter manges mening fabrikkert av politiet.

1945: Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels og hans kone Magda begikk selvmord i hagen utenfor rikskanselliet i Berlin. Samme dag hadde Magda drept parets seks barn i førerbunkeren ved å forgifte dem med cyanid mens de sov. I avskjedsbrevet til sønnen Harald fra første ekteskap, som da satt i krigsfangenskap i Nord-Afrika, skrev Magda Goebbels: «Vår strålende idé ligger i ruiner, og med den alt vakkert og vidunderlig jeg har kjent i livet. (…) Den verdenen som kommer etter Føreren og nasjonalsosialismen er ikke verdt å leve i, og jeg tar derfor med meg barna. (…) Harald, min kjære sønn, jeg vil gi deg det livet har lært meg: Vær lojal. Vær lojal mot deg selv, mot ditt folk og mot ditt fedreland. Vær stolt av oss og ha oss kjært i minne.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse