Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1783: Den største naturkatastrofen i Islands historie inntraff da vulkanen Laki vest for Vatnajökull brøt ut. Et areal på 565 kvadratkilometer ble dekket av lavastrømmer og flere bygder utslettet i løpet av det åtte måneder lange utbruddet, som skal ha vært et av de største på jorda siden siste istid. Giftige gasser og askenedfall fra utbruddet tok livet av mer enn halvparten av Islands husdyr og la fiskeelvene øde. Om lag en femdel av landets befolkning bukket under i hungersnøden som fulgte. En giftsky drev inn til kontinentet førte til titusener av dødsfall i Europa – bare i Storbritannia skal 23.000 mennesker ha omkommet som følge av forgiftninger. Vulkanutbruddet antas også å ha vært direkte årsak til en rekke meteorologiske avvik. Vinteren 1784 ble en av de kaldeste noensinne i Europa og Nord-Amerika.

1931: Det såkalte Menstadslaget fant sted i Skien. Urolighetene brøt ut etter at Norsk Hydro og Union & Co. hadde leid inn såkalte kontraktsarbeidere under en arbeidskonflikt. Manøveren vakte sterk misnøye blant de streikende, og om ettermiddagen marsjerte ca. 2000 arbeidere til Hydros utskipningshavn på Menstad for å protestere mot streikebryteriet. Inne på området ble de møtt av et hundretall politifolk som var tilkalt for å passe på kontraktsarbeiderne. I de voldsomme sammenstøtene som fulgte, ble tre politifolk alvorlig skadd. Store norske leksikon oppgir at 22 personer ble idømt fengselsstraff eller bøter for å ha medvirket til opptøyene. Bare få uker før Menstadslaget hadde et lignende «slag» utspilt seg i Ådalen i Sverige, der fem personer mistet livet da at en militæravdeling åpnet ild mot demonstrantene.

2004: Venus passerte mellom jorden og solen og var synlig fra store deler av jordkloden som en svart flekk som vandret over solskiven. Såkalte venuspassasjer opptrer i par som er atskilt av åtte år. I den moderne astronomiens historie har slike parvise passasjer forekommet fire ganger: I 1631 og 1639, 1761 og 1769, 1874 og 1882, samt i 2004 og 2012. Begge de siste passasjene kunne observeres fra Norge. Dessverre for venuspassasjeentusiaster inntreffer fenomenet med intervaller på 105 eller 121 år. Følgelig vil de færreste nålevende mennesker få gleden av å oppleve det igjen. De neste to venuspassasjene vil inntreffe i 2117 og 2125.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse