Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 august 2021 02:00
Del på Facebook

1890: Den elektriske stol ble benyttet første gang i Auburn Prison i New York. Tannlegen Alfred P. Southwick hadde brukt ti år på å utvikle innretningen, i streben etter å finne en mer human eksekusjonsmetode enn hengning. Førstemann til å prøve stolen var grønnsakhandleren William Kemmler, som hadde drept samboeren sin med øks. Til forskrekkelse for de 17 vitnene til henrettelsen var Kemmler fortsatt i live etter den første strømdosen på 1000 volt. Spenningen ble derfor justert opp til 2000 volt før strømmen ble påskrudd på ny. Seansen skal ha pågått i åtte minutter før Kemmler omsider ble erklært død, og en preget representant for New Yorks likskuekontor uttalte: «Jeg vil heller se ti hengninger enn en henrettelse som dette.» Likevel kom «stolen» i løpet av få år til å erstatte hengning som henrettelsesmetode i mer enn halvparten av USAs delstater.

1945: Klokken 08.15 om morgenen slapp det amerikanske bombeflyet «Enola Gay» verdens første atombombe over Hiroshima. På grunn av oppdragets spesielle karakter var bare tre av flyets tolv besetningsmedlemmer orientert om målet for toktet. Flere i besetningen skal ha ropt «Min gud!» i bestyrtelse da de så glimtet fra den veldige eksplosjonen på bakken. Det antas at mellom 70 og 80.000 mennesker ble drept momentant av bomben. Det totale antallet omkomne skal ha vært ca. 200.000. Ifølge offisielle japanske rapporter ble 69 % av byens bygninger ødelagt. Fire døgn senere ble en enda kraftigere bombe sluppet over Nagasaki. Det opprinnelige målet for denne bomben var byen Koruka, men planen ble endret i siste liten på grunn av værforholdene. I Japan brukes uttrykket «Koruka flaks» om å unngå en fryktelig ulykke med en hårsbredd.

1955: Ti norske kvinner mistet livet da et mindre passasjerfly styrtet ved Voronezj i Sovjetunionen. De ti var med i en kvinnedelegasjon på vei til en konferanse i Moskva. Blant de omkomne var lederen i Norsk Kvinnesaksforening, Ingerid Gjøstein Resi. Ifølge en artikkel i VG i 1955 var flyulykken ved Voronezj den første på mange år som ble omtalt i sovjetiske aviser. Aeroflot-flyet befant seg i om lag 2200 meters høyde da det brøt ut brann i flyets høyre motor. Kapteinen tok sikte på å nødlande på flyplassen i Voronezj, men under ferden dit brakk vingen av som følge av opphetingen fra den brennende motoren, og flyet styrtet. Alle de 25 personene om bord i flyet mistet livet. Årsaken til ulykken skal ha vært en sprekk i motorens sylinder.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse