Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 september 2021 02:00
Del på Facebook

1846: Den tyske astronomen Johann Gottfried Galle oppdaget Neptun. Planetens posisjon var blitt beregnet året i forveien av matematikeren Urbain Le Verrier, som hadde studert uregelmessigheter i Uranus’ bane rundt solen. På grunnlag av Newtons gravitasjonslov hadde franskmannen kommet til at avdriften skyldtes påvirkning fra en ukjent planet som var usynlig for det blotte øye. Etter Le Verriers anvisninger om hvor denne planeten ville befinne seg den 23. september, rettet Johann Gottfried Galle teleskopet mot stjernehimmelen fra et observatorium i Berlin. Gjennom linsen kunne han forbløffet konstatere at Le Verrier hadde hatt rett. Det er senere blitt sagt om Urbain Le Verrier at «han oppdaget en planet med pennespissen sin».

1885: 19 mennesker mistet livet da sopranen Kristina Nilsson sang fra balkongen på Grand Hotel i Stockholm. Nilsson var en av 1880-årenes store internasjonale operastjerner, og under et opphold på Grand hadde hun lovet å gi en eksklusiv konsert fra hotellbalkongen. Det er anslått at mellom 10.000 og 20.000 stockholmere var møtt fram på plassen foran hotellet for å se og høre stjernen. Nilsson hadde akkurat avsluttet seansen med «Värmlandsvisan» da det oppsto panikk i folkehavet under henne. Foruten de 19 som ble trampet til døde, ble minst 70 personer skadd i tumultene. Nilsson selv skal ha tatt ulykken tungt. Etter hendelsen holdt operastjernen flere konserter til inntekt for ofrenes etterlatte.

2009: Fem menn ranet en verdisentral i Stockholm ved hjelp av helikopter. Ranerne landet helikopteret på taket av G4S Cash Service’ hovedkvarter i Västberga og tok seg ned gjennom taket ved hjelp av slegger. Etterpå lettet de med minst 39 millioner svenske kroner i kontanter. På forhånd hadde ranerne rigget en bombelignende gjenstand ved landingsplassen til politihelikoptrene for å hindre politiet i å ta opp jakten gjennom luften. Likevel ble mennene pågrepet bare fire dager etter udåden og siden dømt til lange fengselsstraffer for grovt ran. Det spektakulære ranet fikk bred dekning i medier over store deler av verden. Hendelsen førte til sterkt kritikk mot svensk politi, bl.a. for at etatens helikopterpark ikke var bedre sikret.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse