Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 september 2021 02:00
Del på Facebook

1892: Et lokomotiv forsvant i et synkehull ved landsbyen Lindal-in-Furness i Nord-England. Lokomotiv nr. 115 sto i ro på et sidespor da et hull plutselig åpnet seg under skinnene. Maskinen ble stående loddrett ned i jorden med bare bakenden synlig fra bakkenivå. Et forsøk på å berge den ble oppgitt noen timer senere, da hullet utvidet seg og svelget lokomotivet til siste bolt. Hendelsen er bl.a. blitt forklart med at mange års gruveaktivitet i området hadde gjort grunnen porøs og ustabil. Lokomotivets forsvinningsnummer inspirerte forfatteren Arthur Conan Doyle til å skrive novellen «The Lost Special» (1898), om et tog som forsvinner på mystisk vis. Gamle nr. 115 ligger fortsatt et sted i bakken under Lindal-in-Furness.

1934: En av de dødeligste gruveulykkene i britiske historie inntraff i kullgruva Gresford Colliery i Wales. En underjordisk eksplosjon forvandlet gruvegangene til et flammende inferno og blokkerte utgangene. Ettersom mange av arbeiderne jobbet dobbelt skift denne lørdagen for å rekke en fotballkamp som skulle spilles om ettermiddagen, var det ekstra folksomt i gruva da ulykken skjedde. En serie nye eksplosjoner i de påfølgende dagene fikk store deler av gruva til å rase sammen. Bare 11 av de totalt 266 arbeiderne som omkom ble noensinne funnet. Gruveselskapet var mistenkt for å ha begått grove sikkerhetsmessige forsømmelser, men ble aldri dømt i retten. Derimot trakk selskapet samtlige arbeidere i lønn fordi de ikke hadde jobbet skiftet ferdig på ulykkesdagen.

1975: USAs president Gerald Ford ble utsatt for sitt andre attentatforsøk i løpet av to og en halv uke. Ford var på vei ut fra et hotell i San Francisco da han ble beskutt av en kvinne ved navn Sara Jane Moore. Presidenten gikk så vidt klar av skuddet, og kvinnen ble overmannet før hun rakk å løsne et nytt. Moore ble dømt til livsvarig fengsel og løslatt i 2007, etter å ha sonet 32 år. Ifølge Wikipedia er hun en av to kvinner i historien som har begått mordforsøk på en amerikansk president. Den andre er Lynette Fromme, som ble overmannet av Secret Service-agenter idet hun rettet en 45-kalibers pistol mot samme Gerald Ford i Sacramento, bare 17 dager før Sara Jane Moore gikk til angrep. Etter det andre attentatforsøket skal Ford alltid ha båret en tynn, skuddsikker vest under dressen når han viste seg offentlig.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse